Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівщина на 70% скоротила імпорт з країн СНД

У січні–вересні цього року експорт товарів з Львівської області становив 922 млн дол., імпорт в область – 1 983,3 млн дол. За рік експорт скоротився на 9%, імпорт – майже на 22%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі склало 1 060,9 млн дол. Про це повідомили в Головному управлінні статистики у Львівській області.

Пріоритетним напрямком зовнішньої торгівлі області є країни Євросоюзу. Протягом 9 місяців цього року в ці країни реалізовано продукції на 618 млн дол., що склало 67% загальнообласного експорту. Вартість імпортованих товарів з Євросоюзу становила 1,4 млрд дол. – майже 72% імпорту Львівщини.

На тлі загальнообласного скорочення обсягів зовнішньої торгівлі  за 9 місяців цього року, обсяг експорту у країни ЄС зріс на 11%, імпорт з цих країн збільшився майже на 6%.

Львівщина поставляла в країни ЄС вузли електрообладнання для автомобілів, текстиль, продукти переробки плодів та овочів, меблі, деревину та вироби з деревини. Варто відзначити, що вузли електрообладнання для автомобілів, текстиль, значна частина меблів відвантажені на умовах переробки давальницької сировини.

У структурі імпорту переважали нафтопродукти, обладнання, пластмаси,  продукція металургії та хімічної промисловості, текстиль, м’ясо (переважно свинина), паперово-картонна продукція.

Польща та Німеччина – найважливіші торговельні партнери області за останнє десятиріччя. У січні–вересні цього року вони забезпечили майже 40% експорту та понад 60% імпорту області.

Питома вага країн СНД становила 25% у загальнообласному експорті та 13% – в імпорті. У торгівлі з цими країнами експорт зменшився на 3% і становив 231 млн. дол., імпорт скоротився на 70% і склав 255 млн дол.

Скорочення експорту пов’язане зі зменшенням поставок м’яса та продуктів переробки плодів та овочів у Росію. Різке зменшення імпорту зумовлено скороченням надходження нафтопродуктів з Білорусі та Росії, а також добрив з Росії.

Серед країн СНД найтісніше область співпрацює з Росією та Білоруссю, в окремі періоди вагомими є обсяги торгівлі з Молдовою, Казахстаном, Туркменістаном.

Щодо решти країн, з початку 2013 року обсяги експорту товарів скоротились на 67%, а їх питома вага зменшилась відносно січня–вересня 2012 року на 14 в.п. і становила 8% від експорту області (74 млн. дол.). Падіння обсягів експорту зумовлене зменшенням поставок соняшникової олії та зернових у країни Азії (Індію, Іран, Оман, Туреччину, Сирію) та Африки (Єгипет, Південну Африку, Судан, Туніс). Імпорт з цих країн скоротився на 9% відносно дев’яти місяців 2012 року і склав 309 млн дол. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ