Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

Львівська інтелігенція чекає результатів розмови культурних міністрів України і Польщі

Сьогодні, 1червня, під стінами Львівської ОДА відбувся мітинг проти ймовірної передачі полотен з Львівської галереї мистецтв в жовківський костел св. Лаврентія Зібралося близько 30 представників інтелігенції. Вгамовувати мітингувальників вийшов голова Львівської ОДА Михайло Костюк.

Додамо, що йдетьсяпро твори придворного художника короля Яна III Собеського Мартіно Альтомонте «Битва під Віднем» (8х7 м) та «Битва під Парканами» (9 х 8 м), які датовані 17 ст. Нещодавно Міністерство культури Польщі запропонувало передати обидва полотна на тимчасове користування в жовківський костел св. Лаврентія. Також зазначимо, що в деяких ЗМІ з’явилась інформація  про те, що сьогодні в Жовкві з цього приводу відбудеться засідання, у якому начебто мав взяти участь сам міністр культури Михайло Кулиняк.

Отож, мітингувальники тримали в руках  плакати з написами «Іноземці не повинні розпоряджатися нашими музейними шедеврами», «Музейні скарби повинні залишатися в музеях», «Битва під Віднем» – не сакральний твір. Його надійне місце – в музеї, а не в костелі».

Як розповіла мистецтвознавець Інституту народознавства Софія Король, полотна не є предметами релігійного культу. Картини справді певний час знаходилися костелі св. Лаврентія. Однак до цього вони прикрашали стіни замку короля Яна III Собеського. Адже полотнища малювалися з метою  прославлення подвигів короля. «Відтак, можна завести мову про те, щоб відвезти їх до цього замку, а не до костелу», – заявила вона.

«Хто взагалі створив цю проблему? Хто сказав, що картини звідкись забирають? Ніхто нічого нікуди не переміщує»,– заспокоював мітингувальників Михайло Костюк. 

Він наголосив, що наразі питання про передачу картин зі сховищ музею в інше місце – не розглядається. «Всі ваші побажання однозначно будуть враховані й без думки громади ні одна людина не зробить жодного кроку», – запевнив він.

Михайло Костюк наголосив, що полотнища будуть знаходитися там, де вони повинні знаходитися. «В музеї, так як ви цього хочете», – уточнив він.

Як розповів науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України  Микола Бандрівський, ще до початку мітингу була розмова з головою Львівської обласної ради Олегом Панькевичем. Олег Панькевич розповів, що мав телефонну розмову з міністром культури Михайлом Кулиняком. Останній підтвердив, що з поляками певні домовленості щодо передачі полотнищ на депозит вже є.

Голова Львівської ОДА підтвердив інформацію про те, що на Львівщину справді прибув міністр культури України Михайло Кулиняк. За його словами, він має зустрітися зі заступником міністра культури Польщі, що теж перебуває на Львівщині з візитом.

Представники інтелігенції запевняють, що ця акція протесту – тільки початок. « Все залежить від того, яке рішення нині приймуть міністри», – говорять мітингувальники.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ