Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівська область у п’ятірці «лідерів» за сумою заборгованої зарплати – 91,79 млн грн

Міністри Уряду за квотами Блоку Порошенка, «Народного фронту», «Самопомочі» і сам Президент і Прем’єр в останній час дуже радо відвідують Львівщину, разом із головою ЛОДА і мером Львова наввипередки шпацирують вулицями і кав’ярнями м. Львова, військовим полігоном та шикують у двох нових трамваях міста. Проте, у своїх гучних заявах жодного разу не згадали, що борг із зарплати у Львівській області наближається до 100 млн грн. Повідомив депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Йосиф Ситник.

Ситуація із заборгованістю із заробітної плати сьогодні є критичною  і загрожує безпеці держави не менше, ніж російські танки на Донбасі. За даними Держстату на 1 червня цього року заборгованість із зарплати лише за останній місяць зросла на 21,1%, а з початку року – на 37,2% і досягнула 1,8 млрд. грн.

За заборгованістю із виплати заробітної плати серед областей України станом на 01 червня 2015 року Львівська область у п’ятірці «лідерів» із сумою боргу – 91,79 млн грн. Якщо не враховувати дві області де відбуваються воєнні дії то Львівщина у трійці «призерів» із заборгованості. У структурі невиплаченої з/п 73,3% або 67,2 млн грн належить економічно активним підприємствам і лише 20,4% підприємствам щодо яких здійснюються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Якщо аналізувати динаміку цієї заборгованості, то варто відзначити, що станом на 1 січня вона складала – 77,1 млн. грн., на 1 лютого – 92,6 млн грн, на 1 березня – 106,0 млн грн, на 1 квітня – 76,9 млн грн, на 1 травня – 81,9 млн грн, і на 1 червня – 91,79 млн грн. Отож, від квітня на Львівщині розпочався другий етап динамічного зростання заборгованості із виплати з/п, і його темп зміни не втішний: приріст до 01.05.15 р. склав 12%, до 01.01.15 р. – 19 %. Тоді як у сусідній Івано-Франківській області порівняно із 01.05.15 р. заборгованість із виплати з/п зменшилась на 21,6 %, а порівняно із 01.01.15 р. зменшилась на 36,7 %. За темпами зростання заборгованості із з/п Львівщина посідає 7-8 місце серед областей України.

Як свідчать статистичні показники, лише за останній місяць ця заборгованість зросла у Львівській області на 10 млн грн і майже весь цей приріст забезпечили економічно активні підприємства. Ці факти є одним із аргументів невідповідності проголосованих урядовою коаліцією, у кінці грудня 2014 року, змін до Податкового Кодексу щодо задекларованих реформ у сфері дерегуляції та формування конкурентного середовища. Обіцянки уряду Яценюка про зменшення податкового тиску на бізнес-середовище є фейком, економіка України летить у прірву, бо навіть при інфляційних доходах підприємства неспроможні виплачувати заробітну плату.

Аналіз показників заборгованості із виплати заробітної плати працівникам економічно активних підприємств Львівщини станом на 1 червня 2015 року показує, що 68,4% цієї суми або 45,9 млн грн – це заборгованість яка виникла із нарахованої але невиплаченої заробітної плати за січень-квітень 2015 року.

Розподіл суми заборгованості з виплати заробітної плати працівникам економічно активних підприємств (установ, організацій) за організаційними формами суб’єктів економіки на 1 червня 2015 року показує, що 6,5% належить державним підприємствам, 31,2 % – акціонерним товариствам, де є державна частка власності, 48,1 % - філіям. Ці підприємства свідомо доводяться до банкрутства для того, щоб продати їх за копійки наближеним до влади олігархам на хвилі масштабної приватизації, ініційованої урядом Яценюка.

Проте, Львівщина є ще одним негативним лідером, зокрема за кількістю працівників економічно активних підприємств (установ, організацій), яким не виплачено заробітну плату на 1 червня 2015 року. Таких в Львівській області – 15,9 тис. осіб, і це другий негативний результат після Харківської області, якщо не рахувати двох областей де йде війна з російським агресором. Чисельність таких працівників зростає, а сума боргу в середньому на одного працівника становить – 4229 грн, або 117,7 % % до середньої заробітної плати за травень 2015р.

Паралельно із заборгованістю із виплати заробітної плати вкрай негативні наслідки для українців має і темп зменшення реальної заробітної плати. Так, індекс реальної заробітної плати у Львівській області за січень-травень 2015р. до січня-травня 2014р. зменшився 23,5%, тоді як у січені-травні 2014 р. до січня-травня 2013 р він становив 100,1%. У відношенні травня 2015 р. до травня 2014 р. темпи зниження реальної заробітної плати у Львівській області перевищує навіть середньо українські показники і складає 28,4 % (в Україні – 27,6%).

Все це бездіяльність так званого «інтернаціонального уряду технократів» та їх облдержадміністрацій на місцях, які неспроможні ні здійснити ефективну бюджетно-фінансову децентралізацію, ні демонополізувати ринки і усунути олігархів від прийняття рішень, а ні переорієнтувати українську економіку на діяльність в умовах війни та сприяти розвитку малого і середнього підприємництва.

Невиплата заробітної плати на тлі шаленого зростання цін та вартості життя громади Львівщини як і всіх українців спричинить соціальний вибух.

Ми вимагаємо від урядової коаліції ухвалювати рішення в інтересах українського народу, а не для наживи олігархів та корупціонерів.

 

 

 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ