Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львів’яни – опоненти політичного деструктивізму

«Форум видавців» уже традиційно відбувається зі скандалами; тбіліський експат виявився «голим» політичним популістом; Порошенко хоче залучити ООН до звільнення українських заручників із московської неволі; Кремль виставив себе на продаж і чекає рішення Дональда Трампа, а в ООН працюють корупціонери, які на Москві беруть хабарі.

«Форум видавців» як місце антисоціальної та антиукраїнської пропаганди

Спочатку гомозбоченці мали намір підважувати основи традиційної правової сім’ї, пропагуючи під час «Форуму видавців» сексуальні девіації. Далі політичні маргінали України й собі вирішили презентувати у Львові збірку «Ліва Європа» – набір побрехеньок, які фінансував промосковський ліворадикальний «Фонд Рози Люксембург». Політолог Олексій Голобуцький зазначив, що презентантами були прокремлівські колаборанти, які:

▪ поширювали московські інсинуації, що «Небесну сотню вбили самі ж майданівці»;

▪ організовували протести проти збільшення фінансування армії під час війни;

▪ брали участь в штурмі Харківської ОДА під час спроби створити «Харківську народну республіку»;

▪ демонстративно підтримують «волелюбний народ Донбасу».

Саме ці «ліві», перед референдумом стосовно асоціації «Україна-ЄС», масово поширювали у Нідерландах брошурку-лякалку про «страшні наслідки для голландців від асоціації з Україною».

Нагадаємо, у Великобританії ІГІЛ офіційно оприлюднила результати своїх терактів у «туманному Альбіоні» за останні 4 місяці, жертвами яких стали 33 убитих британців, а 248 зазнали поранень. Адепти «Фонду Рози Люксембург» у Британії голосно вимагають від уряду засекречувати таку інформацію, «щоби корінні британці вороже не налаштовувались до мігрантів, які воювали на боці ІГІЛ».

Олексій Голобуцький вірно зазначив, що «все-таки з цієї гниллю потрібно щось робити. Вона реально загрожує безпеці країн». Очевидно, що першим пунктом для «щось робити» повинні стати організатори «Форуму видавців». Уже не вперше під час Свята книги виникає підґрунтя для збурень у суспільстві.

Саакашвілі – цілковитий політичний «голяк»

Блогер Мирослав Олешко розповів, що на Херсонщині нелегал Саакашвілі спіймав чималого електорального облизня. У місцевій соцмережі херсонці розповіли, що Саакашвілі прибув у їхнє місто для піару, а не для допомоги у вирішенні локальних проблем. Отож цілковите ігнорування херсонців чекало Саакашвілі майже відразу після  приїзду в місто.

Мета вояжу тбіліського комбінатора у Херсон – визволити своїх прихильників із «лабет поліції», з якими незаконно перетнув український кордон, а зосібна капелана Ігоря Петренка, якого поліція «викрала». Така інформація з'явилася за кілька годин до приїзду одіозного нелегала на територію Херсонщини.

Спочатку було оголошено про зустріч Саакашвілі з мешканцями міста на площі Свободи, однак він її проігнорував. Ба, навіть більше – не прислав нікого зі своєї обслуги попередити горстку прихильників, що на широку площу він до людей не прийде, бо народу на площі нема.

Врешті зустріч відбулась на вулиці Суворова, поблизу недобудованого ТРЦ «Суворовський». Притиснувшись спиною до ресторану «Істамбул», Саакашвілі в оточенні трьох десятків своїх адептів вийшов у нетривалий прямий ефір на каналі «NewsONE», що належить прокремлівському регіоналу Мураєву. В ефір Саакашвілі вкотре повторив заготовлену репризу про майбутні вибори в Україні, про свої політичні стосунки з Тимошенко і про можливий план дій на політичній арені. Його виступ швидше нагадував звіт для роботодавців, куди витрачає надані кошти, аніж на спілкування політика зі своїм електоратом.

Херсонців збентежила неприкрита спроба Саакашвілі використати скандальну ситуацію з капеланом Петренком для власного піару, що йому прямо в обличчя і висловили. Крім того, не всім сподобались спроби просування ідеї про необхідність імпічменту президента України, а також завуальовані заклики до нової так званої «Революції свідомості».

Багато хто з присутніх почали задавати конкретні й незручні питання, на які Саакашвілі не міг дати чіткі відповіді. Людей, які не вписувались у сценарій «благополучного спілкування з народом», технічно відтісняли охоронці Саакашвілі, яких було не менше половини присутніх. Особливе обурення у Саакашвілі викликало питання «А хто вас кликав в Україну?», після якого мало не виникла бійка з його охороною.

Побачивши, що у місті немає підтримки, що до нього не збігся великий натовп, із яким можна демонстративно йти на штурм будівлі поліції й визволяти своїх «рухівців», Саакашвілі раптово згадав про невідкладні справи в Івано-Франківську, сів у своє авто і чкурнув із Херсона.

Три десятки місцевих херсонців і два десятки охорони грузинського маніпулятора – це його весь чистий політичний багаж. У Львові масовка була вдесятеро більша, бо на кордон заради телевізійної картинки для Кремля з’їхався навколо політичний  люмпен із усієї України. У Саакашвілі або нема коштів, щоби возити за собою кількасотенну свиту, або економить на оплаті свого потенційного електорату, отож ряди його прихильників стали рідкими, наче московські щі.

Звільнення заручників – головне питання України в ООН

Під час 72 Генеральній асамблеї ООН президент України має намір зробити питання звільнення українських заручників повісткою дня. Він нагадав, що рік тому вдалося звільнити з полону бойовиків на Донбасі волонтера Володимира Жемчугова.

У рамках візиту до США Порошенко зустрінеться з президентом Дональдом Трампом. Предметом їх бесіди, ймовірно, будуть питання про введення на Донбас міжнародних миротворців, проведення реформ та боротьби з корупцією в Україні.

Далі, 22 і 23 вересня, президент Порошенко відвідає Оттаву, де зустрінеться з прем’єр-міністром країни Джастіном Трюдо та іншими політичними достойниками Канади.

Путін оптом придбав Білорусь

Москва дешево купила Мінськ, наче на розпродажі неліквіду. На рахунок Мінфіну Білорусі надійшов кредит від РФ в обсязі $700 млн в еквіваленті руских рублів. Кредит отримано в рублях, але облік заборгованості буде обраховуватись у доларах США. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті міністерства фінансів Білорусі.

Новий кредит Кремля надано Мінську для погашення і обслуговування державного боргу Білорусі перед РФ. А за неофіційною версією – за військові навчання «Захід-2017» і подальше перебування кремлівських окупаційних військ на території Білорусі.

Кремль виставив себе на продаж

У статті для видання «American Interest» керівник Центру досліджень постіндустріального суспільства Владіслав Іноземцев, який належить до псевдо ліберального крила кремлівської камарильї, запропонував урядові США «скромний і ефективний спосіб вирішити проблему з рускою загрозою» – взяти Москву на своє утримання.

Іноземцев напоумляє американців: навіщо Заходові виснажувати свої ресурси на оборону, якщо РФ керує не одержимий ідеологією диктатор на зразок Сталіна чи Гітлера, а група клептократів (умовна назва «Росія, Inc.»), чиї гроші зберігаються в західних банках? То чи не краще викупити (buy out) корпорацію «Росія, Inc.» і злити з більшою бізнес-агломерацією, з американською? Для США така оборудка буде коштувати не більше $2 трильйонів.

Іноземцев наголосив, що це вдвічі менше, аніж США вже витратили на безглузду війну в Іраку ($4,79 трлн), або в 10 разів менше, аніж зовнішній борг США. У 2008 році ФРС США скерували $1,45 трлн на порятунок американських банків. Чому б не витратити гроші знову, спрямувавши їх на порятунок Росії? Це буде найкраща інвестиція, яку будь-коли зробив уряд США. Сьогодні «немытая Россия» коштує лише $2 трильйони, а якщо її відмити, відчистити й причепурити, що з часом можна буде розпродати у п’ятеро дорожче.

Проте на Кремлі є одна маленька умова: «руска еліта» повинна отримати тверді гарантії, що отримає фінансову амністію на всі свої статки, награбовані на РФ. В обмін на амністію «еліта» обіцяє всі свої накрадені мільярди зберігати в американських банках, щоби вони також працювали на економіку США. Ось і вся суть іноземцевих пропозицій, які він загорнув у фантик бізнес-проекту тисячоліття.

Звичайно, зізнається Іноземцев, запропонований проект виглядає фантастичним, проте він має цілий ряд очевидних переваг, а найголовніше – Кремль, якщо стане утриманкою США, не буде думати про ядерну війну проти Заходу. А по-друге, такий бізнес-проект економічно вигідний Білому Дому і Кремлю, у програші опиняться тільки ті, хто нікому не цікавий – маргінали, тобто орієнтовно 90% психологічно-деформованих путіноїдів.

Хіба не для того до влади у США прийшов бізнесмен, який раніше політикою не займався? Хіба американська Фортуна не для того обрала Дональда Трампа, щоби шукати нові підходи до політики як до бізнесу? – допитується Іноземцев у політичного істеблішменту США.

Вимога США – усунути Путіна

На шпальтах видання «Financial Times» редактор відділу міжнародної політики Гідеон Рахман взявся з’ясувати, наскільки Путіну вигідні добрі відносини з Дональдом Трампом. Редактор переконаний, якщо Москва насправді втрутилась в американські вибори, то її втручання тепер можуть добряче негативно позначитись на Кремлі.

Іронія ситуації в тому, що, переслідуючи думку про зближення, обидва президенти поставили під удар своє президентство. Проблемою для Трампа стало розслідування стосовно Москви, які ведуть американські спецслужби і Конгрес.

Для Путіна розслідування також стало чималою головною біллю, оскільки політичний скандал стосовно руского втручання у внутрішні справи США відтепер унеможливив будь-які офіційні контакти Вашингтона з Москвою. Якби Путін не втнув дурницю й не намагався втрутитись у внутрішні справи США, то сьогодні на посаді президента США була би Хіларі Клінтон, яка у рамках природного плину подій послабила б антирускі санкції.

Тепер же, на тлі опозиції на чолі з Александром Гудковим і Алексеєм Навальним, проблем Путіну додалось ще більше. Путінське оточення, із серйозними фінансовими можливостями та інтересами, усвідомило, що світла в кінці санкційного тунелю не буде, допоки на РФ не відбудуться глобальні політичні зміни. А першочергова вимога Заходу – відхід Путіна.

Західна відповідь на гібридну інтервенцію

Гельсінкська комісія при Конгресі США організувала 14 вересня слухання на тему «Канчук рускої дезінформації». У заході взяли участь провідні фахівці з питань кремлівської гідридної агресії. Спікери визнали серйозність загрози московської кампанії з дезінформації, визнали її ефективність і погодилися з тезою, що «Russia Today» – це не ЗМІ. Проте чомусь позадкували, наголосивши, що застосування до «Russia Today» закону FARA може іще більше ускладнити проблему. Як саме – не пояснили.

Кремлівський лобіст Леонід Бершидський, інкорпорований в американське видання «Bloomberg L.P.», здійняв лемент, що викриття рускої пропаганди на Заході перетворилось в індустрію, однак вона «нікому не потрібна і безглузда». Зусилля групи доповідачів у Конгресі – яскравий приклад марності таких зусиль. Основна проблема – це тупість та ледачість самої американської аудиторії, яка не хоче «фільтрувати інформацію».

Aша Рангаппа, помічник декана Школи права Єльського університету і колишній спецагент ФБР підрозділу боротьби з тероризмом, на сторінках видання «Politico» зазначив, що інформація про рускі фейсбук-акаунти, власники яких купували політичну рекламу в США, остаточно розвіяла сумніви, що Москва провадить підступну й гідридну кампанію з метою дезінформації американського суспільства. За оцінкою фахівців, у США таку рекламу переглянули орієнтовно 70 млн осіб.

Працюючи у ФБР, Aша Рангаппа розслідував справи стосовно іноземного впливу на США, в зокрема й «кампанії з управління сприйняттям», що було найбільш складною частиною його роботи ще у ті часи. А нинішнє зростання вагомості й поширення соціальних платформ цілком змінили правила гри. У ФБР не залишилось правового інструментарію, щоби протистояти операціями зовнішнього впливу, які щодалі розширюються.

Робота ФБР і Перша поправка до Конституції США (захищає свободу слова) погано сумісні: нема закону, який забороняє американському журналістові публікувати все, що йому заманеться. Будь-які намагання агентів опам’ятати журналіста призводять хіба що до медіанападів на ФБР. Окрім того, відтепер ФБР ще має справу не тільки зі засобами масової інформації, а й також із технічними гігантами на зразок Google і Facebook. На Кремлі чудово розуміють цю американську проблему: вони давно і ретельно вивчили всі слабкі місця американської демократії і законодавства США, отож намагаються вбити поміж них свій пропагандистський клин.

Aша Рангаппа вважає, що одним із способів вирішення проблеми кремлівської гібридизації світу може бути прийняття закону, що зобов'язує соціальні мережі так само співпрацювати з агентами ФБР, які займаються контрпропагандою, як вони зобов'язані співпрацювати з правоохоронними органами. Ще один спосіб – офіційно класифікувати організації, що працюють на іноземну розвідку (путінське Агентство інтернет-досліджень) як «недержавні розвідслужби», що дозволить ФБР подолати правові бар'єри Першої поправки.

Москва – головна загроза в Євразії

Державний секретар США Рекс Тіллерсон провів у Вашингтоні зустріч міністрів країн Співдружності демократій. Під час цього заходу РФ уже вдруге на міжнародному рівні зачислили до країн із диктаторським управлінням, а Путіна поставили в один ряд із диктаторами Північної Кореї, Венесуели та Ірану.

Рекс Тіллерсон наголосив: «Такі країни, як РФ, загрожують своїм демократичним сусідам, атакуючи фундаментальні основи нашої демократії, втручаючись у наші чесні й вільні вибори. Ми підтримуємо наших демократичних партнерів і працюємо разом заради збереження демократії від втручання в подальшому».

Міжнародний хабарник

В огляді головніших політичних подій за 14 вересня «Galinfo» писав про лицемірну доповідь Ідріса Джазаірі, спеціального доповідача в ООН із питань негативного впливу односторонніх примусових заходів на права і свободи, який 13 вересня доводив, що від економічних санкцій Захід втрачає вдвічі більше від Москви, а тому закликав міжнародну спільноту до поетапного зняття санкції з РФ.

Аж ось перед вихідними неурядова організація «UN Watch» звинуватила Джазаїрі у написанні позитивного доповіді про економічну ситуацію на РФ за «стимул» у $50 тисяч, отриманий від Москви.

Хабарник обурився і заявив: «Цей напад на мій мандат опертий на інсинуації, а не на факти. Ці $50 тисяч від Москви потрібні мені для належного функціонування системи спеціальних процедур, отож я рішуче відкидаю звинувачення в тому, що на мої висновки і моє відвідування Російської Федерації вплинули рускі кошти, виділені на мій мандат».

В організації «UN Watch» зазначили, що до Ради з прав людини ООН, яка призначає спецдоповідача, належать представники Китаю, Куби і Венесуели, які здатні впливати на висновки експертів Ради у напрямку, потрібному для режимів цих країн. Так, наприклад, 11 серпня Джазаїрі заявив, що американські санкції проти Венесуели «тільки погіршили ситуацію в США».

Нагадаємо, Джазаїрі 13 вересня закликав переглянути економічні санкції проти Москви, а почати зі скасування обмежень для жителів Криму, бо вони, обмеження, порушують права кримчан і слугують колективним покаранням для окремих груп населення. Також хабарник від ООН закликав передбачити «гуманітарні виключення» із санкцій для окремих руских, коли їм під приводом лікування необхідно оглянути свої маєтки у Європі та провідати своїх куртизанок.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ