Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська область вчить децентралізації схід України

Наслідком дворічної роботи проекту «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування» стало видання збірки «Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі і України», в якій описані успішні приклади різних ініціатив громад територіальних об’єднань.

Про це сьогодні, 18 січня, під час прес-конференції на тему:

«Як зробити територіальні громади спроможними. Представлення збірки «Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі і України», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила координатор проекту «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування Наталя Кертичак.

За її словами, вищезгаданий проект реалізовувався впродовж двох, 2015-го та 2016-го, років, у рамках польсько-канадської програми підтримки демократії в Україні.

- Його мета – сприяння перетворенням, які започаткувалися в Україні, зокрема, й в плані децентралізації. І тут наш проект був скерований на те, щоби надати такі вміння та навички громадам, які їм будуть потрібні в ході цієї реформи. Тобто показати, яким чином громади у цих нових умовах можуть використовувати нові можливості та планувати зміни зі залученням мешканців, - пояснює вона.

Проект реалізували в дев’яти областях України – у Львівській, Чернівецькій, Черкаській, Чернігівській, Одеській, Сумській, Миколаївській та Херсонській. У тренінгах взяло участь 187 учасників. Після тренінгів усі учасники втілювали практичні завдання у своїх громадах .
Але до збірки ввійшло тільки13 прикладів з Польщі і 13 з України.

Керівником однієї з ініціатив, яка ввійшла у книгу, є мешканець села Деревня, Жовківського  район Богдан Зелений. За його словами, ідея проекту виникла ще в 2014 році,

- Ми вирішили, що нам треба дбати про благоустрій в селі. В рамках проекту ми закупили подрібнювач гілок та дві мотокоси. Восени ми прибрали територію цвинтаря. А навесні збираємося прибрати річку. За роботу, звісно, нікому не платять. Тому треба залучати щораз інших мешканців села, - ділиться досвідом Богдан Зелений.

Тренер проекту «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування» Оксана Чабан зауважила, що українці знають якою є структура вищої влади. А які повноваження мають місцеві ради, за що вони відповідають і як може громада включатися в цей процес, - ні.

- Коли ми проводили опитування на місцях, в громадах, то мешканці дуже дивувалися, що й вони можуть впливати на прийняття рішень, що їхня думка важлива, - зауважила вона.

Як повідомила голова Тростянецької об’єднаної територіальної громади Олександра Леницька, її шлях до цієї посади почався з тренінгів та семінарів саме цього проекту.

- Ще в 2015 році я почала відвідувати ці тренінги. Тоді я брала участь як сільський голова Бродківської сільської ради. А надалі – вже як голова Тростянецької об’єднаної громади. І цього року я вже приймала своїх колег зі східної України, які тільки починають здобувати досвід у об’єднанні, -  розповідає вона.

За словами Олександри Леницької, зараз вона консультує колег з Одеської та Черкаської області і згадує, як вирішувала ці ж питання сама, дев’ять місяців тому та яких помилок припустилася.

Оксана Чабан каже, що учасники проекту, які стажувалися у Львівській області, були здивовані тим, що церква в Західній Україні є активним учасником громади і провадить свої, нерелігійні ініціативи.  Наприклад, церква активно працює з дітьми, з батьками, з людьми, як мають особливі потреби.
 

Довідка

Збірка «Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі і України» видана в рамках проекту «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування». Збірка містить описи вдалих ініціатив з Польщі та України, які показують як крок за кроком, цеглинка за цеглинкою, стають можливі великі перетворення в громадах.

Вибрані добрі практики показують переваги співпраці поміж представниками різних секторів: громадськими активістами, місцевим самоврядуванням та місцевими державними адміністраціями. Демонструють також застосування конкретних механізмів та інструментів: локальний аналіз, консультації з громадськістю, громадський бюджет, активізація громади. Ці успішні практики є актуальними, зокрема в контексті реформи децентралізації, яка спонукає думати, яким чином брати відповідальність за позитивні зміни в наших громадах.

Проект співфінансується у рамках польсько-канадської програми підтримки демократії, яка є програмою Фонду міжнародної солідарності, фінансованою урядами Канади та Польщі (у рамках Програми польської співпраці для розвитку Міністерства закордонних справ РП).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ