Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Здоров'я

Ліки подорожчають: МОЗ запроваджує новий фармацевтичний податок

Міністерство охорони здоров'я України ініціює введення ПДВ на ліки, що призведе до їх подорожчання, пише газета «Дело».

Чиновники стверджують, що на таке непопулярне рішення їх штовхає Міжнародний валютний фонд. Нібито це одна з вимог для продовження подальшого кредитування України.

«Ми про це почули від МОЗ, а вони покликалися на МВФ», - підтвердив президент Асоціації фармацевтичних дистриб'юторів «Фармукраїна» Володимир Дудка.

За його словами, розмір ставки податку обговорюється, він може бути встановлений на рівні 10-14%.

У МОЗ діляться такою ж інформацією. «10% - це підтверджена безліччю розрахунків ставка, яка також ґрунтується на досвіді європейських країн», - пояснює Юрій Константінов, директор департаменту регуляторної політики Міністерства охорони здоров'я.

Він уточнив, що, швидше за все, ініціатива з «фармацевтичним» ПДВ буде реалізована наступного року. «Введення ПДВ має йти тільки в комплексі - разом зі страховою медициною і реімбурсації», - резюмував чиновник.

Пільга з ПДВ для фармацевтів обходилася бюджету більш ніж 6 млрд грн на рік. За даними Рахункової палати, тільки за останні три роки бюджет недоотримав за цією статтею 20 млрд грн. При цьому соціальний ефект не був досягнутий - ціни на ліки підвищилися, незважаючи на податкові пільги. Що ж станеться з ринком, коли ліки обкладуть ще одним податком, чиновники, очевидно, чітко не уявляють.

«Має відбутися саморегуляція ринку в основному за рахунок зниження торговельних націнок», - припускають в міністерстві. Хоча торговельні націнки на лікарські засоби і так регулюються - зараз вони обмежуються Мінекономіки.

Торговці ліками вже зараз обіцяють підвищення цін. На їхню думку, це єдиний логічний наслідок підвищення податкового навантаження.

«Введення ПДВ означає підвищення ціни на рівень ставки податку. Подивіться на досвід Росії, де було введено ПДВ на ліки - там ціни підвищилися дуже істотно», - сказав генеральний директор компанії GlaxoSmithKline Pharmaceuticals Ukraine Андрій Стогній.

Оператори ринку підкреслюють, що у них виникне додаткова потреба в оборотних коштах. У результаті подорожчання ліків може досягти і 30%.

«Ми виступаємо проти запровадження ПДВ, оскільки цей захід неминуче призведе до подорожчання ліків, а механізм компенсації незрозумілий», - каже голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва.

З іншого боку, уряд може обійтися і зовсім без компенсацій, як було у випадку недавнього підвищення акцизів на тютюнові вироби, алкоголь і бензин. Тоді чиновники просто поставили перед фактом бізнес, що не допустять підвищення цін, і запропонували підприємцям справлятися за рахунок власної маржі.

Чи вийде реалізувати цю схему, стане зрозуміло, коли набуде чинності закон з новими акцизами.

20 млрд грн становив обсяг українського ринку фармпрепаратів торік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ