Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Львівщині затвердили перспективний план зі створення 84 ОТГ

У липні Кабінет міністрів України затвердив перспективний план формування громад у Львівській області. Згідно з ним у регіоні затвердили 84 об’єднані територіальні громади. Це громади, які діють із 2016 та перспективні ОТГ. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

«Перспективний план – динамічний документ, виклик часу та дороговказ куди потрібно рухатися. Сюди внесено ті громади, які вже діяли з 1 січня 2016 року. Процес об’єднання у них почався у 2015 році. Також ті перспективні ОТГ, які ми вважаємо, будуть спроможними, у першу чергу, щодо якості надання послуг для своїх мешканців – освітньої, медичної. І, звісно, будуть спроможні забезпечувати свої функції фінансовим ресурсом», - зазначив перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський.

Як розповів Ростислав Замлинський понад два роки досвіду формування ОТГ на Львівщині вже демонструють здобутки громад, а також ті сфери, які потребують доопрацювання.

«У 2015 році, коли почали формувати ОТГ, ми виходили з певних формульних розрахунків. Час минув. Бачимо реальну ситуацію щодо наповнення бюджету, укомплектування штатів. Навіть у діючих ОТГ є потреба у кваліфікованих кадрах. А від якості кадрів залежить і якість проектів, які вони реалізовують у рамках субвенцій чи інших надходжень. Якщо порахувати бюджет за 2015 рік трьох сільських рад і бюджет об’єднаної ОТГ за 2016 рік, то мінімальний приріст склав 60 %, подекуди це було 3,8 рази. По тих громадах, які вже діють другий рік, за перше півріччя виконані бюджети. Проте, певні труднощі з виконання наповнення місцевих бюджетів залишаються. Потрібно залучати бізнес на свою територію, проводити роботу щодо легалізації заробітної плати, господарської діяльності»,- розповів  Ростислав Замлинський.

У перспективний план внесені всі райони Львівської області окрім Дрогобицького та Сокальського. По цих районах проводиться робота із напрацювання нового формату, а також заплановані додаткові консультації у громадах.

Як наголосив Ростислав Замлинський: «Важливо розуміти, що формування ОТГ - це не лише додаткові надходження до місцевого бюджету, а в першу чергу - відповідальність перед тими людьми, які мешкають на території ОТГ. До кожної громади треба підходити індивідуально з врахуванням і специфіки місцевого бізнесу і специфіки наповнення місцевого бюджету, а також історичних речей пов’язаних з тими чи іншими населеними пунктами, які входять в ОТГ»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ