Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів відвідав Архієпископ Всеволод Майданський

Прибуття до Львова Архиєпископа Всеволода Майданського — єрарха Української Православної Церкви США, що знаходиться під юрисдикцією Константинопольського Патріарха, і єпископа Іларіона Рудніка, якому Константинопольська Патріархія доручила духовну опіку над українцями, які проживають у Португалії та Іспанії, викликало обурення представників УПЦ МП. Про це повідомляє сайт Релігійно-інформаційної служби України з посиланням на агентство «Інтерфакс».
Гості з Константинополя молилися на недільній Літургії, яку відслужив архиєпископ Львівський УАПЦ Макарій Малетич. Цей факт викликав невдоволення архиєпископа УПЦ МП Августина Маркевича, який заявив про „порушення канонів Православної Церкви”. Хоча, як повідомили РІСУ у Львівському Ставропігійному братстві УАПЦ, насправді ж була відправлена не недільна Літургія, а подячний акафіст.
Владика Августин з цього приводу заявив, що „збентежений та вражений тією обставиною, що гості з Константинопольського Патріархату не вважали за потрібне хоча б повідомити його як канонічного архиєрея Львівської єпархії про свій приїзд, а замість цього „відвідали розкольників, молилися на їхній службі і створювали враження, що Константинопольська Церква перебуває у спілкуванні не з канонічною Церквою, визнаною усім православним світом, а зі схизматичною групою”.
„Це – небратська поведінка. Більш того, це явне порушення священних канонів Православної Церкви”, — заявив архиєпископ Августин.
„Інтерфакс” також повідомляє, що єрархи Константинопольського Патріархату прибули для відкриття у Львові на базі Успенського храму подвір'я (офіційного представництва) Константинопольського Патріарха і навіть назвав ім'я його настоятеля. Владика Августин стверджує, що про плани відкриття свого подвір’я представники Константинополя не повідомляли ні його, ні Предстоятеля УПЦ МП Митрополита Володимира Сабодана.
Нагадаємо, 24 березня 2005 р. під час зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком глава офіційної делеґації Константинопольського патріархату архієпископ Всеволод Скопельський (Майданський) зробив заяву: „Матір-церква, Константинопольський патріархат, вважає, що її дочка – Московський патріархат – має ту  канонічну територію, яка була в цій церкві до 1686 року. Підпоряд¬ку¬вання Київської митрополії під Московську церкву було здійснено патріархом Діонісієм без згоди і затвердження Святого і Священного синоду Великої церкви Христової”.
Ця заява стала іскрою для різноманітних навколорелігійних дискусій: експерти-релігієзнавці та ієрархи церков поділилися переважно на два «табори»: одні, перебільшено радіючи словам архієпископа Всеволода, уже малюють в уяві Україну як канонічну територію соборної Української православної церкви, інші, ревно турбуючись про добробут структур Московського патріархату, побоюються за свій вплив на українських теренах або ж страхають «санкціями» і прихильників автокефалії, і навіть сам Вселенський патріархат.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ