Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львівська інтелігенція протестує проти перенесення картин Альтамонте до Жовкви

Під стінам Львівської ОДА починається мітинг протесту львівської інтелігенції, митців, художників. Як повідомив кореспондент Гал-інфо, львів’яни виступають проти переміщення двох масштабних полотен з Львівської галереї мистецтв до костелу у Жовкві.

Нагадаємо, кілька днів тому у львівських ЗМІ з’явилася новина про можливе переміщення полотен «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» в жовківський костел св. Лаврентія.

Картини придворного художника короля Яна III Собеського Мартіно Альтомонте «Битва під Віднем» (8х7 м) та «Битва під Парканами» (9 х 8 м) раніше експонувалися у костелі, однак в повоєнний час костел закрили, а полотна через незадовільні умови зберігання покрилися цвіллю і мало не загинули. Роботи вдалося врятувати. Польські фахівці у Варшаві їх реставрували. Після цього покійний директор Галереї мистецтв Борис Возницький планував розмістити їх у Олеському та Золочівському замках. втім у квітні польська сторона звернулася з проханням повернути ці картини на експонування в жовківський костел св. Лаврентія. Борис Возницький був категорично проти такого задуму.

Сьогодні, 1 червня, у Жовкві повинна відбутися нарада з цього приводу. За попередньою інформацією, на ній мав бути присутній міністр культури України Михайло Кулиняк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ