Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львівська облрада напрацювала пропозиції до Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна

Заступник голови Львівської обласної ради Валерій П'ятак провів нараду з питань розробки пропозицій від Львівської області щодо реалізації Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна в наступній фінансовій перспективі ЄС 2014 – 2020 років, повідомила прес-служба Львівської облради.

В нараді, як експерти, взяли участь завідувач відділу проблем ринкової інфраструктури та транскордонного співробітництва Інституту регіональних досліджень Національної академії наук України доктор економічних наук, професор Надія Мікула, координатор європейських проектів ППВМЗЛюбов Могарська, голова представництва Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2007–2013 Ольга Парасоцька, президент ГО "Європейський діалог" Олександр Софій, а також представники департаменту міжнародного співробітництва та туризму обласної державної адміністрації та відділів обласної ради.

Учасники наради обговорили проблемні питання транскордонної співпраці та окреслили пріоритетні напрямки роботи в цій галузі.

Експерти підтримали ініціативу Валерія П'ятака щодо активізації роботи із створення нового Єврорегіону на нових засадах з урахуванням сьогоднішніх реалій співпраці з європейськими структурами.

Також учасники наради напрацювали низку пропозицій Міністерству економіки України щодо спрощення механізмів залучення українських партнерів до участі в міжнародних проектах для озвучення цих напрацювань під час спільних нарад з польськими партнерами.

Валерій П'ятак дав доручення підготувати пакет пропозицій до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо передбачення коштів у державному бюджеті на виконання Програми транскордонного співробітництва для забезпечення співфінансування як загальнодержавних, так і регіональних проектів.

Інформаційна довідка про Програму транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки

Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки (надалі “Програма”) у рамках Європейського Інструменту Сусідства та Партнерства (ЄІСП) продовжила та розширила співробітництво на прикордонних територіях трьох країн, започатковане в рамках Програми Добросусідства Польща-Білорусь-Україна INTERREG IIIA / ТACIS CBC на 2004–2006 роки (Програма Добросусідства).

Головною метою Програми є підтримка процесів транскордонного розвитку. Цілі Програми буде досягнено шляхом реалізації некомерційних проектів, що

виконуватимуться в рамках наступних пріоритетів та заходів:

Пріоритет 1. Підвищення конкурентоздатності прикордонних територій

- Захід 1.1. Покращення умов для підприємництва

- Захід 1.2. Розвиток туризму

- Захід 1.3 Покращення доступу до регіону

Пріоритет 2. Покращення якості життя

- Захід 2.1. Захист довкілля на прикордонних територіях

- Захід 2.2. Ефективні та безпечні кордони

Пріоритет 3. Інституційна співпраця та підтримка ініціатив місцевих громад

- Захід 3.1. Покращення можливостей транскордонного співробітництва на

регіональному та місцевому рівні

- Захід 3.2. Ініціативи місцевих громад

До складу Території Програми входять регіони співпраці та прилеглі регіони

співпраці, в тому числі наступні адміністративні одиниці:

• у Польщі: Кроснєнсько-Перемишльський субрегіон (Пiдкарпатське воєводство), Бялостоцько-Сувальський субрегіон (Пiдляське воєводство), Бяльско-Подляський і Хелмсько-Замойський субрегіони (Любельське воєводство), Остроленсько-Сєдлецький субрегіон (Мазовецьке воєводство), а прилеглі регіони співпраці: Жешувсько-Тарнобжезький субрегіон (Пiдкарпатське воєводство), Ломжинський субрегіон (Підляське воєводство)та Люблінський субрегіон (Люблінське воєводство)

• у Білорусі: Гродненська область, Брестська область, сім західних районів в Мінській області: Мядель, Вілейка, Молодечно, Воложин, Столбци, Нєсвіж,Клецьк та прилеглі регіони співпраці: східна частина Мінської (15 районів і місто Мінськ) та Гомельська область

• в Україні: Львівська, Волинська, Закарпатська області, а також прилеглі регіони співпраці: Рівненська, Тернопільська та Івано-Франківська області

Висновки для Програми ЄІСП (розроблені в ході її планування):

• В рамках Програми Добросусідства підтримувались проекти, пов’язані з розвитком інфраструктури, туризмом, культурою, охороною довкілля,розвитком людського капіталу та ініціативами місцевих громад. Проекти сприяли встановленню нових зв’язків між прикордонними регіонами та подоланню перешкод у налагодженні транскордонних відносин. Наступна програма повинна зміцнити і розвинути досягнення Програми Добросусідства.

• Децентралізація управління та спрощення процедур прискорить та покращить впровадження Програми ЄІСП.

• Залучення ширших кіл потенційних бенефіціарів та забезпечення участі більшої кількості партнерів з Білорусі та України (із співфінансуванням)сприятиме підготовці значно більшої кількості спільних транскордонних проектів.

• Збільшення сум грантів дозволить впроваджувати великі інвестиційні проекти.

• Пріоритети та заходи не повинні бути поділені на інвестиційні та неінвестиційні, оскільки це може завадити створенню багатьох цікавих проектів.

• Зробити акцент на децентралізації системи управління, зокрема, на мікропроектах (проектах до 50 000 EUR).

Роль єврорегіонів у попередніх програмах. До 2004 року проекти на східній прикордонній території Польщіпідтримувались в рамках PHARE – Програми для Східного Кордону Польщі, започаткованої у 1997 році. Програма функціонувала як частина Національної Програми PHARE. Фінансування, в основному, виділялось на заходи, спрямовані на посилення безпеки на східному кордоні Польщі. Програма включала більше елементів, пов’язаних здебільшого з прикордонним співробітництвом, в тому числі великі інфраструктурні проекти на східному кордоні Польщі, а також наступні:

- Фонд малих проектів під керівництвом Єврорегіонів: Карпатський, Буг, Німан, Біловезька Пуща, що підтримував невеликі проекти транскордонного характеру. Більшість проектів були спрямовані на транскордонне співробітництво у галузях культури та туризму.

- Фонд малих інфраструктурних проектів під керівництвом Єврорегіонів: Карпатський, Буг, Німан, Біловезька Пуща, що підтримував невеликі інфраструктурні проекти транскордонного характеру, пов’язані з туризмом, охороною довкілля, культурним співробітництвом та економічним розвитком.

- Фонд інфраструктурних бізнес-проектів під керівництвом Єврорегіонів: Карпатський, Буг, Німан, Біловезька Пуща, що сприяв розвитку транскордонного співробітництва у сфері бізнесу між польськими установами на східному кордоні та їхніми закордонними партнерами.

Для забезпечення виконання Програми організовано наступні спільні структури:

− Спільний Моніторинговий Комітет (СМК),

− Спільний Орган Управління (СОУ) – Міністерство Регіонального Розвитку Республіки Польща,

− Спільний Технічний Секретаріат (СТС) – заснований на базі Фундації «Фонд

Співробітництва» у Польщі.

Національні Органи (НО) в країнах-партнерах є наступними:

− У Білорусі: Міністерство закордонних справ Республіки Білорусь спільно з Координаційним Бюро Програми ТАСІS Європейського Союзу в Республіці Білорусь,

− В Україні: Міністерство економіки України.

Спільний Моніторинговий Комітет включає представників територій співпраці (один регіональний представник від одного регіону), представників центральних органів влади, відповідальних за виконання Програми (два представники центральних органів від кожної країни), та інших представників, призначених кожною країною-учасницею. Максимальне число членів від однієї країни – 8. Країни-учасниці призначають членів Спільного Моніторингового Комітету протягом 3-х місяців з моменту прийняття Програми Комісією.

В рамках програми проведено три конкурсні набори (2010, 2011 та 2012 роки). Окремо процедуру відбору проектів було застосовано у рамках Заходу 2.2. Ефективні та безпечні кордони.

Станом на 27 лютого 2013 року законтрактовано:

-23 проекти з І конкурсного набору;

-14 проектівз І конкурсного набору;

-7 великомасштабних проектів у рамках Заходу 2.2. Ефективні та безпечні кордони.

Окрім того, триває оцінка так званих «парасолькових» проектів ІІІ конкурсного набору.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ