Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів покращать на 2 млн грн

Цьогоріч з 1 по 25 грудня 2017 у Львові розпочинається прийом соціально-культурних проектів на участь у конкурсі від міської ради «Зробимо Львів кращим!». Про це сьогодні, 30 листопада, розповіли організатори конкурсу, передає журналіст Гал-інфо.

Хто може взяти участь у конкурсі?

Учасниками конкурсу можуть бути громадські та інші організації, які мають статус неприбутковості та діяльність яких поширюється на території Львова, за винятком релігійних організацій, політичних партій та бюджетних установ.

Як взяти участь у конкурсі?

Прийом проектів триватиме з 1 по 25 грудня.  Для участі у конкурсі необхідно заповнити аплікаційну форму - на сайті lvivrada.gov.ua або http://city-adm.lviv.uaІз запитаннями щодо конкурсу просимо звертатися у відділ громадського партнерства управління «Секретаріат ради» за адресою пл.Ринок,1, каб. № 539, тел. 032 297-57-63, e-mail: [email protected].

Хто визначатиме переможців?

Переможців буде визначати конкурсна комісія, яка буду створена за кожним із напрямків. До складу увійдуть представники профільного управління, а також  депутати постійної профільної комісії. За умови, що при управління є відповідна громадська рада, тоді її представники теж увійдуть до складу конкурсної комісії. Ймовірніше, що її очолить заступник міського голови Львова з гуманітарних питань або заступники за відповідним напрямками.

Засідання комісії відбуватиметься таким чином. Члени комісії запрошуватимуть кожного із авторів проектів, яким наддадуть по 5 хв на захист своєї ідеї. Після чого авторові можуть поставити запитання, уточнити не зрозумілі моменти. Далі кожен член комісії виставляє бали, оцінки сумують та відповідно до результатів вибудовують рейтинг. Згідно з цією рейтинговою таблицею.

Межі фінансування від ЛМР на 2018 рік

У 2018 році конкурс відбуватиметься за сімома напрямками: культура, туризм, освіта, соціальний захист, розвиток громадянського суспільства, інформаційні технології та інновації, поводження з відходами. Мінімальний розмір гранту має становити – 20 тис. грн, максимальний – 100 тис. грн, а рекомендований – до 50 тис. грн. Загалом ЛМР виділить на реалізацію всіх соціально-культурних проектів понад 2 млн. грн.

Зокрема, більшість учасників подають проекти за освітнім напрямком. Тому цьогоріч на галузевий напрямок освіти буде виділено 800 тис. грн. Бюджет проектів за напрямком «туризм» складе 150 тис. грн, розвиток громадянського суспільства ­ 250 тис. грн, а проекти з галузі «інформаційних технологій та інновацій» мають вкластись у 192 тис. 300 грн. Меншу суму отримає «освіта» – 104 тис. грн та «поводження з відходами» - 100 тис. грн. А ось на «соціальний захист» мають виділити 100 тис. грн.

Фото: Олена Ляхович

Кому комісія надаватиме перевагу?

Загальні критерії відбору такі: актуальність запропонованого проекту для громади Львова, доцільність реалізації проекту з огляду на затрачені ресурси та інноваційність.

Директор департаменту розвитку, в.о. начальника управління культури ЛМР Наталія Бунда розповіла про рекомендації до проектів за напрямком «культура». «По-перше, ми звертатимемо увагу на мистецькі проекти у публічному просторі міста (конкурси, заходи, виставкові проекти) із залученням установ та закладів культурного спрямування. Також на проекти, які об’єднують громаду в мікрорайонах Львова (бажано із залученням всіх верств населення) та такі, що відповідають стратегії децентралізації та партисипації. Чекаємо і на інноваційні мистецькі проекти з використанням новітніх технологій. А також на ті, що матимуть освітнє спрямування», – розповіла Наталія Бунда.

Заступник начальника управління, начальник організаційно-аналітичного відділу управління туризму ЛМР Галина Гриник виокремила тільки одну рекомендацію за напрямком "туризм". А саме: «Інноваційність», – зазначила вона.

Заступник начальника управління - начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Орест Файфурка розповів про рекомендації до проектів за напрямком «розвиток громадянського суспільства».  «Важливим критерієм відбору за цим напрямком може бути сприяння залученню громадян до участі у місцевому самоврядуванні через популяризацію та інформаційну підтримку нових інструментів громадського впливу. Зокрема, має на увазі –­ петицій, місцевих ініціатив, консультацій з громадськістю. Також тут варто заважити про популяризацію Громадського бюджету Львова,  у тому числі через інформаційне висвітлення процесу реалізації проектів-переможців. Ще одна рекомендація – підтримка та розвиток волонтерських ініціатив у місті Львова, в тому числі на потреби АТО», - зазначив Орест Файфурка,

Начальник управління інформаційних технологій ЛМР Марта Романяк пояснила, які є рекомендації за напрямком «інформаційні технології та інновації». Тож посадовець виокремили такі рекомендації. «Перша – стимулювання розвитку креативних просторів, інкубаторів, коворкінгів, фондів початкового інвестування для інноваційних підприємств. Друга – реалізація програм навчання та підвищення комп’ютерної грамотності мешканців», – розповіла Марта Романяк. Вона також нагадала, що за результатами минулорічного конкурсу вдалось реалізувати проект, який дозволила навчати бійців АТО комп’ютерній грамотності.

В.о. завідувача сектору розвитку освіти управління освіти ЛМР Ольга Браницька розповіла про рекомендації щодо тематики соціально - культурних проектів  на 2017 рік за напрямком «освіта». Тож серед побажань від профільної комісії буде таке: профілактика попередження дорожньо-транспортного травматизму серед учнів та вихованців закладів освіти. Також профілактика негативних проявів у молодіжному середовищі. Наприклад, наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, інтернет та інші залежності неповнолітніх. Ще одна рекомендація - використання інноваційних технологій у роботі з дітьми з особливими потребами. Особливу увагу звернуть і на проекти про просвітницьку діяльність з метою підвищення рівня толерантності та обізнаності вихованців та учнів про дітей з особливими потребами. Чекаємо від учасників ідей щодо інноваційних підходів до підвищення фахової майстерності вчителів. А також сподіваємось на популяризація здорового способу життя. Та на такі проекти, які спрямовані на промоцію школи серед громадськості», – зазначила Ольга Браницька.

Заступник начальника управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин розповів, що цьогорічні рекомендації нічим не відрізняються від тогорічних. Отож за напрямком «соціальний захист» учасники комісії звертатимуть увагу на проекти про реабілітацію та соціальний захист осіб Львова. Зокрема:

  •  надання послуг з фізичної та психологічної реабілітації особам з обмеженими можливостями (як фізичними так і ментальними порушеннями);
  • організація заходів дозвільного характеру (з реабілітаційним ефектом) для осіб з обмеженими можливостями (оздоровчі табори, короткотривалі багаторазові заходи (цикли семінарів, тренінгів тощо);
  • реалізація заходів спрямованих на покращення середовища доступності в м. Львові для осіб з обмеженими можливостями (тифлокоментування театральних вистав, видання спеціалізованої літератури (шрифтом Брайля), тощо);
  • надання реабілітаційних послуг узалежненим особам;
  • проведення заходів спрямованих на ресоціалізацію та адаптацію до життя у суспільстві осіб, які повернулися з місць ув'язнення, надання їм необхідної допомоги у розв'язанні соціальних проблем (допомога з відновленням документів, працевлаштуванням, перекваліфікацією тощо).

Також особливу увагу звернуть на проект,  які стосуватимуться соціальних послуг щодо подолання бідності. Наприклад, надання послуг харчування (гарячі страви) малозабезпеченим, бездомним та іншим мешканцям Львова, які мають потребу у допомозі; забезпечення санітарно-гігієнічних потреб вищезазначеної категорії осіб (можливістю помитися та попрати одяг, тощо).

Цьогоріч виділили такий напрямок як "поводження з відходами". Головний спеціаліст відділу сортування відходів та їх переробки управління оперативного поводження з відходами ЛМР Марія Попова розповіла про рекомендації за своїм напрямком. Отож:

  • організація сортування відходів у м. Львові, створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів шляхом запровадження соціально-економічних механізмів, спрямованих на заохочення утворювачів цих відходів до їх роздільного збирання;
  • організація заходів для зменшення продукування твердих побутових відходів, забезпечення мінімального утворення відходів, розширення їх використання у господарській діяльності, запобігання шкідливому впливі відходів на навколишнє природнє середовище та здоров’я людини.
  • альтернативи використання відходів упаковки товарів (в тому числі тетра-пак), запровадження повної або часткової системи ресайклінгу відходів в м. Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ