Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал  |  Війна з Росією

​Луценка попросили "допомогти" Умрихіну повернути продані волонтерські авто

Народний депутат України Микола Кадикало звернувся до Генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням захистити волонтерів Львівщини від кримінальних правопорушень з боку одного з екс-керівників департаменту Львівської ОДА, псевдоволонтера Андрій Умрихіна.

Як відомо, мешканець Жовкви Андрій Умрихін, увійшовши в довіря і будучи посадовцем батальйону Луганськ-1, одержував від волонтерів різну допомогу для бійців АТО. Однак за збігом обставин з`ясувалось, що Андрій Умрихін продав автомобіль Opel Frontera, отриманий від БФ "Допомога і турбота" бійцю батальйону Луганськ-1 Петру Султану, за 28 тис. грн.

Схожа історія трапилась з іншим волонтерським автомобілем - «Мерседес Спринтер» (швидка домомога), 2002 року випуску, який волонтери із Жовкви віддали тому ж таки Андрію Умрихіну, просто зник. "Я просив у нього фотозвіт, знаючи, що машина поїхала в «Луганськ-1». Він перетелефонував і сказав, що ніхто не хоче її брати, і ніхто не хоче її ремонтувати. Пізніше я знову дзвонив Умрихіну, і він вже повідомив, що передасть наш автомобіль комусь іншому - чи то розвідці, чи то спецназу. Я сказав, що без питань, хай чинить, як вважає за правильне. Єдине, знову попросив фотозвіт, щоб я точно знав, що авто служить медикам, чи комусь іншому. Потім знову був дзвінок, і знову він сказав, що їм вона не підходить, і що він передасть її ще комусь іншому. Коли сплив факт з продажем джипу «Опель Фронтейра», Умрихін сам мені зателефонував і казав, що на нього роблять наклепи. Я попросив у нього номер телефону того, кому він передав нашу машину, і фотозвіт її передачі, але так і нічого не отримав», - сказав волонтер Віктор Пехник.

Також нагадаємо, що Благодійний Фонд «Допомога і Турбота» 12 лютого цього року звернувся з заявою в порядку ст. 214 КПК України до Жовківського територіального підрозділу Головного управління Національної поліції у Львівській області. Відтак, відомості про вчинене кримінальне правопорушення  внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань. Однак ні автомобілів, ні грошей, ні результатів слідства – досі волонтери не отримали нічого. 

Подаємо текст депутатського звернення народного депутата України Миколи Кадикала до Генерального прокурора України Юрій Луценка. Звернення датоване 2 липня. Саме час дати відповідь: 

«До мене, як народного депутата України, звернувся Благодійний Фонд «Допомога і Турбота», який допомагає воїнам АТО, що воюють на сході України з проханням у підтримці в кричущій ситуації, яка сталася з волонтерськими автомобілями.

Як зазначає автор звернення, на Жовківщині проживає Андрій Умрихін, який був бійцем батальйону патрульної служби міліції особливого призначення ГУМВС України у Луганській області «Луганськ-1», займаючи посаду лейтенанта міліції, хоча односельчанам, благодійним та волонтерським організаціям постійно представлявся як заступник командира цього батальйону не будучи на цій посаді жодного дня.

Зважаючи на те, що Андрій Умрихін досить часто приїжджав у відпустки, через нього, бійцям АТО на схід України передавалася різного роду допомога, починаючи від продуктів харчування і закінчуючи автомобілями, потребу в яких декларував А. Умрихін.

Так, 31 травня 2015 року БФ «Допомога і турбота» передав бійцям АТО через А. Умрихіна автомобіль «OPEL Frontera». Однак 9 лютого 2016 року з повідомлень Львівських ЗМІ стало відомо, що вказаний автомобіль «Опель Фронтера» став об’єктом купівлі-продажу. Військовослужбовець батальйону патрульної служби міліції особливого призначення ГУМВС України у Луганській області «Луганськ-1» Петро Султан заявив, що названий автомобіль за ціною 28 тис. грн йому продав Андрій Умрихін, який також служив у вказаному батальйоні. У ЗМІ військовослужбовець підтвердив, що купив цей позашляховик у Андрія Умрихіна, проте навіть не підозрював, що придбаний ним автомобіль є волонтерським. Також акт купівлі-продажу автомобіля «OPEL Frontera» підтвердив і екс-командир батальйону патрульної служби міліції особливого призначення ГУМВС України у Луганській області «Луганськ-1», теперішній начальник штабу (тепер вже екс-начальник, - ред.) цього військового підрозділу Костянтин Скліфус.

Пізніше стало відомо, що волонтери в 2015 році передали А. Умрихіну для бійців АТО ще однин автомобіль – «Mersedes Sprinter». На сьогоднішній день волонтери із Жовкви шукають цю легендарну «швидку», яка раніше вірно служила кіборгам з 80-ї бригади під Донецьким аеропортом. Потім цей автомобіль відремонтували і передали Андрію Умрихіну, коли він ще служив у батальйоні патрульної служби міліції особливого призначення ГУМВС України у Луганській області «Луганськ-1». Про факт зникнення карети «швидкої» журналістам підтвердив волонтер Віктор Пехник, який власне і передавав цю автівку вищезазначеному чиновнику. В.Пехник готовий надавати свідчення по всіх вказаних обставинах.

З цього приводу Благодійний Фонд «Допомога і Турбота» 12.02.2016 року звернувся з заявою в порядку ст. 214 КПК України до Жовківського територіального підрозділу Головного управління Національної поліції у Львівській області. Відомості про кримінальне правопорушення відповідно до вимог ч. 1 ч. 4 ст. 214 КПК України внесено Павлишин М.Р. - слідчим Жовківського ВП Камянко-Бузького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 17.02.2016 року за № 120614240000236.

Однак жодних повідомлень про те, чи було завершено досудове розслідування та чи притягнуто винних осіб до кримінальної відповідальності на адресу фонду не надходило. Не проведено також жодних слідчих дій, зокрема, у голови фонду не було взято жодних свідчень по вказаному факту.

Після повернення із зони АТО А. Умрихін обійняв посаду директора департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА.

Волонтери та громадські організації закликали органи влади, усіх небайдужих людей та просто однодумців оперативно зреагувати на інформацію, яка була подана вище, не бажаючи допустити те, щоб такий факт торгівлі волонтерською допомогою, який нещодавно трапився на Львівщині, зміг повторитися у будь-якій іншій області.

Зі своєї сторони БФ «Допомога і турбота» разом із іншими волонтерськими та громадськими організаціями домоглися звільнення п. А. Умрихіна з займаної ним посади директора департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА. Так, було скеровано звернення на ім’я голови Львівської ОДА О. Синютки, який після зустрічі з волонтерами та представниками громадськості прийняв рішення про звільнення вказаної особи з займаної посади.

Однак, якщо в діях А. Умрихіна правоохоронні органи вбачатимуть ознаки вчинення кримінального правопорушення, то ця особа повинна понести кримінальну відповідальність, у разі доведення його провини у вчиненні цих дій.

Крім того, вважаю, що такі дії було вчинено п. А.Умрихіним будучи військовослужбовцем, а отже, вони можуть мати ознаки військових злочинів, дискредитуючи при цьому Збройні Сили України, що є неприпустимим в умовах збройної загрози зі сторони російського агресора.

Я вкрай стурбований такими діями, які дискредитують волонтерський рух та Збройні Сили України, а тому знаючи те, що Ви є відомим борцем за справедливість та чесність в лавах Збройних сил України, прошку Вашого сприяння у розслідуванні такого кричущого інциденту з метою захисту в особі БФ «Допомога і Турбота» всіх волонтерів від кримінальних правопорушень, забезпечення охорони прав, свобод та законних інтересів, швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб той, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини.

Керуючись ст. 40 Конституції України, ст.ст. 1, 6,  16 Закону України

"Про статус народного депутата України", для перевірки викладених обставин, прошу Вас:

Розглянути дане звернення та перевірити факти наведені у зверненні.

За наявності підстав, в межах компетенції та повноважень, вжити необхідних заходів реагування.

Про розгляд звернення повідомити у встановлений законом термін».

Додатки: копія звернення волонтерів та громадських організацій Львівщини».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ