Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська обласна рада ввійшла в трійку лідерів за забезпеченням доступу до публічної інформації

Тернопільська, Вінницька та Львівська обласні ради – є лідерами із забезпечення доступу до публічної інформації серед органів місцевої влади.

Такими є результати моніторингу забезпечення «права знати» органами місцевої влади, проведеного центром «Ейдос» і Центром демократії та верховенства права у рамках платформи «Омбудсмен+», оголошені 29 вересня на конференції «День права знати: забезпечення доступу до публічної інформації».

У моніторингу досліджувалися 24 обласні державні адміністрації, 22 обласні ради, 24 ради обласних центрів і 26 міських рад обласного чи районного значення. Оцінка проводилася за чотирма складовими:

1) імплементація необхідних норм для забезпечення доступу до публічної інформації (визначення відповідального за доступ до публічної інформації структурного підрозділу, систематичне оприлюднення публічної інформації, наборів даних на порталі відкритих даних, інформації про використання публічних коштів на офіційному порталі публічних фінансів України, оприлюднення рішень і проектів рішень тощо);

2) надання публічної інформації у відповідь на запити;

3) оприлюднення публічної інформації на офіційних сайтах (оцінка наповнення сайтів);

4) забезпечення умов і безпосереднього доступу до публічної інформації в приміщенні розпорядників (цю частину моніторингу здійснював Центр демократії та верховенства права, а перші три складові – центр «Ейдос»).

Як показав моніторинг, можливість подати усний запит забезпечують лише 36% органів місцевої влади. Із загальної кількості усних і письмових запитів 16% лишаються проігнорованими, у 17% випадків органи місцевої влади надають неповну відповідь, а в 14% випадків неправомірно відмовляють у наданні публічної інформації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ