Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

ЛЬВІВЩИНА. „ГАЛ-INFO”. 27.11.2007. Львівські замки передадуть у концесію

Кабінет Міністрів України дозволив передати у концесію три львівських замки. Про це йдеться у постанові уряду від 21 листопада – повідомляє офіційний веб-сайт Верховної Ради України.
 До переліку об`єктів, на які дано дозвіл, а передачу в концесію входять: пам`ятка архітектури національного значення збудована в 1484 році – замок у с. Свірж Перемишлянського району, замок у с. Старе Село Пустомитівського району (XVI-XVII ст.) – пам`ятка архітектури національного значення і палац у с. Тартаків Сокальського району (XIX ст.) - пам`ятка архітектури національного значення.
Водночас львівські архітектори називають концесію Свіржського замку рейдерською атакою. На думку голови правління ЛОО Спілки Архітекторів України, доктора технічних наук, професора Миколи Габреля концесія замку фактично означає приватизацію. „Замок віддається в користування на 50 років за умови реставрації. Але мало що може статися в нашій державі за 50 років. Свіржський замок перебуває у безоплатній оренді у Спілки архітекторів. Ми збиралися створити у ньому міжспілчанський будинок творчості для всіх творчих спілок в Україні. Ми розуміли, що самі цього не потягнемо, тому була укладено угода з творчими спілками та Львівською галереєю мистецтв. Ми мали б мати замок в оренді ще більше сорока років. У замок уже вкладено досить багато коштів. Що ж до постанови уряду, то ми розцінюємо це як рейдерську атаку, посягання на майно з боку групи зацікавлених осіб. Цей замок не можна приватизувати, це пам`ятка архітектури”, – заявив у коментарі „Гал-info” Микола Габрель.
Також негативно про дозвіл на концесію львівських замків говорить директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький.
„Рішення про передачу в концесію трьох замків Львівщини незаконне. Біля Свіржського замку є 22 га рекреаційної території, є заборона Президента, тому цей замок не можна передавати в концесію”, – заявив у коментарі „Гал-info” Возницький.
За словами Возницького, замок у Свіржі – єдиний замок XVI століття на території Львівської області. «Він перебуває у підпорядкуванні Спілки архітекторів України, яка уже, спільно з Галереєю мистецтв, на 80 % його реставрувала», – каже він
Директор Галереї мистецтв стверджує, що передачу замку в концесію лобіювала Львівська ОДА. «Начальник управління архітектури Іваницький тричі їздив до Києва з цією метою, але я не знаю, навіщо це їм», – говорить Возницький.
Як побоюється Возницький, по закінченню 50-річного терміну концесії Свіржський замок повністю перейде в приватні руки, доступу до нього ніхто уже не матиме. Що ж до двох інших замків, концесію яких дозволив уряд, то, на думку Возницького, охочих взяти їх в концесію не знайдеться. «Палац у селі Тартаків згорів двадцять років тому, там майже нічого не залишилося, а в Старому селі від замку є хіба що стіна. Ніхто не візьметься за це. Таких замків, як в Тартакові, у нас багато. Десять років тому згорів замок у Судовій Вишні, а три роки тому горів палац Чарторийських на Жидачівщині. Але ніхто не береться їх відновлювати», -- каже він.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ