Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські гросмейстери Василь Іванчук та Андрій Волокітін у складі збірної України вибороли 5 місце на ХVI командному чемпіонаті Європи з шахів

У Греції на острові Кріт завершився ХVI командний чемпіонат Європи з шахів. У турнірі чоловіків, в якому брало участь 40 збірних, збірна України, в складі якої виступали знані львівські гросмейстери Василь Іванчук та Андрій Волокітін, фінішувала п’ятою. Не набагато краще виступили й наші жінки: серед 30 команд українки, серед яких була й екс-львів’янка Катерина Лагно, посіли четверте місце.
Перед стартом континентального форуму вітчизняні шанувальники найдревнішої гри в світі сподівалися, що „синьо-жовті” дружини повернуться додому з нагородами. Адже наша чоловіча команда на чолі з другим номером світового рейтингу Василем Іванчуком в стартовому списку поступалася лише росіянам, а жіноча була третьою – після збірних Росії та Грузії. Однак, на жаль, сталося не так, як гадалося.
Чоловіки в дев’яти турах спромоглися виграти лише чотири матчі. Причому востаннє вони це зробили, обігравши збірну Англії, в заключний ігровий день, коли в них вже не було жодних шансів на подіум. А ключовим у боротьбі за нагороди для наших гросмейстерів став поєдинок сьомого туру проти збірної Азербайджану, в якому українці зазнали прикрої поразки з рахунком 1,5:2,5. Причому все вирішив програш Василя Іванчука в партії з лідером кавказців Шахріяром Мамедьяровим. Та й загалом на Євро-2007 наш земляк діяв далеко не накращим чином і як наслідок вперше в своїй кар’єрі, захищаючи честь національної збірної в командних змаганнях, завершив турнір з менш ніж 50-відсотковим показником – 3 очка з 7 можливих. Інший львів’янин Андрій Волокітін, який єдиний серед українців зіграв усі дев’ять партій, приніс в доробок збірної 5,5 очка. Стільки ж очок набрали і Сергій Карякін та Олександр Арещенко, але кожен з них зіграв на одну партію менше, ніж Волокітін. А найгірше цього разу діяв Олександр Моїсеєнко, який грав настільки слабенько, що його поставили в склад лише на чотири поєдинки, в яких він набрав тільки 1,5 очка.   
Сьомий тур став фатальним і для нашої жіночої збірної, яка того дня дещо несподівано поступилася збірній Польщі (1:3), найбільшій сенсації чемпіонату. Перемога над українками відкрила нашим західним сусідам шлях до подіуму. Своїм шансом польки скористалися на всі сто, виборовши вперше в історії „срібло”. Однак невдача в цій зустрічі остаточно не перекреслила надії „синьо-жовтих” на медалі. Для цього нашим дівчатам необхідно було в двох заключних поєдинках обіграти команди Франції та Росії. З „трикольоровими” українки впоралися більш ніж впевнено – 3:1. Були вони близькими до перемоги і в останній ігровий день у зустрічі з росіянками, які до речі достроково гарантували собі чемпіонський титул. Екс-львів’яка Катерина Лагно на першій дошці взяла гору над Алєксандрой Костєнюк, а Інна Гапоненко та Тетяна Василевич свої партії завершили внічию. Нічия цілком би нас влаштувала і в протистоянні Наталки Жукової з Татьяной Косінцевой. Однак росіянка до кінця дотрималася спортивного принципу і маючи кращу позицію, таки обіграла українку. Поразка Жукової в цій партії коштувала нашій збірній бронзових медалей.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ