Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Літаючий дах на Львівщині долітався: збитки сотні тисяч гривень

Новий дах за 180 000 грн на Народному домі в селі Княжполі (Старосамбірський район Львівська область) простояв орієнтовно цілий місяць. Про це на ФБ написав Stepan Oleksyn. І розмісти фото потрощеного даху.

Stepan Oleksyn: «Результат першого ліпшого вітру… Якість "дорогої якісної бляхи" ... Отак і живемо, отак і працюєм... Українці )) Питання про кошторис і якість робіт, порушували  депутати на сесіях сільської ради, але це не в компетенції сільради...».

У коментарі Гал-інфо голова Княжпільської сільської ради Ольга Сива повідомила, що біда сталася сьогодні (12 грудня) вночі приблизно о другій годині. Ніхто не постраждав.

Буревій в районі вирує вже чотири дні.  Напередодні було видно,  як вітер підняв дах, але згодом уся величезна конструкція (площа даху 578 кв м) сіла на місце.

Дах на Народному домі перекрили приблизно місяць тому. Було витрачено 180 тис. грн.

Питаємо у Ольги Миколаївни, чому не було поміняно крокви та балки, коли стелили новий профнастил? Невже не було очевидно, що вони прогнили? І хто тепер має компенсувати збитки ?

Голова сільської ради відповіла, що дерево здорове і зовсім не гниле. «Це можна побачити на власні очі, ми спеціально нічого не прибираємо. Хай приїдуть і пересвідчаться. А перед тим, як щось писати (в Інтернеті), хоча б поговорили зі мною».

На її оцінку, головна причина того, чому зірвало дах, – конструктивна вада: конструкція даху не була прикріплена до будівлі. Через це дах не один раз підіймало, але він сідав на місце. Так тривало роками. Про це всім було відомо, але ніхто не реагував. «І цього разу нам дали гроші тільки на профнастил. Ми стягували той дах тросами, щоб посадити його на місце», - наголосила Ольга Сива

Великий двоповерховий Народний дім, збудований за Союзу, стоїть у Княжполі на височині. Накритий він був шифером. Шифер тяжкий і, схоже, сили вітру бракувало, щоб його геть рознести. Профнастил набагато легший і сталась біда.

Також у селі, за словами Ольги Сивої, постраждали приватні господарства. На запитання "скільки?", голова сільської ради повідомила, що знає про один такий випадок. 

За інформацією Ольги Сивої, роботи з перекриття виконало приватне підприємство Чернянської В. І. (місто Турка).

Сайт "Ю-контрол" подає таку інформацію: приватне підприємство будівельно-торгова фірма "Чертур"   Підписант і керівник – Чернянська Віра Іванівна.

Ольга Сива вважає, що до підрядника претензій не може бути, роботи були виконані якісно. Якщо і є провина будівельників, то хіба процентів 10, – вважає Ольга Сива.

На запитання,  як будуть відновлювати дах, Ольга Сива сказала, що нині у сільській раді готують акт завданих збитків, щоб передати його на комісію з надзвичайних ситуацій Старосамбіської РДА.

- Чи приїздив вже хтось з району?
- Ще ні, сидимо чекаємо.

7 серпня Старосамбірська районна рада поінформувала, що відповідно Додатку 1 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 р. № 463-р  в район надійде субвенція з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Зокрема, Старосамбірський район отримає 4,2 млн грн. Зазначені кошти мали бути спрямовані на виконання ремонтно-будівельних робіт у закладах соціально-культурної сфери. Далі було подано перелік із 23 об'єктів. Серед них: реконструкція народного дому с. Княжпіль, Княжпільська сільська рада – 180 тис. грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ