Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські шпажистки вибороли перше та третє місця на ІХ Міжнародному турнірі з фехтування

На ІХ Міжнародному турнірі з фехтування на шпагах пам’яті заслуженого тренера України Леоніда Авербаха, який завершився у Харкові, львів’янки Яна Шемякіна та Анфіса Почкалова посіли відповідно перше і третє місця. На доріжках спорткомплексу „Уніфехт” змагалися 214 майстрів шпаги з Білорусі, Казахстану, Росії та України.
Меморіал Леоніда Авербаха вже традиційно є першим змаганням нового сезону. І саме на ньому для вітчизняних майстрів шпаги починається відбір на чемпіонат світу, який в наступному році прийматиме Санкт-Петербург. Зазначимо, що світовий форум у Північній столиці Росії буде особливим. Адже на ньому, окрім власне нагород чемпіонату світу, буде розіграно ще й ліцензії на олімпійський турнір до Пекіну-2008.
Тим приємнішим для галицьких шанувальників фехтування є успіх у Харкові їхньої улюблениці Яни Шемякіної, яка тим самим до певної міри реабілітувалася за невдалий виступ на цьогорічному чемпіонаті світу в Турині. У Харкові вихованка заслуженого тренера України Андрія Орліковського доволі переконливо обігрувала всіх своїх суперниць. Лише в півфіналі вона несподівано для всіх зустріла гідний опір своєї юної землячки 16-річної Анфіси Почкалової. Для Анфіси, яка тренується у Зоряни Саврук і Андрія Орліковського, вже сам вихід до квартету найкращих є чималим успіхом. Але як показала її очна дуель з титулованою Шемякіною, вона не мала жодного наміру задовольнятися досягнутим. Львівське шпажне дербі пройшло у рівній і напруженій боротьбі, в якій жодній з дівчат не вдавалося відірватися від суперниці на кілька уколів. І все ж у вирішальний момент далися взнаки досвід і майстерність Шемякіної, яка першою нанесла переможний укол – 15:14. Проте можна не сумніватися, що у Почкалової, яка разом із досвідченою Ольгою Парталою з Києва стала володаркою „бронзи”, головні перемоги ще попереду.
А у вирішальній дуелі зійшлися Яна Шемякіна та її подруга по національній збірній України киянка Олена Рейзліна. Суперниці дуже добре знають одна одну, адже провели між собою не один десяток  боїв. До того ж дівчата частенько разом тренуються на зборах  головної команди країни. Тому вирішальний двобій пройшов у позиційній боротьбі. Незважаючи на те, що Яні ніяк не вдавалося відірватися в рахунку від Олени, треба зазначити, що саме галичанка контролювала перебіг подій на доріжці практично упродовж всієї сутички. А тому підсумковий рахунок 15:13 на користь Шемякіної не зовсім відображає її перевагу в фіналі.
На жаль, на відміну від жіночого турніру, в змаганнях чоловіків львів’яни виконували роль статистів. Достатньо сказати, що найкращий з наших земляків 24-річний Андрій Малосняк фінішував лише на 38-й позиції. А перемогу серед 132 учасників святкував гість з Казахстану Алєксандр Аксьонов, який у вирішальний дуелі взяв гору над вихованцем ужгородської школи фехтування, а нині киянином Ернестом Яциком. На третю сходинку п’єдесталу пошани піднялися члени національної збірної України, бронзові призери цьогорічного чемпіонату світу в командному турнірі киянин Дмитро Чумак та Максим Хворост з Харкова.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ