Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У час, коли Львів у біді, всі відвернулися, - Садовий

Міський голова Львова Андрій Садовий в коментарі Гал-інфо розповів про те, що він думає з приводу сміттєвих пікетів. Мер визнав, що навіть незважаючи на прийняту ухвалу (про тимчасові майданчики для перевантаження сміття), процес вирішення сміттєвої кризи у Львові може затягнутися у часі.

Активісти заявляють про початок протестів у Рясному і навіть про організацію блок-поста на під'їзді до території «Сільмашу». Вам про це відомо?

Я прекрасно розумію, що протидія буде велика, але це протидія проти громади міста. Якщо хтось знає інші варіанти, як вирішити проблему і зменшити об’єми сміття та забезпечити його вивезення, то нехай запропонує. Вчора ( 19 січня) депутати підтримали ухвалу, яка була зроблена на основі пропозиції комісії з надзвичайних ситуацій.

Теперішні події є критичною з точки зору безпеки міста. За тиждень ми очікуємо потепління і якщо не локалізувати проблему, то буде дуже велика біда. Це вже буде не біда локального, а регіонального характеру. Не забувайте, що Львів стоїть на кордоні з ЄС і сьогодні є хвилювання наших колег у Польщі. Я мав розмови з мерами польських міст та багатьма послами, і вони збентежені відсутністю адекватної реакції з боку влади. Станом на сьогодні не скликана ні обласна, ні державна комісія з надзвичайних ситуацій, тому питань більше чим відповідей.

Чи протестувальники озвучували вам своє бачення вирішення проблеми?

Ні, вони вриваються..., у тому числі з холодною зброєю, що учора було зафіксовано. Це безпрецедентно. Вони намагаються це питання просто заблокувати, не дати можливість місту розвиватись.

Тоді навіщо на вашу думку це роблять?

Дестабілізація ситуації. Львів – це одне із найважливіших міст в Україні, і хтось хоче вести безлад у місті. Бойовики навчені, професійно вриваються, і їх ніхто не рухає. Правоохоронні органи нікого ж не затримують, правда? Це є системний підхід.

Після вчорашніх подій у Львівській міськраді, коли сталася сутичка, ви звертались до правоохоронців?

Звичайно, що звертався. Порушено провадження, але у нас багато проваджень порушено. У нас за останній рік скільки вже було нештатних ситуацій під час засідань сесій Львівської міської ради... Хоч одна людина покарана? Є великий об’єм інформації, є відео, коли стаються бійки. Це ті самі люди, і їх ніхто не рухає. Та і як, якщо вони мають свого представника в обласній прокуратурі, який обіймає посаду заступника прокурора області. Якщо вони прекрасно координують свою роботу із силовиками. Тобто, це новий метод управління в державі, коли проти активного міста і громадян нацьковують спеціально навчених людей. Це цікавий період… в лапках.

На вашу думку, як далі будуть розвиватися події  у Львові. Є ухвала сесії,що далі?

Ми будемо максимально публічні і відкриті, і про кожен наш крок ви будете знати першими.

Про які терміни реалізації ухвали йдеться? Коли розпочнеться процес пресування сміття у Львові?

Це залежить від багатьох факторів. Нині ми вивчаємо цінові пропозиції, які є на ринку. Таке обладнання в супермаркеті не продається. Ми ведемо перемовини з людьми, які можуть його мати. Коли будемо мати реальні пропозиції, тоді будемо згідно з чинним законодавством оголошувати ті чи інші легітимні процедури. Все згідно з чинним законодавством. Ви ж розумієте, що кожен наш крок на порушення закону, навіть з благою метою, буде мати реакцію.

Але це означає, що весь цей процес може тривати не один місяць.

А ви пропонуєте інші варіанти? Ситуація не типова і не штатна. Відвернулися всі, громада міста залишилася один на один з проблемою. Уявляєте, що було б в країні, якби громада так само реагувала на якісь події в країні. Тобто, коли в країні біда, то всі дивляться на Львів, а коли Львів у біді, то усі опустили очі, бояться, злякані…

Яка сьогодні ситуація з вивозом сміття у місті?

У Львові 30% сміттєвих майданчиків є критично переповнені. Ситуація дуже складна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ