Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Львівському веслуванню - 60

Львівщина відсвяткувала 60-річний ювілей славного виду спорту - веслуванню на байдакрах та каное. Кореспондент Гал-інфо згадує найяскравіші сторінки історії львівського веслування від його початку і до сьогодення.
Історія львівського веслування пройшла нелегкий шлях від самого початку і до сьогодення. Були і злети, і падіння, і успіх, і невдачі, але 60 років, за словами ентузіастів цього виду спорту, промайнули як один день.
5 травня 1956 року почався відлік здобутків веслування на байдарках і каное. Львівські ентузіасти Мирослав Герцик, Анатолій Дідух та Богдан Мороз стали у витоків веслування. Також слід згадати людину, яка взялась допомогти хлопцям у цій нелегкій роботі. Юрій Туркевич показав як сідати в човен та перші ази техніки цього виду спорту.
На жаль, чимало ентузіастів цього виду спорту, які вчили робити перші кроки для інших на Львівщині, уже немає з нами. Мова йде про  Сильвестра Дмитріва, Романа Вишенка, Богдана Мороза, Михайла Пігуру, Михайла Горішного та багатьох інших.
Подальшим кроком у розвитку веслування Львівщини було відкриття Анатолієм Дідухом ДЮСШ – 3. Разом зі школою виросла ціла плеяда хороших спортсменів та тренерів. Варто згадати перших учнів: Богдан Гіжовський, Олег Шпак, Анна Пишник, Сильвестр Дмитрів та чимало інших.
У 1963 році веслувальники Львівщини вийшли на міжнародну арену. Перші нагороди зі змагань такого рангу у скарбничку поклали каноїсти Павло Редько та Роман Карбівник.
У 1970-му році Львівщина збагатилася ще однією кузнею веслувальників. На березі Західного Бугу у селищі енергетиків — Добротворі молодий випускник Львівського інституту фізичної культури та напарник Романа Карбівника Павло Редько розпочав культивувати веслування на байдарках та каное.
За період існування спортивної школи було підготовлено тисячі розрядників, сотні кандидатів в майстри спорту. Норматив Майстер Спорту виконали такі вихованці школи, як Петро Браташ, Богдан Михальчук, Петро Тупичка та інші. Норматив майстер спорту міжнародного класу виконав Ігор Слівінський. Заслуженими майстрами спорту стали брати Михайло та Олексій Слівінські.
1970-й рік став знаковим для Львівського веслування, адже у цей рік у Добротворі не лише відкрилася перша школа з веслування, але й народився найтитулованіший веслувальник сучасності – Михайло Слівінський - п’ятиразовий учасник Олімпійських ігор, дворазовий срібний призер Олімпіад, семиразовий чемпіон світу, заслужений майстер спорту.
Наступною школою, яка почала своє життя на озері Наварія, – були Трудові резерви. Свою трудову діяльність тренера розпочав Богдан Мороз. Серед його вихованців є чемпіони світу, чемпіони Радянського союзу, чемпіони України та прості спортсмени, які до сих пір не забули тих традицій, які були започатковані їхнім тренером - Петро Грешта, Михайло Шурга, Євген Шокало. Дмитро Шокало, Роман Гривняк, Роман Табака і багато інших. Втім, це лише маленька частина тих людей, які перейшли через тренерський тандем Богдана та Ольги Мороз.
Також в цей період було багато веслувальників, які мали значні досягнення у спорті, але були частинкою веслувальної історії. Безліч міжнародних, всесоюзних, всеукраїнських змагань давали змогу завойовувати львівським спортсменам нагороди різного ґатунку. Мова йде про Юрія Дідика, Євгена Філоника, Зор’яна Слоновського, Романа Гривняка, Юрія Майбороду та багато інших. Загалом у 70-х роках різними тренерами було підготовлено 57 майстрів спорту Радянського Союзу.
Особливо хочеться згадати веслувальників, які першими на Львівщину привезли медалі чемпіонів світу – Петра Грешту та Михайла Шургу та медалі чемпіонів світу серед юніорів двох Романів – Вишенка та Деця.
У цьому періоді часу варто згадати про «Буревісник» - товариство, яке було засноване на базі «Львівської політехніки». Багато років там пропрацювали Григорій Галайтатий, Микола Копа та Володимир Милян. За 15-річну діяльність було підготовлено одного майстра спорту міжнародного класу – Анатолія Секіру та чотирьох майстрів спорту – Ігоря Гілету, Віктора Слупського, Олену Горбань та Сергія Лучка.
Веслування на Львівщині набирало обертів, стрімко ріс рівень спортивної майстерності веслувальників у світі. Це вимагало нових підходів до підготовки спортсменів. І ось у 1978 році у Львівській обласній школі-інтернаті спортивного профілю відкрили новий профільний вид спорту – веслування на байдарках і каное. Головним тренером відділення почав працювати заслужений тренер України Анатолій Дідух.
80-мі роки увірвалися у веслувальний світ і принесли багато іменитих спортсменів. Серед них Іван Ковальчук, Олена Крет, Богдан Дацко, Наталя Івасик, Олег Петров, Анатолій Ковтун, Тарас Кіт, Володимир Макара, Володимир Милян та багато інших. Загалом за цей період було підготовлено 68 майстрів спорту Радянського Союзу. У цей період стрімко та надовго ввірвалися у спортивне товариство веслувальників Львівщини брати Слівінські: Ігор, Михайло та Олексій.
Також у цей період почав приносити великі успіхи тренерський тандем Валентина Примак та Ганна Карбівник. Вихованці тандему ставали неодноразовими переможцями всесоюзних та всеукраїнських змагань. Це Ірина Редько, Ліля та Оля Гайор, Люба Метельська, Ірина Доценко, Ліля Карбівник, Наталя Цирог та Леся Гац.
Не відставали у цей період від дівчат і хлопці, а саме Роман Бундз, Олег Дмитришин, Олег Тарновський, Юрій Чорній, Ігор Костирський, Анатолій Мачужак, Володимир Слюз, Ростислав Грицай, Ігор Семенович та Ярослав Редько.
З прийняттям незалежності Український весловий спорт почав розвиватися з новим обертом. Були і злети і падіння, але веслування на байдарках і каное вистояло і боролося з усіма проблемами. Протягом першого олімпійського циклу наші львівські спортсмени гідно продовжували традиції своїх попередників, які виступали на водних доріжках колишнього Радянського Союзу. В 90-х роках на Всеукраїнських змаганнях успішно виступали Андрій Бундз, Ігор Дмитришин, Павло Коровченко, Юрій Рудка, Уляна Гривняк, Мар’яна Дмитрів, Юрій Чичкан, Оксана Іваночко та інші.
Хоча не усім їм присвоїли звання «Майстер спорту України», але вони залишили помітний слід в історії львівського веслування. Успішно виступали на міжнародних змаганнях також Ірина Шарадовська та Адріана Одноріг.
Нове тисячоліття відкрило перед Львівщиною нові можливості та нові імена - Аліна Костюченко, Роман Баховський, Олег Солудчик, Богдан Магир, Михайло Рогаля, Юрій Галета, Юрій Ханик, Тарас Марків, Олександра Кришталь, Божена Солудчик, Володимир Бородулько, а також підросла талановита молодь, яка стала лідером українського веслування. Володимиру Децю, Роману Бундзу та Михайлові Пацюркові присвоїли звання Заслужених тренерів України.
А особливо, мабуть, треба відзначити спортсменів, які захищають честь України у складі національної збірної команди і сьогодні. Тарас Браташ – учасник міжнародних юніорських змагань, Анастасія Горлова – призерка Чемпіонату Європи серед юніорів, Віталій Вергелес – чемпіон Європи та призер Чемпіонату світу, Тарас Міщук – багаторазовий призер юніорського чемпіонату світу, переможець та призер молодіжного Чемпіонату світу, чемпіон Європи, призер Чемпіонату світу, переможець кубку світу, який проходив минулого тижня у Дуйсбургу. До слова Тарас Міщук – єдиний з львів’ян, хто претендує на поїздку на Олімпійські Ігри до Ріо-де-Жанейро.
Богдан Пастернак, Володимир Милян, Гал-інфо
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ