Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львів декомунізують за рішенням суду

В ОТГ перед виборами традиційно відбуваються збурення у суспільстві, а по всій планеті поширюється Третя світова гібридна війна. У той час, коли дипломат Майкл Макфол напрацьовує проекти посилення захисту США у світовій інтернет-мережі, американська ІТ-компанія надала кремлівським шпигунам код доступу до кібербезпеки Пентагону. «Газпром» готується офіційно заволодіти українською ГТС у наступному році.

Депутатський позов до міського голови

Депутат Львівської міської ради звернувся до суду із адміністративним позовом до міського голови Львова, в якому просив визнати бездіяльністю неприйняття рішення щодо демонтажу комуністичної символіки у місті та зобов’язати міського голову прийняти рішення про демонтаж монумента тоталітарному режимові на вулиці Стрийській.

Під час розгляду справи у Галицькому районному суді Львова представниця відповідача просила суд відмовити депутатові у задоволенні його позову.

Суд, всебічно розглянувши клопотання сторін, дійшов соломонового рішення, що міський голова не цілком бездіяльний, оскільки частково виконав у місті вимоги Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». А далі постановив: зобов’язати міського голову розглянути питання щодо прийняття розпорядження про демонтаж монумента московської окупації.

Ймовірний саботаж місцевих виборів

Партія «Наш край» заявила про можливий зрив виборів на території Ічнянської об’єднаної громади і звернулась із вимогою до ЦВК не допустити антиконституційних дій. Представники партії розповіли: «Місцева виборча комісія, порушуючи статтю 17 закону «Про місцеві вибори», утворила непропорційні виборчі округи: у найменшому – 125 осіб, у найбільшому – 2138 виборців. При чому від кожного з округів обиратимуть одного депутата. Тобто, округи свідомо створювали для «своїх» кандидатів. У рамках законного рішення повинні були створити 26 округів із орієнтовно по 700 виборців».

Партія «Наш край» повідомила, що 29 вересня Київський апеляційний адміністративний суд зобов'язав Ічнянську міську виборчу комісію створити округи відповідно до чинного законодавства України. Проте комісія демонстративно й зухвало знехтувала ухвалою суду і залишила чинним рішення несправедливого створення виборчих округів.

Нагадаємо, 29 жовтня відбудуться вибори у 201 новоствореній об'єднаній громаді в усіх областях України.

Пастка «Газпрому» для України

Андрій Коболєв, голова «Нафтогазу України», повідомив, що у січні 2018 року Україна мусить вийти на європейський ринок із конкретною пропозицією щодо залучення партнерів із Європи до управління газотранспортною системою України. В іншому випадку Київ може втратити газовий транзит в ЄС. Москва чекає на цей момент із нетерпінням. Вона вже має двох своїх європейських сателітів, які придбають активи української газотранспортної системи, а потім перепродадуть їх «Газпрому».

Київ повинен передбачити таку кремлівську диверсію і прописати такі умови залучення партнерів ЄС до управління газотранспортною системою України, щоби Кремль та його сателіти не отримали важелів для деструктивного впливу.

Світова економіка буде зростати

Міжнародне рейтингове агентство «Fitch» покращило прогноз зростання світової економіки у найближчі два роки. У 2017 році очікують зростання глобального ВВП на 3,1% проти прогнозованих у червні 2,9%, а наступного року оцінка покращення економіки сягнула позначки 3,2% проти попередньої 3,1%. Так, наприклад, 15 із 20 країн, які «Fitch» моніторить у своїх розрахунках, показали більш високі темпи зростання ВВП у першому півріччі поточного року. При цьому в ряді випадків – у Канаді, Туреччині та Польщі – реальні показники перевищили прогнозовані на 0,5%. Аналітики агентства покращили оцінку економічного зростання у поточному році для 13 країн, а в 2018 році – для 7 країн.

Туреччина проживе і без ЄС

Президент Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина не потребує нагального членства в ЄС і проживе без Європейського Союзу. Він наголосив, що «ЄС обдурила Туреччину» в боротьбі проти тероризму, а також стверджує, що держави Євросоюзу не зрозуміли значення загрози, перед якою опинилась Туреччина, і не відреагували на прохання про висилку підозрюваних у зв’язках із організаторами невдалого перевороту в Туреччині, який відбувся у липні 2016 року.

У вересні, під час дискусії перед парламентськими виборами у Німеччині, Ангела Меркель заявила, що Туреччина не повинна вступати до Європейського Союзу, а переговори про вступ необхідно припинити незважаючи на те, що ця країна є ключовим союзником в НАТО. Відносини між Німеччиною і Туреччиною погіршилися після спроби перевороту в Туреччині. Масові арешти чиновників у державному апараті Туреччини викликали критику в Брюсселі, Анкара у відповідь звинуватила Німеччину в антитурецькій діяльності.

Туреччина веде переговори щодо вступу до ЄС з 2005 року. У листопаді 2016 року Європейський парламент закликав Європейську комісію офіційно зупинити євроінтеграційні переговори з Анкарою, проте комісія цього не зробила.

Почалась світова гібридна війна

Ситуація, яка виникла довкола бажання Каталонії отримати незалежність від Іспанії, є першою в історії інтернет-війною. Таку думку висловив засновник сайту «WikiLeaks» Джуліан Ассанж. Він назвав події в Іспанії найбільшим конфліктом між населенням і державою, які відбулись із часів падіння Берлінської стіни. Ассанж пише: «Сьогодні, у 2017 році, методи стали більш сучасними: люди використовують VPN, проксі-сервери, «дзеркала» і зашифровані чати, інтернет-стеження і цензуру в мережі, а також поширюють пропаганда за допомогою ботів».

Кремлівська маріонетка Джуліан Ассанж, який і сам послуговувався гібридною методологією, висловив переконання, що ситуацію в Барселоні можна назвати «інтернет-війною», оскільки всесвітню мережу використовують як для організації референдуму щодо незалежності, так і для його нейтралізації.

Нагадаємо, у Каталонії викрили путінських інтернет-ботів, а Кремль підігріває кризу в іспанській провінції, щоби посилити тиск на ЄС і взяти Європу під свій контроль. Засновника «WikiLeaks» Джуліана Ассанжа звинуватили у навмисному приховуванні компромату на Кремль, який займається міжнародною гібридно-диверсійною дестабілізацією.

Американський дипломат: «Як зупинити кіберагресію Москви»

Майкл Макфол, екс-посол США на Москві, на шпальтах видання «The Washington Post» розповів, що розслідування Конгресу і міністерства юстиції США, а також американських журналістів упродовж останнього року виявили всеосяжний масштаб московської загрози для державного устрою США. Із метою маніпулювати світоглядом американців і посіяти сумніви в американських демократичних процесах, кремлівські агенти:

▪ викрадали і публікували приватну інформацію про американців;

▪ застосовували рускі державні ЗМІ, щоб апелювати до американських виборців на платформах соціальних медіа і в ефірі;

▪ розміщували на Facebook платні рекламні матеріали на шкоду американській демократії;

▪ застосували угрупування блогерів і ботів, щоби пропагувати деструктивні погляди і недостовірні новини;

▪ пропонували виборчому штабові Дональда Трампа компрометуючу інформацію про його супротивницю Хілларі Клінтон;

▪ проникали в американські мережі й комп’ютери, які використовуються для підрахунку голосів.

Майкл Макфол вважає, що влада США майже не застосовувала реальних дій для захисту результатів голосування від зовнішнього впливу. Отож автор пропонує такі заходи для посилення кібербезпеки США:

▪ необхідно надати американцям інформацію про кремлівську державну пропаганду, а не цензурувати постачальників цього контенту;

▪ американські кабельні та соціальні мережі повинні маркувати пропаганду, а влада США – зобов'язати офіційно зареєструватись іноземних агентів впливу;

▪ заборонити іноземцям купувати і поширювати рекламні матеріали, які можуть позначитись на результатах виборів;

▪ покарати американців, які вступили у змову з рускою агентурою або будь-якими іншими  іноземцями, з метою вплинути на результат виборів.

Водночас Майкл Макфол визнав, що Дональд Трамп зібрав десятки мільйонів голосів своїх прихильників без будь-якої допомоги Путіна. Проте американський дипломат промовчав про факти, коли кремлівська агентура надавала компромат на Дональда Трампа штабові Хілларі Клінтон, а також і про той факт, що влада США, яка «майже не застосовувала реальних дій для захисту результатів голосування від зовнішнього впливу» – це соратники Хілларі Клінтон: президент Барак Обама і його адміністрація.

Йолопізм по-американськи

Американська комп'ютерна компанія «Hewlett Packard Enterprise» (HPE) дозволила кремлівським шпигунам проаналізувати роботу програмного забезпечення, яке використовує Пентагон, – повідомило агентство «Reuters».

Система HPE, яка має назву «ArcSight», є центральною частиною кіберзахисту, яку застосовують військові організації США: вона попереджає користувачів, коли виявляє, що комп'ютерні системи зазнають зовнішньої атаки або втручання.

Надання кремлівським шпигунам вихідного коду «ArcSight» – програмного забезпечення, яке ретельно охороняється внутрішніми інструкціями, було частиною зусиль американської ІТ-компанії з метою отримання сертифікату, необхідного для продажу своєї продукції для руского державного сектора. Вивчивши коди «ArcSight», рускі айтішники могли виявити вразливі місця в програмному забезпеченні, а виявлені вади можуть допомогти кремлівським хакерам приховати свою кібератаку або інтернет-шпигунство від американської контррозвідки.

Що там розповідав американський дипломат Майкл Макфол про посилення системи кібербезпеки США?

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ