Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівська міськрада приєдналася до ProZorro.Продажі

Сьогодні, 2 серпня, Львівська міська рада підписала Меморандум про приєднання до електронної системи ProZorro.Продажі. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Місто Львів веде свою господарську діяльність в інтересах громади міста. Якщо у нас є потреба, ми купляємо приміщення, наприклад, для розміщення різних публічних просторів, установ. Також якщо нам потрібні додаткові кошти до бюджету, ми продаємо на аукціонах приміщення чи майно, земельні ділянки. Але завжди виникає питання: а чи можна було отримати більший дохід? Хоча якщо порівняти, то ми у Львові продаємо наше майно за вищими цінами, ніж це роблять у багатьох інших містах України, тому що то є реальні аукціони.

Ми максимально зацікавлені в тому, щоб технологія чи система ProZorro дала можливість мати більше інформації для всіх охочих придбати майно чи землю, бо тоді ціна буде більшою і, відповідно, більші надходження до місцевого бюджету. І ми зможемо зробити більше корисних справ для молоді, для спорту, для громадян міста. Тому це є для нас вигідно», - сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

«Львів був фактично першим містом, яке долучилось до ProZorro ще до того, як вона стала офіційним державним майданчиком. Тепер ми одне з перших міст долучаємся до цього пілоту, який стосується ProZorro.Продажі.

Прозорість завжди є вигідна. Вона є вигідна з точки зору іміджу і з точки зору коштів. Ті принципи, які пропонує система, є правильні. І дивлячись на аналітику, ми бачимо, що таким чином можна економити достатньо великі кошти міського бюджету», - сказав заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

«Ми, як найбільш прозоре місто України, згідно з останніми рейтингами, підтримуємо ініціативу ProZorro.Продажі. Сьогодні підписана декларація про наміри про приєднання до Меморандуму. Система ProZorro.Продажі – це система, де Львівська міська рада може виступати у ролі не покупця, а в ролі продавця. Це може бути списане майно, комунальна власність тощо. Всі ці процедури відбуваються на основі аукціону. Лотом може бути послуга, наприклад, оренда майна тощо, або товар. Мерія може використовувати цю систему для продажу комунального майна. Торги можна проводити на електронному майданчику ProZorro.Продажі. Це аукціон, хто купить дорожче, тому фінансово такий майданчик вигідний для міської ради», - розповіла Олена Гунько, ЛКП «Міський центр інформаційних технологій».

ProZorro.Продажі - спільний проект Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Transparency International Україна, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, створений для швидкої та ефективної реалізації державного та комунального майна, а також запобіганню корупції завдяки централізації даних, громадському контролю та розширенню кола покупців. Проект підтримано Western NIS Enterprise Fund, урядами Німеччини та Великої Британії через GIZ, а також урядом Канади через EDGE.

Підтвердженням ефективності є визнання проекту за кордоном. 13 червня в Індії проект ProZorro.Продажі переміг у фіналі конкурсу CitiT4IChallenge та став одним із кращих антикорупційних стартапів світу.

«ProZorro.Продажі» розпочав зі співпраці із Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) у жовтні 2016 року та реалізації майна неплатоспроможних банків. З першого лютого ФГВФО прийняв рішення про обов’язкове використання системи для продажу всіх активів неплатоспроможних банків, які знаходяться в управлінні фонду.

За 8 місяців, спільно з ФГВФО, ProZorro.Продажі реалізували майна та заробили для держави понад 1,6 млрд грн. Лише після впровадження платформи ProZorro.Продажі ФГВФО почав реалізовувати активів більше, ніж 400 млн грн за місяць. У червні загальний дохід від реалізації держмайна за місяць склав 480 млн грн.

«Упродовж 8 місяців система згенерувала довіру. Ринок дійсно вірить, що обійти систему неможливо і якщо ти хочеш придбати активи Фонду, не потрібно нікому давати хабарі – просто приходь на аукціон і пропонуй кращу ціну. Чверть торгів у нас дуже конкурентна, коли приходить більше двох покупців, ціна зростає у середньому на 25%; на такі аукціони в середньому приходить 5 покупців. Це дуже високі показники. І чверть із цих 1,5 мільярда ми реалізували на таких торгах. У деяких торгах на активи претендують понад 20 покупців. Є випадки, коли лот виставили за 130 тисяч гривень, а за підсумками торгів ціна зросла у 22 рази», – зазначив Олексій Соболев, керівник проекту ProZorro.Продажі.

За період роботи ФГВФО та ProZorro.Продажі вдалося змінити політику продажів. Створено єдину платформу, яка є агрегатором активів фонду. Реалізовувати активи допомагають електронні торговельні майданчики, які шукають клієнтів та консультують від заведення у систему до купівлі та оформлення документації по товару. У системі таких майданчиків 39.

Що це дає? «Золотий трикутник» співпраці між державою, бізнесом та громадськістю. Держава отримує можливість аналізу, контролю та повної прозорості продажів. Для бізнесу система прозора, зрозуміла, безпечна. ProZorro.Продажі дає можливість заробляти та конкурувати, створюючи новий ринок. Для громадськості – прозорість, можливість контролю за допомогою модуля бізнес-аналітики http://bi.prozorro.sale

Із вересня 2017 року ФГВФО та ProZorro.sale планують впровадити нову модель торгів, побудовану за принципом голландських аукціонів: ціна буде знижуватися протягом дня. Це дозволить прискорити процес реалізації активів і уникнути знецінення. Друге нововведення – об’єднати у великі лоти активи, які окремо не продалися після багатьох торгів.

Другий напрям роботи ProZorro.Продажі – продаж активів державних та комунальних підприємств. Підключаються державні, комунальні підприємства та міста. Уже: ФГВФО, НБУ, ДП «НЕК «Укренерго»», ПАТ Укргазвидобування, ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртранснафта», Донецька ЦВА, м. Маріуполь, Тернопіль, Вінниця, НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Укрпошта», Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ, КП «Київський метрополітен», Державне агентство автомобільних доріг України, ДАК «Автомобільні дороги України», ПАТ «УКРТРАНСГАЗ».

Середня кількість учасників, які змагаються за лот - 4. Середнє збільшення ціни - 8%. На окремі групи товарів (металобрухт, відпрацьоване трансформаторне масло) - до 25-30%. Дохід – понад 50 млн грн.

4 липня підписано проект закону, за яким мала приватизація має проходити через ProZorro.Продажі. Це означає, що всі малі підприємства теж можна буде продавати через електронну систему ProZorro.Продажі. Залишилось отримати підтримку Верховної Ради України і втілювати в життя.

Приклад успішних продажів: ДП НЕК “УКРЕНЕРГО” продали через систему використане трансформаторне масло за 2,2 млн грн. За нього змагалося 4 учасники. Переможець - компанія «Агрінол», яка може це масло переробити та продати через ProZorro Закупівлі. Ось і повний цикл виробництва сім’ї ProZorro.

0
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ