Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЛКП «Збиранка» не хоче сплачувати штрафи за екологічне лихо

Три роки тому Державна екологічна інспекція у Львівській області оштрафувала ЛКП «Збиранка» на понад три мільйони гривень за та, що підприємство завдало екологічну шкоду державі. До сьогодні комунальне підприємство не сплатило цього штрафу. А судиться з інспекцією, тому що вважає, що їх покарали занадто жорстоко.

Про це сьогодні, 15 червня, під час інтерв'ю-прес-конференції на тему:«Повітря, вода і земля у Львові: вплив Грибовицького сміттєзвалища», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила начальник відділу лабораторних досліджень Державної екологічної інспекції у Львівській області Тетяна Боднарчук.

Як буде відповідати за пожежу ЛКП «Збиранка» цього разу, вона наразі не змогла.

- Для того, щоб знати, яку відповідальність мають понести за надзвичайну ситуацію на Грибовицькому звалищі, треба спочатку провести дослідження. У нас позапланова перевірка триває 10 робочих днів. Тільки після того ми зможемо спрогнозувати, які будуть штрафні санкції, - каже начальник відділу лабораторних досліджень Державної екологічної інспекції у Львівській області.

За її словами, тільки вчора розпочали позапланову перевірку того, як вплинула аварійна ситуація на ґрунти та поверхневі води. 

Тетяна Боднарчук стверджує, що спеціалісти екологічної інспекції не повинні проводити такі дослідження. Проте в ситуації, яка склалася, було прийнято рішення, щоби кожна структура, яка була залучена до роботи штабу з надзвичайної ситуації, робила свої заміри та дослідження.

- Ми робили тільки ті дослідження, які показують вплив на екологію, - зауважила вона. 
Це означає, що ці спеціалісти роблять заміри того, що, простіше кажучи, йде з якоїсь труби або має якесь джерело. Повітря такого джерела не має, тому його не обстежували.

- Свого часу підприємство «Гафса» встановило на звалищі свердловини, щоби виходив газ. Коли ці свердловини працювали, то і загоряння звалища не було. А тоді можна було поміряти викиди газу. А зараз ці свердловини метрів на 10 закидані сміттям, - розповідає Тетяна Боднарчук.

Отож, за її словами, лабораторія Державної екологічної інспекції у Львівській області першу перевірку поверхневих вод та ґрунтів проводила ввечері 30 травня.

- Відібрані проби обвідних каналів, які є навколо сміттєзвалища і сходяться до поверхневого потічка, який бере початок саме там. Тобто кілометр від підніжжя сміттєзвалища. Далі цей потічок впадає у селі Малехів у річку Малехівку. Забруднення там були. Були перевищення і фосфатів, і нітратів, і азотоімунійних важких металів, - розповідає вона. 

Усі результати були оприлюднені на сайті Державної екологічної інспекції у Львівській області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ