Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівська галерея мистецтв заробить на виставці Пінзеля у Відні

У Відні у Зимовому палаці Бельведеру 27 жовтня відкрилась виставка робіт українського скульптора XVIII ст. Іоана Георга Пінзеля. Після виставки у Луврі це вже друга виставка Пінзеля, яка стала світовою подією у царині мистецтва. Про це сьогодні, 31 жовтня, під час прес-конференції розповів генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького Тарас Возняк.
Фото - www.bigfoto.in.ua
 

За його словами, виставку у Бельведері підготували куратори Майке Хон та Георг Хехнер, які підійшли до підготовки виставки більш творчо, чим у Луврі.

«Ця виставка відбувається у великих просторах в поєднанні з живописними полотнами австрійських художників епохи барокко - Франца Маульберча та Пауля Трогера. Експонати чудово вписалися в інтер’єри», - розповів Тарас Возняк.

Він наголосив, що на відкриття прийшло близько 600 осіб.

Тарас Возняк розповів, що роботи Іоана Георга Пінзеля повинні стати візитівкою Львова та Галичини.

Як розповів головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького Ігор Хомин, австрійські колеги ще минулого року проявили зацікавлення щодо робіт Пінзеля.

«Вони хотіли взяти більше творів на експонування, але тернопільські музеї відмовились надавати свої експонати. Загалом на виставці представлено 21 основну роботу Пінзеля», - сказав Ігор Хомин.

Загалом 20 із 32 шедеврів цього майстра із своєї колекції, яку продовж життя формував Б.Г.Возницький, надала ЛНГМ.

Як зазначив Ігор Хомин, усі видатки на себе взяла австрійська сторона. Окрім того, Галерея мистецтв отримає гроші за виставку робіт Пінзеля.

«Всі ці речі прописані в контракті разом із сумою, яку ми відважилися попросити. Ми не завжди повинні припадати на колінця», - сказав Тарас Возняк.

Водночас суму, яку має отримати Галерея мистецтв, він не назвав, посилаючись на комерційну таємницю. Він також відповів на звинувачення, щодо того, що в рекламі виставки не було згадки про Україну та Львів.

«Це безглуздо, адже Пінзель має стати символом Львова, Галичини, України, а під брендом не підписуються», - сказав Возняк.

На відкритті виставки виступили міністр фінансів Австрійської республіки Ганс Георг Шеллінг, директор Бельведеру Агнес Русслейн-Арко, куратор Майке Хон, генеральний директор ЛНГМ ім.Б.Г.Возницького Тарас Возняк, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Австрійській Республіці Олександр Щерба.

Агнес Гусслейн-Арко окреслила основні віхи біографії І.- Г. Пінзеля, підкреслила його зв’язок з традицією пізнього барокко Південної Німеччини, Богемії і Моравії, поставила питання про його можливе походження.

Майке Хон окреслила значення цього унікального майстра і його школи для європейського мистецтва.

На заході була присутня авторка монографії про творчість І.- Г.Пінзеля український мистецтвознавець, доктор Оксана Козир, книга, якої вийшла друком німецької мовою.

Виставка триватиме з 28 жовтня 2016 р. по 12 лютого цього року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ