Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщині загрожує друге екологічне лихо

Понад півроку на Стрийщині масово вивозять гравій з русла річки Стрий. Перша перевірка екологічної інспекції області жодного результату не мала. Цього тижня законність видобування гравію перевіряють вдруге. Але тепер вже за вказівкою Мінекології. Жителі прилеглих сіл сподіваються, що вивезення корисних копалин з русла річки нарешті заборонять.

Екоситуація на Львівщині невтішна. На Стрийщині, у селі Ходовичі вже понад півроку незаконно вивозять гравій з русла річки Стрий. Місцеві мешканці переконують, що десятки вантажівок чи не щодня вивозять гравій з русла. Люди, які проводять незаконні роботи представляються працівниками Стрийського гравійного дробильно-сортувального заводу.

Внаслідок масового вивезення гравію ріка змінила своє русло, а це потягло за собою постійні повені та затоплення околиць, зокрема села Ходовичі. Місцеві жителі бояться ще одного екологічного лиха на Львівщині й хвилюються за майбутнє своїх домівок. По допомогу ще на початку весни вони звернулися до громадських активістів Стрийського осередку ГО «Розвиток Громади».

Активістів сільський голова Ходовичів запевняв, що видобуток гравію у руслі річки є законним і спрямований на русло-регулюючі роботи. Мовляв, усі необхідні документи в нього є. Проте, за Законом України проводити русло-регулюючі роботи дозволено, а от видобувати гравій з русла заборонено.

Активісти з’ясували, що Стрийський гравійного дробильно-сортувальний завод має ліцензію на видобування гравію лише на Піщано–Ходовицькому родовищі, але аж ніяк не в руслі річки. Варто зазначити, що порушення чинять двоє юридичних осіб: вищезгаданий завод та СГ ТзОВ «Мокряни», які у співпраці намагаються легалізувати незаконну діяльність та покривають чорні справи один одного. СГ «Мокряни» проводить видобування гравію, прикриваючись русло-регулюючими намірами, і є субпідрядником Стрийського гравійного заводу. Далі громадські активісти зробили аерозйомку місцевості, де вивозять гравій. Фото доводять: гравій копають саме з русла річки, а масштаби видобування сягають понад 20 гектарів.

Громадські діячі та журналісти били на сполох і звертали увагу відповідних органів на проблеми вивезення гравію на Стрийщині. У квітні цього року відбувся перший візит екоінспекції на гравійні копальні.

Попри сподівання громади, реального результату ця перевірка не дала: після візиту екоінспекції склали акт від 19 квітня 2016 року, який просто описує порушення. Екологічна інспекція не здійснила потрібних заходів, в межах своєї компетенції, для вирішення проблеми. Тож, можна зробити висновок, що інспектори реальної загрози екології не побачили. Виникає питання, куди дивилися наші екологи, якщо навіть з наших фотографій явно видно проблему.

Тепер громада має надію на реальне вирішення гравійної проблеми, адже з 15 серпня вдруге проводять перевірку незаконної діяльності у руслі р. Стрий. Перевірку проводить та ж екоінспекція, однак цього разу за вказівкою з Києва, з Міністерства екології та природних ресурсів України. Громадські активісти «Розвитку Громади» постійно спостерігають за ситуацією на Стрийщині та сподіваються на те, що цього разу екологи не просто побачать проблему, а й докладуть зусиль для її вирішення.

Наразі перевірка триває. Рішення про те, чи правомірною є діяльність в руслі річки Стрий буде після 29 серпня. Поки нічого конкретного сказати не можемо, - каже держінспектор Тарас Нечепурний.

Пан Тарас також розповів, що екологи ніяк не можуть зв’язатися з директором СГ ТзОВ «Мокряни».

Не так давно ми були свідками тотальної безвідповідальності влади та її неспроможності контролювати екологічний стан області. Грибовицьке сміттєзвалище забрало четверо невинних життів. Зміна русла річки також може призвести до гірких наслідків. Невже для того, щоб чиновники вирішили проблему незаконного вивезення гравію, має статися лихо?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ