Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Манафорт отримав $17 млн від Партії регіонів

Екс-глава передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт у 2012-2013 роках отримав 17 млн доларів від української Партії регіонів. Про те, що Манафорт отримував гроші за роботу для Партії регіонів колишнього президента України Віктора Януковича, з'ясувалося з документів, які американець подав до мін'юсту США в рамках закону про реєстрацію іноземних агентів, пише "Бі-бі-сі".

Консалтинговій фірмі екс-глави передвиборного штабу Трампа довелося зареєструватися іноземним агентом через роботу на українську партію.

Згідно з Актом про реєстрацію іноземних агентів (FARA), громадяни та юридичні особи США зобов'язані реєструватися іноземними агентами, якщо працюють в інтересах зарубіжних урядів. Відмова від реєстрації може переслідуватися в кримінальному порядку.

Із заповненої форми, яку подав до мін'юсту Манафорт, випливає, що у 2012-2013 роках його фірма, наприклад, писала передвиборну програму Партії регіонів, реалізовувала стратегію виборчої кампанії, розробляла партійну платформу і проводила міжнародне спостереження за виборами. Зазначається, що угоду фірма укладала з виконувачем обов'язків голови Партії регіонів Володимиром Рибаком - з 2012 по 2014 рік головою Верховної ради України.

В анкеті, поданій до мін'юсту, метою роботи фірми Манафорта на Партію регіонів у 2013-2014 роках називається "децентралізація влади з передачею максимальних повноважень регіонам, будівництво політичної партії західного зразка і перетворення України у найпривабливішу для інвестицій державу в регіоні".

Компанія отримала від ПР 17 млн доларів. На консультантів, роботу опитувальних агентств та інші послуги фірма Манафорта витратила понад 4 млн доларів, зокрема на роз'їзди і подорожі - 2,1 млн доларів.

Нагадаємо, Манафорту довелося подати у відставку з поста глави передвиборного штабу Трампа в серпні 2016 року на тлі скандалу, що розгорівся після публікації в New York Times. Причиною стали повідомлення про те, що Манафорт отримав від Партії регіонів майже 13 млн доларівготівкою.

Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький на початку червня заявив, що у слідства у справі "амбарної книги" ПР немає претензій до Манафорта.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ