Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські педагоги б’ють на сполох: у місті вал дитячої злочинності

Протягом 2009-10 навчального року учні львівських шкіл скоїли на 20 % більше правопорушень, ніж попереднього року. Кількість підліткових злочинів щороку зростає, з’явилася небезпечна тенденція до збільшення злочинності серед дівчат. Про це сьогодні, 23 листопада, під час круглого столу в міському управління освіти повідомила головний спеціаліст управління Ірина Гайдук.

Лише за три квартали 2010 року школярі скоїли 8 злочинів. Ірина Гайдук наголосила, що йдеться про випадки, коли школярів було офіційно визнано судом злочинцями.

Також вона зазначила, що зростає кількість рецидивів. Загадом же підлітки скоюють 14 % від усіх злочинів.

Малолітні злочинці переважно зростають у неблагополучних сім`ях. У 62 % випадків причиною деструктивної поведінки дитини, яка згодом чинить злочин, стає аморальна поведінка батьків, в 49 % випадків причина – алкоголізм батьків, у 18 % – їх психічні захворювання.

Також до злочинної поведінки можуть підштовхнути дитину конфлікти з однолітками, педагогами, погані побутові умови.

Ірина Гайдук додала, що до дітей з груп ризику потрібен особливий підхід. У районних управліннях освіти поставили на облік 87 дисфункційних сімей. З такими дітьми вчителі працюють індивідуально. Ще понад 200 дітей, схильних до деструктивної поведінки, стоять на внутрішньошкільному обліку.

В школах, каже вона, запровадили журнали обліку випадків насильства над дітьми, створені електронні скриньки довіри, куди може анонімно поскаржитися кожна дитина. «Ми намагаємося не лише поводити виховні години, а й звертатися до дітей за допомогою новітніх засобів, проводимо олімпіади, КВК», – додала вона.

Завідувач відділу Клініки, дружньої до молоді Наталя Поліщук розповіла історію хлопчика, який страждав на нетримання. Лікарі клініки не лише намагалися діагностувати хворобу, а й з’ясувати, в якому середовищі він живе.

Виявилося, що його батько – психічно хворий, тероризував усю сім`ю, бив дитину, матір, молодших дітей, навіть батьків своєї дружини. Він, за мовчазної згоди матері і вчителів, продовжував знущатися з дитини навіть після розлучення з дружиною. Відтак, фахівці клініки не лише провели лікування, а й психологічну роботу з хлопчиком, матір’ю. Жінка навчилася протистояти батькові, захищати свою дитину, прийняла рішення звернутися до суду, щоб заборонити батькові спілкуватися з сином. Дитині полегшало.

«Ця дитина була потенційним злочинцем. Йому стало краще, хоча з цією сім’єю потрібно ще багато працювати», - додавала Наталія Поліщук.

На круглому столі були присутні представники управління освіти, відділів у справах дітей, наркодиспансеру, Центру соціальних служб для молоді. Вони домовилися про співпрацю у подоланні дитячої злочинності та склади план заходів на 2011-2014 роки.

Також учасники засідання висловили ідею створити телепередачу на цю тему, випустити більше соціальної реклами. Начальник управління освіти Львівської міської ради Надія Оксенчук додала, що можна було б звернутися до міського голови з проханням виділити більше коштів на соціальну рекламу в бюджеті наступного року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ