Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівському національному музею передадуть унікальну колекцію творів українських художників зарубіжжя ХХ ст. вартістю 850 тис. доларів США

У Генеральному консульстві України в Торонто (Канада) 10 лютого відбудеться передача приватної колекції громадянки Канади пані Галини Горюн-Левицької творів українських художників ХХ століття, які працювали закордоном - про це „Гал-info” розповів генеральний директор Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького Ігор Кожан.
Понад 120 творів живопису та графіки пані Галина Горюн-Левицька, дружина відомого українського художника у діаспорі Мирона Левицького, ще кілька років тому вирішила заповісти в дарунок Україні. „Три роки тому вийшов каталог колекції творів. Ми сконтактувалися з пані Галиною і протягом двох років вели перемовини про передачу цієї колекції саме Національному музею у Львові. Врешті вона вирішила ще за життя передати цю колекцію Музею”, - розповів Ігор Кожан. Зазначена колекція складається з творів Мирона Левицького, Олекси Грищенка, Яківа Гніздовського, Любослава Гуцалюка, Василя та Миколи Кричевських, Василя Хмелюка, та інших, а також архівних матеріалів, що мають відношення до колекції.
За словами директора музею, такий подарунок є унікальним і за своєю цінністю є другим після внеску Андрея Шептицького. До Львова колекція прибуде в 20-х числах лютого, проте на загальний огляд її виставлять тільки у грудні 2009-го.
„Щороку 13 грудня ми відкриваємо виставки наших найкращих творів, цього року я запланував виставити саме цю колекцію. Також я зобов’язався перед пані Галиною Горюн-Левицькою, що колекція виставлятиметься щонайменше раз на п’ять років”, - прокоментував Ігор Кожан. В планах пана Ігоря представити цю колекцію ще й в Києві та Харкові.
За оцінками експертів, орієнтовна вартість колекції близько 850 тисяч доларів США. Згідно з рішенням Кабінету Міністрів, в Україну вона прибуде як гуманітарна допомога.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ