Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львівські депутати вимагатимуть скасування нового порядку встановлення факту смерті

Комісія з питань законності, дотримання прав людини та військових проблем розглянула звернення 10 сесії Виноградівської районної ради шостого скликання до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Міністра юстиції України щодо скасування спільного наказу від 25.10.2011р. №102/685/692 “Про затвердження Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров'я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини”, повіджомила прес-служба Львівської облради.

Як стверджують депутати Виноградівської районної ради, новий порядок встановлення факту смерті людини містить ознаки антигуманності та аморальності.

Відповідно до цього порядку, родичі померлого по суті повинні довести представникам правоохоронних органів, що людина померла ненасильницькою смертю. В іншому випадку померлого доправляють на судово-медичну експертизу, створюється маса незручностей, що тягне за собою значні матеріальні витрати та моральні страждання для родичів.

На думку закарпатських депутатів, такий порядок прямо зачіпає права громадян та моральні засади суспільства.

Також виноградівські депутати зазначають, що оскільки такий наказ безпосередньо зачіпає права громадян – родичів померлих, він мав пройти процедуру реєстрації в Міністерстві юстиції України, але на офіційному веб-сайті цього міністерства не розміщено інформації про його реєстрацію.

Слід зазначити, що ні на центральному, ні на місцевому рівні правоохоронні органи досі не оприлюднили порядок дій для громадян, у зв'язку із встановленням згаданого порядку. Не визначено відповідальність посадових осіб у разі затягування оформлення факту смерті.

Виноградівська районна рада просить наказ від 25.10.2011р. №102/685/692 “Про затвердження Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров'я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини” скасувати.

Комісія з питань законності, дотримання прав людини та військових проблем підтримала ініціативу Виноградівської районної ради і вирішила винести на розгляд сесії Львівської обласної ради аналогічне звернення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ