Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львівський природознавчий музей готовий відкрити частину експозиції наприкінці листопада

У Державному природознавчому музеї Національної академії наук України у Львові триває завершальний етап ремонтних робіт. Працівники Музею готують частину експозиції для відкриття. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Львівський природознавчий музей з 1985 року був закритий для відвідувачів та з 1995 року на ремонт, у зв’язку із аварійними станом приміщення. Зараз триває завершальний етап ремонту: ведуть оздоблювальні роботи, встановлюють сигналізації. Сьогодні дата відкриття частини експозиції залежить від процесу перерахування коштів Державною казначейською службою. 

«Якщо вирішиться проблема з Казначейством, то на кінець листопада ми готові відкрити частину експозиції», – розповідає директор Державного природничого музею Національної академії наук України у Львові Юрій Чорнобай. 

На завершальні ремонтні роботи у Львівському природознавчому музеї у державному бюджеті передбачено 160 тис. грн. Усіх коштів не можуть освоїти через те, що Держказначейство блокує перерахування.  

«Я говорив з керівником Казначейства – ще 40 тис. грн потрібно проплатити. У Казначействі пообіцяли за день-два ці кошти перерахувати. Мені дуже важливо, щоб в цей музей почали приходити відвідувачі. Ця велика робота триватиме, але тут має з’явитись життя», – додав міський голова Львова Андрій Садовий. 

Після відкриття усіх експозиційних залів музею відвідувачі зможуть побачити, а згодом і випробувати старий австрійський ліфт.

«Підйомник працює, йому планують повернути автентичний вигляд», –  розповідають працівники музею. 

«Ми володіємо такими раритетами, про які просто соромно, що не знаємо. Наприклад, пам’ятка Пеняцька у Львівській області. Це перший природничий резервуар у Європі, який був організований засновником нашого музею – Володимиром Дідушицьким. Пам'ятка Пеняцька на 24 роки старша за Асканію-Нову, який вважається найстарішим заповідником. Пташки, які представлені в унікальній колекції нашого музею – в основному творіння рук Володимира Дідушицького. 80% його колекції зібрані саме у Пеняках», – зазначає Юрій Чорнобай.

Нещодавно Львівський природознавчий музей став переможцем проекту «Динамічний музей» та отримав грант 10 млн грн. Зараз музей ставить собі за мету трансформуватися у соціальний центр зі зворотнім зв’язком. Отримані кошти використають на побудову нової експозиції із застосуванням сучасних технологій, створення центру відвідувача та гостьової інфраструктури з особливою увагою до людей з обмеженими можливостями, здійснення освітніх подорожей, проведення семінарів та консультацій із провідними фахівцями з нових напрямків музейної роботи та багато іншого.

Довідка

Львівський природознавчий музей був відкритий для відвідувачів з 1870 року. Фонди Музею – 400 тис експонатів основного фонду та 200 тис експонатів науково-допоміжного фонду. Музей працює над розробленням наукових основ природничої музеології, створення, збагачення та збереження фондових колекцій; вивченням біологічної різноманітності та екології окремих груп сучасної і викопної флори та фауни західного регіону України; проведенням науково-освітньої, популяризаторської та культурно-просвітницької роботи.

У державній та комунальній власності (у підпорядкуванні Міністерства культури, обласного управління культури та управління культури Львова) перебувають 40 музеїв з філіями та відділами. Окрім того, на території Львова діють приватні, відомчі та громадські музеї. Серед них: галерея «Гердан», Музей ідей, Музей вишиваних ікон д-ра отця Блажейовського, Аптека-музей, Музей пивоваріння, Галерея історичного військового однострою, Музей історії Львівської залізниці, галерея «Равлик», музеї навчальних закладів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ