Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські медики назвали місця найбільшого поширення ВІЛ-інфекції

З початку року на Львівщині під медичний нагляд взяли 332 осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція, що на 4,8% більше, ніж за аналогічний період торік. Про це повідомили у прес-службі Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Також впродовж цього періоду зареєстровано 120 випадків СНІДу, що на 7% менше, ніж у 2015 році.

Таким чином, якщо за 9 місяців 2016 року кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції зросла, то СНІДу є меншою, ніж у попередні три роки.

У структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції серед зареєстрованих осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція продовжує зростати частка осіб із статевим шляхом інфікування ВІЛ, вона досягла 56,6% (51,6% - 2015 р.).

Також зменшується частка споживачів ін’єкційних наркотиків (СІНів) серед взятих на облік хворих у стадії СНІДу – 41,7%.

На 1 жовтня на Львівщині під медичним спостереженням перебувало 3180 ВІЛ-позитивних. 984 осіб -  хворі на СНІД. Поширеність захворювання на ВІЛ-інфекцію складає 126,4 випадків на 100 тис. населення, що майже в 2,5 рази нижче, ніж середньоукраїнський показник.

Епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу поширена нерівномірно. Дотепер є адмінтериторії, де показник поширеності  ВІЛ-інфекції значно перевищує середній по області: м.Червоноград (330,2); м.Бориславі (319,2); м.Стрию (233,6), м.Львові (197,3); м.Дрогобичі (167,7); м. Самборі (139,7), завдяки лідерству цих міст щодо ін’єкційного вживання наркотиків.

Таким чином, епідемія ВІЛ-інфекції у Львівській області поширюється уже не тільки в групах найбільш високого ризику інфікування ВІЛ, хоча використання зараженого ін’єкційного інструментарію залишається одним з основних чинників ризику інфікування ВІЛ.

Практикою доведені доцільність, корисність і виправданість саме превентивних заходів та дій на попередження поширення ВІЛ, які націлені на зміну поведінки і способу життя людей. Додамо також, що ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатні та репродуктивні вікові групи населення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ