Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівський магнат Барщовський: від виробництва соків до будівництва хмародерів

Захід врешті визнав, що в 2008 році здрейфив і не зупинив Путіна під час інтервенції кремлівських окупаційних військ у Грузію. Більшість країн ООН висловились за реформу організації, яка не завжди відповідає своєму призначенню. На міжнародній арені путінська багатоходівка зазнала чергового провалу. На РФ насувається голод, Центральний банк РФ прогнозує колапс, а США нададуть Україні півмільярда доларів для винищення московських окупантів.

Урбанізація Львова

У Львівському міськвиконкомі повідомили, що 15 вересня під час засідання виконавчого комітету ЛМР затвердили ряд рішень у сфері містобудування. Три проекти виконавчий комітет не підтримав, а розгляд ще одного переніс для предметного вивчення.

Серед погоджених проектів – затвердження містобудівних умов та обмежень для реконструкції колишнього кінотеатру «Галичина» у житловий комплекс із вбудованими і прибудованими приміщеннями комерційного та громадського призначення і підземним паркінгом. Рішення міськвиконкому вже набуло розголосу в місті й викликало в одних мешканців обурення, а в інших – схвалення.

Тарас Барщовський, знаний в Україні як «яблучний магнат», вирішив спробувати свої бізнесові навички на новому поприщі. На місці колишнього кінотеатру «Галичина» має намір спорудити ряд бізнесових будівель різного призначення та одну висотну «свічку» на 20 поверхів.

Задум хороший і перспективний, проте є нюанс. У Львові служба порятунку має тільки одну пожежну драбину висотою 50 метрів. Чи цей засіб достатньо придатний, аби рятувальники могли безпечно дістатись на 20 поверх у разі чого? Якщо кожний поверх буде мати орієнтовно 3 метри разом із перекриттями, а ще й взяти до уваги цоколь, то висота запланованої багатоповерхівки матиме понад 60 метрів.

А ще мешканці навколишніх будинків хвилюються, чи бува не ліквідують дитячий майданчик «Сонечко». Підростаючому поколінню також потрібна територія дитячого простору.

У 2008 році Захід допустив боягузтво

Джон Керрі, екс-керіник Державного департаменту США, зізнався, що він сам і Обама були зайняті проблемою Сирії та іншими конфліктами, а тому «пропустили» момент активізації агресії РФ проти України.

Країни Заходу зробили помилку, коли «закрили очі» на московську інтервенцію в Грузію в 2008 році. Цей фактор на Кремлі сприйняли як дозвіл порушувати міжнародні угоди і що «можна й далі поширювати інтервенцію». У підсумку така позиція Заходу привела до нападу кремлівського агресора і на Україну. Таку думку висловив колишній прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон під час XIV щорічного форуму «Ялтинська європейська стратегія».

Джон Керрі, співрозмовник Кемерона у панельній дискусії, вважає, що під час саміту НАТО в Уельсі восени 2014 року, коли Альянс розглядав ситуацію з окупацією Кримського півострова і війною в Донбасі, Москві надіслали «чіткий сигнал». Керрі також зазначив, що рівень брехні й пропаганди з боку Кремля, а також захоплення Криму стали «великою несподіванкою» для Заходу. Іншими словами: Барак Обама та Джон Керрі не зуміли належно реагувати на виклики часу.

Водночас Керрі зізнався, що його «дуже розчаровує» уповільнений Мінський процес. Про позицію США щодо мирного врегулювання він «неодноразово» писав Путіну, проте ці звернення результату не принесли. Як Путін, так «друг Сергей» (Лавров) чхати хотіли на Керрі, Обаму та їхні листи. На Москві поважають тільки «ядерний кулак». І якщо за стільки часу спілкування з кремлівцями Керрі цього не втямив, тоді він, як політик, цілковитий нуль.

США озброять Україну

Президент Порошенко, перебуваючи у США з нагоди 72 сесії Генеральної асамблеї ООН, повідомив, що Сенат США схвалив рішення надати Україні $500 мільйонів для озброєння. На Капітолійському пагорбі затвердили бюджет для потреб національної безпеки на 2018 рік, в якому передбачені півмільярда доларів для нищення кремлівської агресії на території України.

Президент Порошенко написав: «Вперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні такі оборонні засоби: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією; військово-морські протимінні кошти; кораблі прибережної дії і берегової охорони тощо».

Видання «Тhe Wall Street Journal» повідомило, що Пентагон і Державний департамент США вирішили забезпечити Україну протитанковими ракетними комплексами «Javelin» та іншим озброєнням для захисту від московської окупації.

128 країн хочуть реформувати ООН

Антоніу Гутерріш, Генеральний секретар ООН, заявив, що за підтримку реформи організації вже висловились 128 із 193 країн. Декларація реформування ООН, яка має 10 пунктів, спрямована на спрощення процедур та децентралізацію рішень і передбачає більш високий рівень прозорості, ефективності й підзвітності. Генсек ООН хоче, щоб у XXI столітті діяльність ООН більше зосередилась на покращенні життя і свободи людини.

Відразу після перемоги у виборах президент Дональд Трамп заявив, що наполягатиме на реформі ООН, аби зробити цю міжнародну організацію більш ефективною у вирішенні глобальних проблем. На сьогодні США є найбільшим фінансовим донором ООН, їх внесок у бюджет організації становить 22% від загального бюджету і 28% бюджету миротворчих операцій ООН.

У липні українська делегація в ООН закликала організацію своєчасно реагувати на конфлікти, щоби забезпечувати їх локалізацію, а також попереджати зростання насильства та порушень прав людини. Про це під час засідання Ради безпеки ООН заявив Сергій Кислиця, заступник міністра закордонних справ України.

Нагадаємо, у 1994 році ООН не зуміла запобігти геноцидові в Руанді, у 2008 році – кремлівській інтервенції в Грузію, у 2013 році – ескалації в Сирії, у 2014 році – кремлівській інтервенції в Україну.

Черговий провал путінської багатоходівки

Васілій Небензя, постійний представник РФ при ООН, зі сумом повідомив, що Україна і США відмовились працювати з руским проектом резолюції Радбезу ООН стосовно розміщення на Донбасі миротворчого контингенту ООН. Мова йде про кремлівські маніпуляції, які напередодні Путін мав намір нав’язати міжнародній організації.

Небензя зазначив, що «Україна вже давно ходила із цим питанням», щоби рускі пропозиції викинути в смітник. На Москві очікують, що президент Петро Порошенко під час сесії Генеральної асамблеї ООН «щось буде говорити на цю тему». На Москві не знають, що саме говоритиме президент України, але здогадуються.

При цьому Небензя запевнив, що Москва продовжить роботу із путінськими фантазіями стосовно Донбасу. Він наголосив: «Ми його (документ) під сукно не поклали, ми будемо його просувати і далі, коли для цього настануть сприятливі умови».

Москва гучно звинуватила США

На Москві звинуватили США у втручанні в губернаторські вибори, які відбулись 10 вересня. Клерки Ради Федерації стверджують, що мають докази іноземного фінансування одного з кандидатів у губернатори регіону, проте його прізвища не назвали. У Раді Федерації повідомили, що США переводили кошти в рускі фонди, які безпосередньо пов'язані з губернаторськими виборами.

Переказ коштів, стверджують у Раді Федерації, здійснили через Казахстан – країну-учасницю Митного союзу, в законодавстві якої не прописані пункти про іноземних агентів. Андрей Клімов, керівник Ради Федерації, повідомив, що кошти із Вашингтона на РФ «постійно передають і готівкою, і грошовими сурогатами, і в криптовалюті. США є найпотужнішим центром, звідки виходить такого роду активність, як правило, з Вашингтона».

Своєю заявою простакуватий Клімов сам себе викрив, що займається дезінформацією. США ймовірно надають фінансову підтримку опозиції на РФ, але не цього разу, не під вибори, і вже точно не в криптовалюті. Гучна заява Москви призначена для інсинуації з метою виправдати себе за втручання у вибори в США. Мовляв, американці такі самі, як і ми. Ось тільки Кремлеві вже ніхто не повірить.

На РФ насувається голод

На Москві відчайдушно потребують іноземної валюти для обслуговування зовнішнього боргу. На продаж виставляють все, що тільки можуть, навіть стратегічні запаси продуктів. Проте минулого тижня треба було вирішувати: або зменшити притік валюти за однією із експортних статей, або готуватись до голодних бунтів на передодні призначення Путіна на вічне правління. На Кремлі прийняли рішення скоротити експорт борошна спочатку на 40%, а з часом імовірно відмовитись і цілком.

Скорочення відбулось на напрямках експорту в Грузію, Таджикистан, Туркменістан, Монголію, ОАЕ. Так, експортні постачання руского борошна в Грузію скоротились у тричі, у Туркменістан – у 3,5 рази, у Таджикистан – у двічі, а в Монголію і ОАЕ практично зійшли нанівець. Тільки в Китай, для старшого товариша Сі Цзіньпіна, постачання борошна відбувається відповідно з домовленостями.

Центральний банк РФ прогнозує колапс

На Москві вважають стабілізацію цін на нафту на рівні орієнтовно $50 за барель тимчасовим явищем і очікують нового 30% падіння котирувань у 2018 році. Такий сценарій ЦБ РФ заклав у базовий варіант макроекономічного прогнозу, який опублікував у вересневій «Доповіді про грошово-кредитну політику».

Поки країни ОПЕК і РФ продовжують обмежувати видобуток нафти в рамках угоди, укладеної в грудні 2016 року, ціни будуть залишатись у межах нинішнього «коридору». До кінця першого кварталу 2018 барель нафти Brent буде коштувати «орієнтовно 50 доларів», – вважають у центробанку РФ.

Однак уже в другому кварталі на світовому ринку може настати новий і тривалий період для видобувної економіки РФ: нафта втратить майже 30% вартості й спаде «до рівня орієнтовно $40 за барель» і буде триматись на цьому рівні як мінімум до 2020 року. Обвал нафтового ринку, від якого залежить 65-70% надходжень на РФ іноземної валюти і понад половина доходів федерального бюджету, вдарить по можливостям Москви закуповувати за кордоном необхідні товари і технології що не потрапили під санкції, – констатує ЦБ РФ.

Обсяги імпорту після стрибка на 20% у 2017 році ввійдуть у тренд стагнації: їх щорічне зростання не перевищить 1-1,5% аж до 2020 року. Продуктивність праці на РФ залишиться низькою, експорт буде переважно сировинним, а також наростатиме дефіцит кваліфікованих кадрів, які могли б розвивати високотехнологічні галузі. Щоби на РФ було зростання ВВП на 1,5-2%, необхідна ринкова ціна на нафту марки Brent у ціновому коридорі $60 за барель.

Системний мор у МІДі РФ

Схоже на те, що міфічний володар підземного царства реально поселився у МІДі РФ. На цей раз Гіпнос, помічник Аїда, прийшов за Александром Черевком, торговим представником РФ у Нідерландах, який брав активну участь у дезінформації нідерландців стосовно асоціації «Україна-ЄС».

Ще в лютому Черевкові, як і Чуркіну, стало погано, його поклали у місцеву лікарню, де він залежався. Принаймні хтось так вирішив. Місцеві лікарі дійшли висновку, або їх попросили «дійти висновку», що боротьба за життя Черевка стала безперспективною. Або з Москви повідомили, що більше не будуть оплачувати перебування Черевка у лікарні.

В усякому разі, з якоїсь причини, в Амстердамі вирішили відключити торгового представника РФ від стаціонарної системи життєзабезпечення і відправити на батьківщину. А на Москві, вже наступного дня після приземлення спеціального борту, при підтримці й турботі місцевих ескулапів Черевко подався в останню подорож до підземних берегів понурої ріки Стікс.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ