Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівські підприємці скептично зустріли бізнес-омбудсмена України

Сьогодні, 3 липня, у Львівській ОДА відбулася зустріч бізнес-омбудсмена України, литовця Альгірдаса Шемети з представниками громадськості та підприємницького середовища Львівщини.

Зустріч розпочалася із запізнення. На призначену годину бізнес-омбудсмена мав ще розмову з головою Львівської облради Петром Колодієм та головою Львівської Олегом Синюткою. Під час очікування підприємці висловлювали невдоволення: «Чого чекаємо?».

І  ось нарешті бізнес-омбудсмен прийшов. Спілкування мало інформативний характер, оскільки інститут бізнес-омбудсмена в Україні існує не більше як місяць. Далі – після короткого резюмування цілей та результатів діяльності, плавно перейшли до розгляду скарг та пропозицій з боку бізнесу.

Отож, найосновнішою проблемою для підприємців залишається податкове законодавство. Андрій Гринчук, представник юридичної фірми «Гринчук та партнери», зокрема, наголосив на тому, що є тотальне невдоволення роботою фіскальних органів. Як приклад, було названо практику податкової вводити нововведення саме напередодні нового року. Далі: страшно задавнена проблема, коли держава вчасно не відшкодовує податку на додану вартість.

Гостро нині постала також проблема персональної відповідальності податкових інспекторів, незаконні дії яких, як правило, залишаються  безкарними.

У відповідь бізнес-омбудсмен загалом погодився і претензіями підприємців, сказавши, що «цей рік і справді був форс-мажорний». Натомість  бізнесмени заявили, що такі ситуації стаються щороку.

Альгірдас Шемета також зазначив, що  інституція бізнес-омбудсмен є рекомендаційним органом і реальних повноважень в сфері податків немає.  Водночас він і його представники можуть приймати скарги на дії державних органів чи їх бездіяльність. Інша сфера діяльності - вироблення рекомендацій для уряду щодо удосконалення та оптимізації умов для бізнесу.

Цю інформацію підприємці сприйняли скептично. На їхню думку, у бізнес-омбудсмена замало повноважень. 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ