Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівську інтелігенцію об’єднав Янукович

Представники львівської інтелігенції, що увійшли до щойно створеного Громадського руху «Європейський конгрес українців», звернулись до усіх кандидатів у президенти з вимогою зняти свою кандидатуру на користь Юлії Тимошенко. Звернення, яке наразі підписало 37 осіб, озвучив сьогодні, 30 вересня, у Львові академік НАН України, доктор історичних наук, професор Степан Павлюк.

«Лідерство Тимошенко не викликає жодного сумніву. Вона єдина, хто переможе Януковича у другому турі президентських виборів», – наголосив Степан Павлюк.

За його словами, «Ющенко зробив, що міг»: «Він – милий, добрий чоловік. Але за 5 років не був президентом».

Своєю чергою ректор Української академії дизайну, професор Валерій Марчак зауважив, що тепер робиться все, аби Тимошенко не змогла потрапити у другий тур виборів. На його думку, тоді опонентом Януковича стане кандидат, якого лідер регіоналів може з легкістю перемогти.

"Україна вже 18 років бігає по колу. Люди опиняються в ситуації вибору без вибору, або обмеженого вибору. Президентські вибори - не олімпійські ігри, де головне взяти участь. На кону - доля держави. До влади має прийти прагматик, який послідовно творитиме державу", - впевнений головний редактор газети "Суботня пошта" Ігор Гулик. 

Як зазначив Степан Павлюк, «Європейський конгрес українців» розпочне активну агітаційну діяльність зі стартом президентської кампанії. «Відверто будемо вести розмову з людьми. Але владі до рота не заглядатимемо, бо відстоюємо державницькі позиції», – сказав він.

Нагадаємо, 17 вересня відбулися збори Львівського відділення Конгресу української інтелігенції, на яких було вирішено підтримати Віктора Ющенка у президенти, бо «Ющенко – єдиний, хто розуміє значення культури для розбудови державності». Про це йшлося 22 вересня під час прес-конференції новообраного голови ЛВ КУІ Бориса Возницького та секретаря ЛВ КУІ Володимира Парубія.

«Останні роки інтелігенція Львова залишалася збоку усіх процесів в Україні, тому почала втрачати свою громадянську позицію. Частково це зумовлено і пасивністю великої кількості партій, які так і не змогли очолити національно-культурний рух. Тому збори скликались з метою активізувати діяльність української інтелігенції, залучити знаних людей в часи, коли ми ризикуємо опинитися знову перед кризою духовною. Бо більше нема кому. Поза конгресом не залишилася жодна знакова фігура. Оскільки інтелігенція є найменш зацікавленою у політичних зисках, ми об’єктивно виступаємо великою державницькою силою. І консолідація тепер нам потрібна», – зазначив у вступному слові В. Парубій.

«Я все життя займався пам’ятками, збереженням національної спадщини. За радянських часів в кишенях носив дві книжки: в одній Ленін писав – «Искусство принадлежит народу», в іншій – Гітлер говорив – щоб знищити націю, треба знищити її історично-культурну спадщину. Отож вважаю, що всі країни, що досягли великих результатів, починали з духовності. Навіть китайці», – так Борис Возницький, людина зі світовим ім’ям, пояснив, чому погодився «замаститися» політикою.

Перед цим він сказав: «Ідеш по Львову і скрізь бачиш написи, що все добре, бо «Вона працює». Складається враження, що нема ніякої кризи. Машинами по місту годі проїхати, усі діти із мобілками. Де криза?.. У нас була єдина надія на президента – єдину людину, що займається духовним життям. Саме Ющенко відновив усі гетьманські столиці 17 століття. Раніше це ж були пустирі. Без копійки державних грошей постали вони у Глухові, Чигирині, Батурині. Крім цього, Арсенал у Києві має бути найбільшим національним музеєм в Україні – його площа становитиме 56 тис. кв. м – більше за Лувр. Там виставлять експозиції, які розкажуть про Україну за 20 тис. років».

Володимир Парубій запевнив, що влада не причетна до написання звернення ЛВ КУІ, в якому йдеться, що «Тільки Ющенко! Іншого вибору ми не маємо, як не маємо права залишатися поза вибором». «Збори показали, що інтелігенція одностайна щодо підтримки Ющенка. Ющенко – єдиний, хто розуміє значення культури для розбудови державності», – зауважив Парубій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ