Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівський обласний центр зайнятості закликає не панікувати: ситуація на ринку праці області стабільна

За даними центрів зайнятості в області поки що не відчутне зростання кількості звернень громадян, пов’язане з наслідками світової фінансової кризи. Як свідчать статистичні дані на ринку праці зберігаються позитивні тенденції, започатковані в межах останніх років, а також співвідношення між попитом на робочу силу та пропозицією.
Упродовж січня-жовтня 2008 року центрами зайнятості області надавалися соціальні послуги 101,4 тис. незайнятих громадян, що на 6,3 тис.осіб (або 5,8%) менше, ніж у відповідному періоді торік. Зменшення обсягів пропозиції робочої сили відбувалося майже у всіх містах та районах області. Повідомили „Гал-іnfо” у ЛОЦЗ.
Разом з тим, аналіз статистичних даних свідчить про те, що упродовж 10 місяців 2008 року середньомісячна чисельність зареєстрованих незайнятих громадян, котрі звернулися до центрів зайнятості Львівщини становила 6,8 тис. осіб. Так у жовтні поточного року відбулося незначне збільшення чисельності громадян, котрі звернулися за пошуком роботи –до 20%. Цей процес є щорічним і пов’язаний насамперед з сезонними коливаннями.
„Під час виїзного засідання Львівського прес-клубу реформ М.Хмілем, директором обласного центру зайнятості, була озвучена інформація про те, що економічна криза на сьогоднішній день на ринок праці Львівщини поки що не вплинула. Хоча деякі підприємства більш активно цікавляться інформацією про те, як не порушуючи законодавство про працю, можна перевести працівників на неповний робочий день (тиждень). Разом з тим, деякі будівельні, деревообробні та машинобудівні підприємства зазначають, що у разі поглиблення кризи будуть змушені вивільняти працівників. Однак, на сьогоднішній день списки щодо масового вивільнення не подавалися. З приводу цього службою зайнятості запроваджений щодекадний моніторинг, яким відслідковується рух робочої сили та тенденції на ринку праці. Наведений під час прес-конференції фактаж щодо ситуації на ринках праці та підприємствах окремих міст й районів Львівщини є лише свідченням того, що обсяги запланованого скорочення персоналу не носять загрозливого характеру. Ситуація на місцевих ринках праці є контрольованою.
Ще одним свідченням цього є те, що у пропозиції робочої сили лише 4,4 % становлять вивільнені працівники з підприємств, установ та організацій. Для прикладу, упродовж січня-вересня поточного року щомісяця в середньому на Львівщині вивільнялося 403 працівника, що становило 24,6% від обсягів запланованого вивільнення. За оперативними даними зі списків на вивільнення працівників, поданих до центрів зайнятості Львівщини у жовтні, з числа запланованих до вивільнення працівників фактично вивільнено лише 13,8% (195 осіб). А це вдвічі менше в порівнянні з попередніми періодами.
Необхідно відзначити, що ринок праці інерційний, і його реакція завжди дещо запізнюється по відношенню до динаміки економічних перетворень, зокрема по відношенню до інших секторів економіки запізнюється приблизно на два місяці. З огляду на це, звільнення працівників може початися лише в наступному році”, - запевняють у Львівському обласному центрі зайнятості.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ