Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівських сиріт навчатимуть іконопису в Гарнізонному храмі

Уже незабаром діти-сироти із львівських інтернатів матимуть нагоду глибше пізнати іконопис та самостійно намалювати ікону. Адже 16 вересня розпочнеться другий семестр безкоштовної іконописної школи для сиріт та дітей із сімей, котрі перебувають у складних життєвих обставинах.

Впродовж трьох місяців на хорах Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла щотижня відбуватимуться заняття, які проводитиме львівський художник-іконописець Андрій Майовець. Організатором такого проекту є Центр Опіки Сиріт. «Капеланство.info» вирішило детальніше розпитати голову ЦОС о. Романа Прокопця та іконописця Андрія Майовця про цю школу, її мету та саме навчання.

Задля дітей, які найбільше потребують підтримки

«Зазвичай усі проекти, які робимо, спрямовані на дітей-сиріт, дітей з інтернатів, адже вони найбільше потребують якогось поштовху, підтримки в розвитку своїх талантів, - розповідає голова Центру Опіки Сиріт о. Роман Прокопець. - Часом ці діти навіть не здогадуються про свої таланти, не розвивають їх, бо, можливо, не мають підтримки, яка б додала наполегливості, мотивації. Тоді виникає свого роду така трагедія: дитина не знаходить себе в житті і не бачить свого майбутнього».

 І саме тому ЦОС ще кілька років тому започаткував проект «Мистецтво заради дітей». Це був великий задум, який поєднував різні заходи та плани: виставку світлин, на яких діти-сироти випробовували омріяну професію, акцію «Різдвяне диво в об’єктиві», під час якої професійні фотографи вчили дітей правильно робити знімки, ще один проект, до якого залучили знаних живописців. Саме останній захід дав поштовх започаткувати минулого року іконописну школу: за кошти, вилучені від продажу картин, вдалось придбати матеріали, які необхідні для того, аби навчати дітей іконопису.

«Послужити та навчити того, що вмію»

Із пошуками іконописця, який би хотів навчати дітей-сиріт, не було проблем, адже Андрій Майовець радо зголосися взятись за цей проект. «У мене була внутрішня потреба на волонтерських засадах у такий непростий час якось послужити, навчити охочих дітей, які цього потребують, подарувати їм можливість пізнати іконопис», - ділиться іконописець. У митця спочатку була ідея провести окремий майстер-клас, однак коли о. Роман  запропонував організувати цілу школу, то він погодився взятись за це.

Як усе відбувається?

Священик розповів, що цей проект спрямований на дітей-сиріт 7-11 класів, тому якщо серед них є охочі пізнати іконопис, то запрошують навчатись саме їх. Якщо ж таких діток не багато, то пропонують дітям із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Як уже зазначали, самі заняття проводять на хорах Гарнізонного храму. «Сама атмосфера цього місця є дуже сприятливою, адже одна справа малювати в класі чи на вулиці, а зовсім інша – в храмі», - пояснює о. Роман. Під час торішньої іконописної школи діти зустрічались двічі на тиждень, цього року заняття відбуватимуться один раз в сім днів упродовж 3 місяців – з вересня по грудень. Організатори планують зібрати групу із десяти дітей: деякі з них уже навчались минулого семестру, інші – робитимуть це вперше.

Тонкощі навчання

Під час навчання діти знайомляться із середньовічним українським іконописом, традицією і давньою технологією. Цьогоріч вони писатимуть ікону св. Миколая за взірцями ікон з колекції Митрополита Андрея Шептицького, великого поціновувача рідного мистецтва.

«Це не, як у школі, коли кожен мусить вивчити предмет і отримати оцінку. Тут усі діти вмотивовані, їм це цікаво», - пояснює Андрій Майовець. Хоча зрозуміло, що і без труднощів не обійтись, адже іконопис вимагає терпіння та посидючості. Художник детальніше розповів про сам процес малювання, який є дуже особливим: «Я готую для учнів  липові поклеєні та ґрунтовані дошки, на які вони вже самостійно переносять малюнок, кладуть золото, а тоді вже починають малювати фарбами, виготовленими за давньою технологією. Це є яєчна темпера: на основі жовткової емульсії із додаванням трішки оцту робимо фарбу, розчиняємо різні пігменти - порошкоподібні мінерали, тобто розтерті камінці, різні глини, мінерали».

Крім самих занять по іконопису, на дітей чекають ще й екскурсії в музеї, майстер-класи інших іконописців-художників.

Необов’язково, аби кожен став іконописцем

«Я завжди кажу дітям, які вчаться іконопису: для когось це стане покликанням і професією, для когось ні, але це не проблема. Таке навчання є хорошим досвідом для кожного», - пояснює Андрій Майовець. За його словами, іконопис виховує в людині терпіння, послідовність, а тому дозволяє духовно віднайти себе в церкві, стимулює до послідовності у будь-якій сфері.

За весь семестр навчання діти малюють одну ікону і залишають її собі. Організатори кажуть, що спочатку не відкидали думки про благодійний аукціон, але коли побачили, наскільки дорогою та особливою для діток є ця ікона, то зрозуміли, що вона має залишитись саме в  юних митців. Окрім того, учасники школи отримують ще й сертифікат про навчання.

Як підтримати проект?

Зрозуміло, що для того, аби організувати іконописну школу для сиріт, необхідно чимало речей та затрат: мольберти, фарби, пензлі, полотна. Окрім того, уже в жовтні розпочнеться ще один цікавий захід під патронатом Центру Опіки Сиріт, детальніша інформація про який буде згодом. Вихованці львівської школи-інтернат №2 разом із іконописцями писатимуть іконостас для каплиці, яка розташована  в самій школі (вул. Просвіти, 2). Тому організатори будуть вдячні усім, хто хотів би якимось чином підтримати ці проекти. З такими питаннями слід звертатись в інформаційний центр храму або безпосередньо до Центру Опіки Сиріт.

Джерело - Капеланство.info

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ