Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Львівщині може не вистачити грошей на ввезення пестицидів

На Львівщині триває вивезення пестицидів. Станом на 28 жовтня зі складів у різних районах області вивезли 292 тонни пестицидів або ж 320 тонн разом з такою. Про це сьогодні, 31 жовтня, під час засідання обласної комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації повідомила заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області Ганна Башта.

Загалом на програму вивезення пестицидів з території Львівської області було виділено 9,5 млн грн з державного бюджету та 2 млн грн з бюджету Львівської області. Крім того, програма дофінансовувалася з районних бюджетів.

За рахунок державного бюджету було заплановано вивезти з території Львівської області 420 тонн пестицидів. Решта – за рахунок коштів обласного бюджету. Всього до кінця року заплановано було утилізувати 495 тонн пестицидів.

Втім, як повідомила Ганна Башта, насправді пестицидів є більше, аніж показала інвентаризація. Приміром, у Жидачівському районі за даними інвентаризації повинні були вивезти 75 тонн пестицидів, а фактично вивезли 130. Схожа ситуація і в інших районах. Практично небезпечної хімії виявляється на третину більше, ніж інвентаризували.

«Така ситуація практично у кожному районі. Коли запитуємо в людей, як вони проводили інвентаризацію, вони засилаються на дощ, на те, що вагу пестицидів прикинули приблизно, на вигляд тощо, – каже Ганна Башта.

Депутати висловили стурбованість, чи у зв’язку зі збільшенням кількості пестицидів вистачить грошей на утилізацію. «Чи не станеться так, що району, який останній у списку, не вистачить грошей», – запитав Олександр Ганущин.

Ганна Башта зазначила, що зможе дати відповідь на це запитання не раніше, ніж через місяць. Депутати зауважили, що за місць уже буде пізно, бо можна не встигнути завершити вивезення пестицидів до кінця року.

Додамо, що з території Жидачівського району Львівської області вивезли 130,5 тонн пестицидів, Стрийського – 27,8 тонн , Миколаївського – 14 тонн, Дрогобицького – 62 тонни, Сколівського – 11 тонн, Буського – 12,4 тонн, Старосамбірського – 15,4 тонн. Зараз вивозять пестициди з Кам’янка-Бузького району.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ