Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львів`яни знову побачать мамонта у всій його красі

Львів`яни та гості міста матимуть нагоду побачити мамонта, якого знайшли на Івано-Франківщині в селі Старуня і який раніше експонували у Державному природознавчому музеї Національної академії наук України. Після реконструкції відвідувачі побачать оновленого мамонта та його точну копію в натуральну величину. Про це сьогодні, 5 листопала, під час брифінгу розповів журналістам директор музею Юрій Чорнобай.

Історія цього експонату дуже цікава, адже це єдиний у світі експонат, який був законсервований природою завдякі сумші озокериту, нафти та солям. Експонат був знайдений із збереженими кістками, шкірою, мязами та внутрішніми органами. Висота експонату 3,5 м. Кістяк мамонта зберігся на 100%.

«Поки музей не приймав відвідувачів, кістяк мамонта демонтували. Оскільки кістки всихають, то їх зберігають у спеціальних контейнерах. Цей експонат заново змонтують і удосконалять, адже ми помітили, що раніше були помилки у розташуванні окрумих кісток. Всі тканини, які були законсервовані в озокеритному шарі, тепер зберігаються у спеціальному розчині», - зазначив Юрій Чорнобай.

Він також додав, що музейники мають намір створити точну копію знайденого у селі Старуня мамонта.

Юрій Чорнобай додав, що для цього виготовлять пластмасовий бивні та корпус, який наповнять його штучними тканинами з штучним хутром.

«Це буде як велика іграшка для дітей. Такі макети для них становлять великий інтерес. Мамонт постане у всій своїй красі. Поруч буде волохатий носоріг, не менш цінний експонат, який був так само законсервований в озокеритному шарі», - зазначив директор музею.

Додамо, що колекції для музею свого часу збирав його засновник, граф Володимир Дідушицький. У мезуї також зберігаються експонати з 1848 року. Також у музеї зберігається гербарій, датований 1812 роком, який збирала мати графа Дідушицького. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ