Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Люди, що живуть з ВІЛ, просять зупинити епідемію: потрібна АРВ-терапія

Сьогодні, 13 травня, активісти Львівського обласного відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ на прес-конференцію в пробірках принесли цілком безпечну кров ВІЛ-позитивних людей, що приймають АРВ-терапію, адже науково доведено, що АРВ-терапія (антиретровірусна терапія) зменшує концентрацію вірусу в організмі людини настільки, що інфікуватися нею стає неможливо. У такий спосіб активісти звернуться до громади міста із закликом вшанувати пам’ять людей, які померли від ВІЛ, та до голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки із вимогою забезпечити отримання лікування під медичним наглядом для усіх без винятку пацієнтів з ВІЛ у Львівській області. Про це йдеться в прес-релізі, поширеному Львівським відділенням Мережі ЛЖВ.

«Протягом більш ніж 10-ти років команда Львівського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» працює над розширенням доступу ВІЛ-позитивних людей до АРВ-терапії. Ми закликаємо уряд України забезпечити 100 % лікування для всіх ВІЛ-позитивних пацієнтів без винятку вже у 2016 році, адже кров ВІЛ-позитивної людини, яка приймає АРВ-терапію, є безпечною для оточуючих. Якщо зараз ми охопимо АРВ-терапією кожного ВІЛ-позитивного мешканця Львівської області, вже через декілька років зможемо подолати епідемію в  регіоні. Я б хотів наголосити, що поняття «група ризику щодо інфікування ВІЛ» все більше набуває умовного значення, адже епідемія вийшла в загальне населення і  кожен з нас з вами, наші родичі та друзі можуть інфікуватися. Ми цього не можемо допустити!   Безпечна кров зупинить епідемію ВІЛ/СНІД!» - заявив керівник Львівської Мережі ЛЖВ Дмитро Тигач.

«Ми вважаємо, що ВІЛ/СНІД – це не тільки медична проблема, і для її ефективного подолання потрібно не лише забезпечити ВІЛ+ пацієнтів АРТ, але й  забезпечити соціальний супровід. Саме з цих міркувань, наша команда реалізовувала адвокаційну кампанію з метою включення соціального компоненту до «Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям Львівської області на 2016 рік». Результатом адвокаційних дій та плідної співпраці громадського та державного секторів 16.02.2016 р.  на засіданні Львівської Обласної ради було затверджено фінансування соціального компоненту у розмірі 136,8 тис. грн. на підтримку ВІЛ-інфікованих дітей області». – наголосив Дмитро Тигач.

В березні 2016 р. Департамент соціального захисту населення оголосив конкурс на залучення бюджетних коштів для забезпечення догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД дітей у рамках обласної Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям Львівської області на 2016 рік. Львівське відділення Мережі ЛЖВ брало в  участь  в конкурсі і стало переможцем. Таким чином, з травня цього року розпочинається реалізація державного соціального замовлення, що є позитивним прецедентом в Україні.   

Довідка:

Львівське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» (далі – ЛОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ») працює над розширенням доступу ВІЛ-позитивних людей до лікування, догляду та підтримки, а саме до антиретровірусної терапії, яка  дає можливість продовжити та покращити якість життя. Ми допомагаємо ЛЖВ, ВІЛ-позитивним вагітним та дітям, які народжені ВІЛ-позитивними матерями, а також співробітникам НУО. Наша організаціє є учасником Національної програми «Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні», яка здійснюється  за підтримки Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Команда нашої організації вважає, що ВІЛ-інфекція – це соціальна хвороба і незамінним компонентом в процесі подолання епідемії є соціальний супровід пацієнтів.

Ми вважаємо, що ВІЛ/СНІД – це соціальна хвороба і для її ефективного подолання потрібно не лише забезпечити ВІЛ+ пацієнтів АРТ, але й  забезпечити соціальний супровід. Саме з цих міркувань, наша команда реалізовувала адвокаційну кампанію з метою включення соціального компоненту до «Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям Львівської області на 2016 рік». Результатом адвокаційних дій та плідної співпраці громадського та державного секторів 16.02.2016 р.  на засіданні Львівської Обласної ради було включено соціальний компонент у розмірі 136,8 тис. грн. на підтримку ВІЛ-інфікованих дітей області. В березні 2016 р. Департамент соціального захисту населення оголосив конкурс на залучення бюджетних коштів для забезпечення догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД дітей у рамках обласної Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям Львівської області на 2016 рік. Наша організація брала в  ньому участь  і здобула перемогу в конкурсному відборі. Таким чином, найближчим часом ми розпочинаємо реалізовувати державне соціальне замовлення, що є позитивним прецедентом в Україні. 

За даними ЛОЦ СНІДу, станом на 01.04.2016 року у Львівській області під медичним наглядом знаходяться 3040 ВІЛ+ людей, з них 938 в стадії СНІДу, в  тому числі:

•  дорослих– 2 789, з них 927 в стадії СНІДу;

•  дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів – 251.

•  дітей з підтвердженим діагнозом – 48, в тому числі 11 – в стадії СНІДу.

АРВ-терапію отримує – 1436 осіб.

Кількість нових випадків: 2015 – 454 осіб, 2016 – 490 осіб.

За накопичувальними даними, з 1987 року (початок реєстрації ВІЛ-інфекції) станом на 01.04.2016 року 678 осіб, у тому числі 7 дітей, померли від захворювань, обумовлених СНІДом.

Оціночна кількість ВІЛ-позитивних людей у Львівській області – до 4500 осіб.

Станом на 01.04.2016 за кошти державного бюджету в Україні лікування отримують 43 353 пацієнтів. Ще 19 496 пацієнтів отримують лікування за кошти Глобального фонду, ліки для яких закуповує Мережа ЛЖВ.

Оціночна кількість ВІЛ-позитивних людей в Україні сягає 230 000 осіб. Наразі, лікування отримує тільки чверть всіх ВІЛ-інфікованих в Україні (63 029 на лікуванні всього станом на 01.04.2016), а знає про свій ВІЛ-позитивний статус лише половина (126 604 ВІЛ-позитивних на медичному обліку станом на 01.01.2016).

Відповідно до Загальнодержавної програми по боротьбі зі СНІДом, у 2016 році лікування мають отримувати 105 748 осіб. Наразі лікується 64 029. Держава не виконує свої зобов'язання по лікуванню. 105 748 на лікуванні – це абсолютний мінімум, який держава має забезпечити в цьому році.

За майже 30 років епідемії в Україні від СНІДу померли 39 085 людей. Усі ці люди могли б жити і до сьогодні, якби отримували необхідне лікування.

Якщо кожна ВІЛ+ людина в Україні отримуватиме АРТ-терапію, це дозволить зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу у найближчі роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ