Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львівські правники не знають, що таке право

Науковці юридичного факультету Львівського університету ім. Івана Франка не зуміли артикулювати академічне визначення поняття права. Президент України ратифікував важливі міжнародні угоди. Генеральний прокурор Юрій Луценко дбайливо збирає Міхеілу Саакашвілі сидора у далеку дорогу. Скандал «Раша-гейт» увійшов у стадію арештів. Путін розтринькує статки своїх підданих, Вашингтон сміється останнім, а в УГКЦ виник стокгольмський синдром..


Ірина Волоско стала кандидаткою юридичних наук

У знаному Франковому університеті на юридичному факультеті 28 жовтня відбувся захист дисертації зі здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук. Головною прелегенткою того дня була Ірина Волоско, голова Галицького районного суду Львова. Вона представила на розгляд вченої ради і громадськості своє наукове дослідження актуальної теми української юриспруденції – «Суд присяжних в Україні: особливості формування та діяльності» – обсяг якого 240 сторінок. Структура дисертації класична – вступ, три розділи, висновки, додатки і список опрацьованих джерел, які наукове товариство з якогось дива усталено називає використаними. Поняття «використані» означає, що наукові джерела вже непридатні для подальшого користування.

Після завершення тезисного представлення суті дисертації, Ірина Волоско відповіла на питання представників наукової ради і громадськості. Прохання Віктора Чарномського, керівника ГО «Вартові закону України», дати чітке, академічне визначення термінології «поняття права» ввело прелегентку в ступор, а вчену раду юридичного факультету – у колективний мовчазно-когнітивний дисонанс.

На автореферат дисертації надійшло вісім відгуків від спеціалізованих юридичних кафедр наукових закладів, а також індивідуальні відгуки від провідних юристів-науковців України. Представник вченої ради юридичного факультету Львівського університету 19 хвилин зачитував зауваження і недоліки, виявлені у наукових напрацюваннях Ірини Волоско.

До слова, екс-президент США Барак Обама у листопаді приступить до виконання обов’язків присяжного в окрузі Кук, штат Іллінойс, – повідомив головний окружний суддя Тім Еванс. Барак Обама братиме участь у статусі присяжного як у цивільних, так і в кримінальних процесах. За кожний день роботи в суді йому платитимуть 17 доларів і 20 центів, як й усім решта присяжним. Суддя Тім Еванс наголосив, що під час судових слухань із участю Барака Обами у приміщені суду передбачений найвищий рівень безпеки.

Нагадаємо, 20 січня Барак Обама разом із родиною та з неприхованих жалем на обличчі покинув Білий Дім. Наприкінці січня видання «The Washington Post» інформувало, що після складення повноважень Обама відбув на тихоокеанський острів Тетіароа (Французька Полінезія), де планував писати мемуари – розповісти про всіх своїх політиків-недругів назагал, а принагідно й про кожного зокрема. У квітні стало відомо, що грандіозному задумові не судилось здійснитись, оскільки музи творчості заблукали на тихоокеанських просторах і не прибули на шестикілометровий в обсязі острів Тетіароа.

Порошенко ратифікував співпрацю з Туреччиною, Латвією, Хорватією і США

Глава України підписав чотири документи, які посприяють:

▪ із Туреччиною спрощенню умов транспортування вантажів у сфері міжнародних комбінованих перевезень і залученню додаткових вантажопотоків, що дасть змогу ефективніше використовувати потенціал транспортних інфраструктур обох країн;

▪ із Латвією здійсненню оплачуваних видів діяльності для представників сімей працівників дипломатичних представництв і консульських установ на території України та Латвії;

▪ із Хорватією взаємному захистові економічних інвестицій;

▪ зі США відновленню угоди між урядами України і США стосовно співробітництва у сфері науки і технологій від 4 грудня 2006 року.

Луценко врешті сплете постоли для Міхо

Політичний авантюрист Міхеіл Саакашвілі гучно повідомив, що Юрій Луценко готується взяти його за обшивку й передати прокуратурі Грузії, де тбіліського реформатора віддавна очікують для конструктивної бесіди. Лідер деструктивних сил заявив, що прокурор Луценко не має права брати його за обшивку, бо вона недоторкана.

Як стало відомо, попереду месії-реформатора в Грузію вже відрядили із України з благою звісткою трьох найближчих «апостолів» тбіліського експата – водія, консультанта і головного охоронця. А ще Лариса Сарган – суворий голос Генеральної прокуратури – попередила, що це тільки початок. Услід за Саакашвілі з України забереться й увесь його грузинський балаган, якому виплачували кошти з національного бюджету як «заслуженим працівникам культури».

«Раша-гейт»: перші пішли

Федеральне Велике журі присяжних США схвалило звинувачення у справі «Раша-гейт». Уже в понеділок, 30 жовтня, очікуються затримання перших фігурантів антиамериканської діяльності. Спеціальний прокурор Роберт Мюллер, який очолив слідство, суть зазначених заходів і число запланованих арештів не повідомив. Відомо лише, що попередньо відбулись тотальні перевірки найближчих соратників Трампа на предмет їх зв'язків із урядами інших країн.

У січні розвідувальне відомство США звинуватили путінське оточення у втручанні у виборчу кампанію, стверджуючи, що Кремль посприяв перемозі Дональда Трампа під час президентських виборах, дискредитувавши Хілларі Клінтон в очах американських виборців.

Дональд Трамп називає зусилля прокурора Мюллера «полюванням на відьом». Швидше за все президентові США не загрожує ні імпічмент, ні ув’язнення, адже за Хілларі Клінтон також ростуть «золоті верби» стосовно співпраці з Кремлем. Зате Путіну показово дістанеться на горіхи, аби й іншим диктаторам теж не кортіло встромляти носа в американські справи.

Наркотична криза у США

Дональд Трамп оголосив надзвичайний стан в охороні здоров'я США. У своїй заяві він зазначив, що «минулого року через передозування наркотиками загинули 64 тисячі американців, а в перерахунку на душу населення США є найбільшим у світі споживачем опіатів». Президент Трамп наголосив, що понад 90% опіатів надходить у США з південного регіону, на кордоні з яким він має намір збудувати велику американську стіну.

Санкції, над якими на Москві сміялись

Федеральне агентство РФ з питань надрокористування задовольнили клопотання «Роснефти» про припинення дії ліцензії на розвідку і видобуток нафти на ділянці у східній частині акваторії Чорного моря. Проект визнали економічно неефективним в умовах «негативної макроекономічної кон'юнктури». Інформатор у Мінприроди РФ також підтвердив, що ліцензія припинена строком на п'ять років.

Раніше повідомляли, що рускі окупанти в Криму крадуть газ із материкового шельфу України в Чорному морі. Усі факти викрадання газу та незаконного буріння зібрали і вчергове передали у прокуратуру, а далі – до міжнародного арбітражу, щоби через суд змусити окупантів припинити розкрадання надр України і повернути викрадені українські плавучі платформи – вишки Бойка.

Широка руска натура

На Кремлі прийняли рішення за рахунок пенсіонерів і платників податків реструктурувати на невизначений термін борг Венесуели, яка і так його не віддасть. Керівник руского Мінфіну Сілуанов повідомив, що венесуельський борг поділили на дві частини, а в його погашенні передбачене відтермінування. Передбачено, що сума погашення першої частини боргу символічна, «аби вона була під силу колегам із Венесуели», а про другу, головну частину боргу, вже й мови нема.

Нагадаємо, Кремль сплатив $7 мільярдів урядові Венесуели, щоби той усіляко пакостив США. У результаті Ніколас Мадуро і напакостити не зумів, і кремлівські гроші протринькав. Вочевидь, узяв собі за приклад Кубу й братів Кастро. Якщо їм списали $32 мільярди, то для приятеля Путіна якихось $7 мільярдів цілковита дурничка.

Стокгольмський синдром УГКЦ

Главі УГКЦ Святославу Шевчуку нагально закортіло приятельських і душевних стосунків із московськими загарбниками й убивцями. Перебуваючи в Лондоні, під час на зустрічі в Королівському інституті з міжнародних справ «Chatham House» греко-католицький миротворець повідомив, що вже почав поширювати ідею примирення українців із віковічним і нерозкаяним ворогом. Виплигнувши зі свого комфортного задзеркалля, церковний достойник щедрими жменями жбурляв отетерілим британцям свої алогізми: «Нема ненависті між рускими і українцями. Це не релігійний конфлікт. Україна – багатоетнічна і багаторелігійна країна. Йдеться про конфлікт двох проектів, двох бачень нашого майбутнього».

А далі, плутаючи Гоголя з Гегелем, греко-католицький лідер наполягав взяти за приклад історичне примирення Польщі й Німеччини, важливим кроком, в якому був спільний відкритий лист польських і німецьких релігійних лідерів під гаслом «Прощаємо і просимо прощення». Життя і польський громадянин Мокшицький так нічому й не навчили Святослава Шевчука. Схоже на те, що в оточенні глави УГКЦ нема бодай однієї притомної особи, яка б пояснила псевдомиротворцеві, що поляки і німці – це європейці, а населення за поребриком – і не європейці, і навіть не слов’яни.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ