Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львівські археологи досліджують рідкісне поховання, якому 3 тис років. Фото

Львівські археологи в с. Оселя Яворівського району Львівської області виявили рідкісне поховання, якому 3 тисячі років, яке характерне для лужицької культури. Разом із поховальною урною археологи виявили залишки миски, яка її закривала, та глиняний ковшик.

Як розповів у коментарі Гал-інфо науковий співробітник відділу археології Інститут українознавства НАН України Дмитро Павлів, такі могильники (цвинтарі) становлять дуже велику цінність для науки, адже їх є досить мало.

«Горщик – це ліпна кераміка, адже тоді ще не використовували гончарне коло, але ми бачимо, що він великої гарної форми. Це поховання має майже 3 тис років від наших днів і належить швидше за все до лужицької культури. Поховання в глиняному горщику-урні. Померлих спалювали, а попіл і рештки складали у такі горщики та захоронювали на могильниках», - пояснив він.

Дмитро Павлів також додав, що в такому горщику могли бути ще менші горщики, бронзові речі, які померлим давали на дорогу в інший світ.

Наразі науковці проводять реконструкцію знайденої урни, а згодом антропологи вивчатимуть решки для того, щоб точно сказати останки скількох людей виявили археологи.

«Ми бачимо, що урна досить велика. Це може бути і колективне захоронення, що теж було характерним для цього часу, але на це відповідь дадуть антропологи після вивчення залишок кісток», - сказав Дмитро Павлів.

Археолог зазначив, що представники цієї культури – це землеробсько-скотарське населення.

«Це велика культура, яка охоплювала більшу частину Польщі, Чехії, Словаччини і частково Західної Україну. Вони вели осілий спосіб життя.

Велике селище представників цієї культури археологи нещодавно виявили в Грушеві (на кордоні з Польщею).

«Маємо надію, що на цій ділянці ми ще проведемо розкопки і знайдемо щось цікаве. Можливо, нам вдасться там врятувати пам’ятку», - зазначив Дмитро Павлів.

Молодший науковий співробітник Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Наталя Войцещук зазначила, що пам’ятку археологи виявили ще минулого року навесні, коли робили обстеження.

«Тоді ми знайшли об’єкт – господарську яму з матеріалами лужицької культури, які орієнтовно належать до часу пізньої бронзи – раннього заліза. Ми разом із польськими колегами-археологами маємо спільний проект. Цього року у нас заплановані спільні розкопки на виявленій пам’ятці. Тому вирішили поїхати і подивитись, як зараз виглядає ця територія. Люди саме вибирали пісок і я помітила фрагмент кераміки, коли відгорнули пісок, то виявили вцілілу поховальну урну», - розповіла Наталя Войцещук.

Археолог припускає, що на об’єкті може бути цілий могильник.

Фото - прес-служби Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба».

Анна Новик, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ