Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська політехніка видала підручник з української мови для іноземців

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» нещодавно видав унікальний підручник, назвавши його «КРОК 1». Книга призначена для вивчення української мови іноземцями, повідомила прес-служба Національного університету «Львівська політехніка».

Як розповідають її автори Олеся Палінська та Оксана Туркевич, ідея створення такої книги виникла цілком спонтанно під час спілкування із відомою італійською славісткою професором Міланського університету Джованною Броджі-Беркофф. Виявилося, що навчати тамтешніх студентів української мови і літератури особливо немає по чому. Інформацію доводиться по крихтах добувати самотужки, сидячи у бібліотеках чи в Інтернеті. Подібна ситуація з викладанням української мови склалася і в Німеччині. Тут підручники, проте, є, але створені вони для людей вже підготовлених, до того ж видання почасти нецікаві й несучасні.

Створюючи «КРОК 1», автори базувалися на трьох засадах. По-перше, книжка мала бути комунікативною, по-друге, якісною і цікавою, а, по-третє, рівневою. Як відомо, європейські рекомендації щодо мовної освіти розписані у трьох рівнях: А, B i C. Підручник львівських політехніків розрахований, власне, для початкового рівня оволодіння мовою. До нього увійшли також методичний посібник для викладача, підручник для студента, СD, граматичні картки тощо.

Нині «КРОК 1» успішно апробований у Познанському університеті Польщі. Підручником також послуговуються у багатьох центрах україністики – від Австралії до Канади. А наша діаспора у Бразилії за підтримки тамтешнього міністерства освіти навіть збирається його видрукувати. Вивчають українську мову за цієї книгою й численні студенти із країн СНД, Азії та Африки, які навчаються у Львівській політехніці.

Та на цьому автори не зупинилися. До друку вже готові два наступні видання – для читання й для аудіювання. Ще над двома працюють.

До слова, підручник побачив світ за фінансового сприяння відомого українського філантропа Богдана Гаврилишина.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ