Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Lviv.FM: Через оприлюднення списків ухильників правоохоронці відкрили провадження

Через оприлюднення списків ухильників від служби правоохоронці відкрили провадження. Про це повідомило радіо "Львівська хвиля".

Шквал обурення викликав публічний список ухильників від армії у соцмережах. Через масові скарги призовників фейсбук-сторінка Львівського обласного військкомату - заблокована. Ще учора по обіді там з’явився перелік юнаків зі Львова та районів, які ухиляються від строкової служби. Правозахисники кажуть: комісаріат порушив законодавство і буде за це відповідати.

Ще на початку листопада обласний військовий комісар Олександр Тіщенко заявив, що на Львівщині налічується аж 15 тисяч ухильників від строкової служби. І вже у середу під вечір, списки таких юнаків з’явилися на їхній офіційній сторінці у фейсбуці.

«Хай батьківщина знає своїх героїв в лице. Хай сусіди знають, хто, як і що робить Ми виставимо списки і може люди побачать», - заявив Олександр Тіщенко.

Львівський військкомат вивісив «списки ганьби» - 15 тис. ухилянтів

У таких публічних списках опинився і Андрій. Хлопець зараз – на  інтернатурі в Києві. Відповідне підтвердження подав у військкомат. Чому опинився серед ухильників - не розуміє:

«Я був здивований. Вчора мені сказали знайомі, а сьогодні вже сторінку було видалено і особисто я не зміг побачити. Я подав наприкінці жовтня довідку на вимогу військового комісаріату. Не знаю, коли ті списки складалися».

У списках ухилянтів зазначено персональні дані. Юристи кажуть, це захищена законом інформація про особу. Продовжує керівник Ольга Мощинська із фірми «Юридична ліга»:

«Поширення в будь-якому вигляді в засобах масової інформації та в громадських місцях списків запрошених до військкоматів, а також тих, хто ухиляється від призову, які містять прізвище, ім’я, по батькові та дати народження цих осіб, є порушенням вимог Закону України «Про захист персональних даних». Такі дії з боку як працівників військових комісаріатів, так і засобів масової інформації містять ознаки адміністративних правопорушень».

На це вже відреагував керівник секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Богдан Крикливенко.

«Є такий шалений масив інформації, опублікованої неправомірно і вже ініційовано і відкрито провадження, здійснюється перевірка, надані відповідні доручення і буде реагування, як до обласних органів у Львові, так і буде до центральних органів у місті Києві, і до міністерства оборони, і до прокуратури», - повідомив Богдан Крикливенко.

Він додав, що призовників або осіб, які підлягають мобілізації уже розшукували публічно,  але в такому масштабі це вперше в Україні.

Львівська хвиля

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ