Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львів’яни підозрюють, що в Шевченківському гаю з’явиться чергова кнайпа

Львів’яни стурбовані тим, що у Музеї народної архітектури та побуду «Шевченківський гай» псуються і руйнуються експонати. Окрім того, нема належних приміщень для утримання фондів. Натомість міська влада має намір розпочати будівництво Візит-центру з кав’ярнею чи то рестораном. З приводу цього до першого заступника міського голови Львова Віктора Пушкарьова звернувся громадський активіст, депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

У зверненні вказано, що до нього звернулась ініціативна група львів’ян, яким небайдужа доля однієї з перлин міста – Музею народної архітектури та побуту, який львів’яни називають Шевченківський гай.

«На території музею Львівська міська рада планує збудувати Візит–центр, де передбачений виставковий зал, кав’ярня чи ресторан, квиткові каси, туалети. Звісно, що інфраструктура музею вимагає покращення. Але хочу нагадати, що засновником музею є Митрополит УГКЦ Андрей Шептицький, що з початку 90-х монахи-студити повернулись на територію Свято-Іванівської лаври і досі вони безправні і не почуті», - зазначив депутат.

Ігор Зінкевич наголосив, що сьогодні експонати музею потребують реставрації, відвідувачі не можуть повністю ознайомитись зі всіма експонатами, тому що бракує виставкових залів, немає належних приміщень під фондосховище.

«Відтак за останнє десятиліття музей втрачає неповторну автентичність. Тому порятунок спадщини має бути пріоритетним у розвитку музею. Однак, як це зазвичай буває у нашому місті, проект Візит-центру, який було представлено чиновниками, не було винесено на громадські слухання та проговорено з громадськістю. Незрозумілою є позиція керівництва музею щодо ситуації з фондосховищем, яке наразі перебуває у занедбаному стані, що, на мою думку, є злочином проти громади, адже там зберігаються раритетні взірці української етнографії та культури XVІІІ-XIX сторіччя. Зі слів громадськості, під фондосховище планують збудувати нове приміщення, але за які кошти? Також є ідея переобладнати під нього існуюче приміщення, але знову ж на це потрібне фінансування. Вважаю, що проект Візит-центру має бути обговорений і, можливо, його слід удосконалити, передбачивши там і місце під фондосховище», - наголосив Ігор Зінкевич.

Відповідно він попросив у Віктора Пушкарьова надати інформацію щодо побудови Візит-центру.

Зокрема, Ігоря Зінкевич цікавить проект Візит-центру та викопіювання земельної ділянки, на якій він буде розміщений.

Також депутат просить представити стратегію розвитку Візит-центру та Музею народної архітектури та побуту і яким є у цьому місце для розвитку Свято-Іванівської лаври.

Окрім того, він просить вказати загальний кошторис, який планується виділити Львівською міською радою для побудови Візит-центру. Та повідомити які ще кошти планується залучити, зокрема від приватного інвестора. Залишається відкритим питання у чиїй власності перебуватиме новозбудований Візит-центр і чи планується залучення суборендарів, хто саме займатиметься адміністрацією Візит-центру?

Також депутат просить сказати скільки дерев планується вирубати задля будівництва Візит-центру та - чим аргументоване обрання місця посеред лісу для побудови центру.

Ігор Зінкевич також просить сказати за які гроші планується побудова фондосховища, якщо таке є у планах, які гроші виділені для реставрації експонатів музею.

Попередню вартість будівництва Візит-центру оцінювали близько 14 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ