Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські лікарі спростовують заяву Максимова

Головне управління охорони здоров’я ЛОДА та міського управління охорони здоров’я оприлюднило заяву з приводу твердження начальника УМВСУ у Львівській області Віталія Максимова щодо того, що причиною смерті Марічки Куцинди стала нефаховість медиків, що надавали допомогу дитині.

Зокрема, у заяві йдеться: „Головне управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації заявляє, що це твердження шанованого керівника УМВСУ є некоректним і таким, що не відповідає дійсності. Медики спрацювали оперативно і зробили все можливе, щоб врятувати життя дитині.
Згідно з „Картою виїзду швидкої медичної допомоги” (документу, де фіксуються час і всі дії бригади „швидкої”) виклик прийнято о 8 год. 21 хв.; прибуття на виклик о 8 год. 25 хв.
На час прибуття лікарів на місце події дитиною опікувалися випадкові люди, які на час вибуху перебували поблизу. Перша долікарська медична допомога (накладання імпровізованого джгута) надавалася очевидцями подій. Відтак ними ж дитина була переміщена з місця поранення на заднє сидіння легкового авто, де її в непритомному стані оглянули лікарі швидкої медичної допомоги. З автомобіля дівчинку перенесено в карету „швидкої” для негайного надання допомоги.
Стан потерпілої був оцінений як термінальний, що виявлялося у відсутності артеріального тиску, пульсу, свідомості, реакції на світло і зовнішні подразники.
У дитини було стверджено важкі наслідки мінно-вибухової травми: відкритий перелом, наскрізна рана правого стегна з пошкодженням магістральних судин, геморагічний шок IV ступеня (втрата близько 4 літрів крові) на ґрунті профузної (раптової і об’ємної) кровотечі. При такій травмі прогноз для життя потерпілого, незалежно від об’єму медичної допомоги, є вкрай несприятливим.
Упродовж 5 хв. після прибуття на місце виклику, бригадою швидкої допомоги були проведені всі заходи необхідні для врятування життя травмованої дівчинки: венесекція із введенням кровозамінників та відповідних медикаментів, штучна вентиляція легень. Проте незважаючи на це о 8 год. 30 хв. наступила зупинка серця. Реанімаційні дії: масаж серця, вентиляцію легень, введення медикаментозних середників, не відновили серцевої діяльності. О 9 год. ранку була констатована смерть потерпілої.
Оперативний аналіз професійних дій лікарів на місці подій проведений Головним управлінням охорони здоров’я, Міським управлінням охорони здоров’я, Станцією швидкої медичної допомоги дозволив кваліфікувати дії лікарів як оперативні та високопрофесійні.
„Ми дали абсолютно чітку відповідь громадськості, родичам дівчинки, яка загинула, у тому числі, дали відповідь правоохоронним органам. Причина смерті дитини – пошкодження магістральних судин внаслідок мінно – вибухової травми. На місці виклику „швидкі” були одразу, лікарі працювали професійно. За результатами судово – медичної експертизи, найжорстокішого дослідження, зробленого висновок, який підтверджує нашу заяву: будь – яких ознак чи наслідків непрофесійності роботи чи невчасної дії лікарів не знайдено”, наголосив у своєму коментарі начальник ГУОЗ ЛОДА Ігор Герич.
Окремого коментаря потребує твердження п. В. Максимова, наведене у газеті „Високий замок” № 216 від 21.11.06 р. – „Рана на нозі дівчинки була незначна, і якби її вчасно перев’язали, дитина залишилася б живою”. Свідки подій наклали дитині імпровізований джгут. Таким чином кровотеча була зупинена ще до приїзду бригади „швидкої” допомоги.
Головне управління охорони здоров’я ЛОДА, Міське управління охорони здоров’я висловлюють жаль з приводу необхідності публічно коментувати надто емоційну, абсолютно суб’єктивну та неетичну стосовно родичів загиблої та медичних працівників заяву генерала – майора В. Максимова.
ГУОЗ ЛОДА та Міське управління охорони здоров’я висловлює співчуття родині трагічно загиблої дівчинки”.
Нагадаємо, 20 листопада на прес-конференції для ЗМІ з приводу розкриття замаху на директора ринку „Шувар”, начальник УМВСУ у Львівській області генерал–майор Віталій Максимов звинуватив лікарів у тому, що потерпілій - Марічці Куцинді не надали фахової допомоги. „Вона померла від утрати крові. Рана була незначна, але оцінку діям медиків дасть прокуратура, тут ідеться й про моральність лікарів, про те, як вони виконували свої обов’язки”.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ