Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​Луценко ініціює позбавлення НАБУ виняткового права на боротьбу з корупцією

Генеральний прокурор України Юрій Луценко має намір врегулювати суперечки про підслідність між силовими структурами, позбавивши Національне антикорупційне бюро (НАБУ) виключного права на розслідування корупційних злочинів, передає "112 Україна".

Генеральний прокурор України Юрій Луценко хоче врегулювати спори про підслідність між силовими структурами, позбавивши Національне антикорупційне бюро виключного права на розслідування корупційних злочинів. Про це він заявив на брифінгу.

Так, Луценко говорячи про законодавчі ініціативи, підготовлених правоохоронними органами, відзначив необхідність вирішення проблеми підслідності розслідування кримінальних проваджень між силовими структурами.

"В країні так багато злочинності, що віддавати виключне право на боротьбу з проявами високопоставленої злочинності одному невеликому правоохоронному органу неефективно. Ми ні на йоту не зменшуємо повноважень НАБУ... Але паралельно, якщо на цих посадових осіб (які можуть підозрювати у вчиненні корупційних злочинів, - ред.) виходить поліція, фіскали або прокурори, то ці справи за рішенням генпрокурора можуть залишатися в цих органах. При цьому НАБУ як мало так і буде мати право це справа витребувати собі", - підкреслив Луценко.

За його словами, один з пакетів законодавчих ініціатив стосуватиметься запровадження кримінальної відповідальності за транспортування і переробку лісу, а також за незаконне видобування піску і бурштину.

"У наступну середу (5 жовтня, - ред.) відбудеться профільний комітет Верховної Ради, і у мене сьогодні була домовленість з паном Кожем'якіним (голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін, - ред.), що він розгляне законопроекти, які ініціюються силовими відомствами і будуть подані депутатами", - підсумував Луценко.

Ще одна законодавча ініціатива, за його словами, стосується необхідності запровадження інституту кримінальних проступків.

"Кримінальними проступками, які передбачені в КПК, але досі не описані в інших кодексах і законодавстві, є злочини, за якими законом передбачено відповідальність (санкція, - ред.) від 2 років і нижче... Їх ми називаємо кримінальними проступками і їх досудове слідство скасовується, відновлюється дізнання - тобто спрощена форма збору доказів... З моєї точки зору - це ключовий закон, який не тільки полегшить роботу силовикам, але й наблизить поліцію до людей", - пояснив Луценко.

112 Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ