Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські архітектори вважають концесію Свіржського замку рейдерською атакою

„Свіржський замок перебуває у безоплатній оренді у Спілки архітекторів. Ми збиралися створити у ньому міжспілчанський будинок творчості для всіх творчих спілок в Україні. Ми розуміли, що самі цього не потягнемо, тому була укладено угода з творчими спілками та Львівською галереєю мистецтв. Ми мали б мати замок в оренді ще більше сорока років. У замок уже вкладено досить багато коштів. Що ж до постанови уряду, то ми розцінюємо це як рейдерську атаку, посягання на майно з боку групи зацікавлених осіб. Цей замок не можна приватизувати, це пам`ятка архітектури”, – заявив у коментарі „Гал-info” голова правління Львівської обласної організації Спілки Архітекторів України, доктор технічних наук, професор Микола Габрель.
 Архітектор не став називати, хто саме міг би бути зацікавлений в захоплені замку. „Я не буду називати прізвищ, хоча певні міркування, хто б це міг бути у мене є. Думаю, це не з Києва, і не з Донецька, думаю, ці люди зі Львова”, – каже він.
Концесія замку, каже Габрель, фактично означає приватизацію. „Замок віддається в користування на 50 років за умови реставрації. Але мало що може статися в нашій державі за 50 років”, – висловлює сумнів архітектор.
Микола Габрель стверджує, що керівництву спілки архітекторів у Києві відомо про рішення уряду з преси, офіційних повідомлень до них не надходило. Звісно, каже він, спідка намагатиметься донести до президента інформацію про неможливість концесії замку, але, зазнається професор, громадська організація не має досить важелів впливу на уряд. Тому якщо замок передадуть в концесію, організація намагатиметься максимально відстояти свої інтереси перед концесіонерами.
Нагадаємо, що Кабмін дозволив передати у концесію три львівських замки. Про це йдеться у постанові уряду від 21 листопада – повідомляє офіційний веб-сайт Верховної Ради України. До переліку об`єктів, на які дано дозвіл в передачу в концесію, входять: замок у с. Свірж Перемишлянського району (1484 рік) – пам`ятка архітектури національного значення; замок у с. Старе Село Пустомитівського району (XVI-XVII ст.) – пам`ятка архітектури національного значення і палац у с. Тартаків Сокальського району (XIX ст.) – пам`ятка архітектури національного значення.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ