Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Майно та банківські рахунки НСК Олімпійський заарештовані

Майно та банківські рахунки НСК Олімпійський заарештовані, - UA-Футбол.

Фахівці Державної аудиторської служби України провели державний фінансовий аудит діяльності ДП "Національний спортивний комплекс "Олімпійський" за період з 01.01.2012 по 01.11.2016 та виявили низку причин його збитковості, - сповіщає офіційний сайт організації.

Головною з них є значна частина амортизаційних відрахувань на об’єкти основних засобів, які були реконструйовані та побудовані до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (далі – Євро-2012).

"На сьогодні підприємство має великі суми боргів, його майно та банківські рахунки заарештовані", - йдеться в звіті Державної аудиторської служби України

Сталося це тому, що держава не виконала своїх зобов’язань щодо повного фінансування робіт з будівництва та реконструкції стадіону до Євро-2012, а також через брак державної підтримки на погашення зобов’язань, які взяло підприємство для реконструкції стадіону відповідно до міжнародних стандартів.

Незважаючи на проведення на достойному рівні матчів Євро-2012, підприємство вже протягом п'яти років має борги, зокрема, перед підрядниками за виконані будівельні роботи на суму більш як 145 млн грн. Як результат, за позовами підрядних організацій судові органи прийняли рішення щодо стягнення зі спорткомплексу боргу на суму 93 млн грн та 61,7 млн грн штрафних санкцій.

Наразі заборгованість НСК "Олімпійський" за договорами безпроцентної цільової позики становить майже 2 млрд 231 млн грн. До того ж за умовами договору спорткомплекс за отримання і користування цією безпроцентною позикою має щорічно сплачувати 800 тис. грн.

На сьогодні підприємство не має достатньо обігових коштів для погашення згаданих боргів та добудови функціональної зони, оскільки його доходи мають сезонний характер і використовуються переважно на виплату заробітної плати, сплату комунальних послуг та інші витрати, пов'язані з утриманням стадіону.

Доходи НСК "Олімпійський" від проведення футбольних матчів залежать від відвідуваності футбольних матчів та останнім часом мають тенденцію до зменшення. Окрім того, за умовами договору з ТОВ "Футбольний клуб "Динамо" Київ" підприємство фактично позбавлено права проводити матчі за участю інших футбольних команд без відповідного дозволу ФК "Динамо" Київ", тоді як спорткомплекс має статус національного спортивного закладу.

Також варто зазначити, що підприємство виконує невластиві йому функції та здійснює додаткові витрати з утримання низки об’єктів, які безпосередньо не пов’язані з діяльністю стадіону та які передало йому на баланс Міністерство молоді та спорту України.

Зокрема, йдеться про адміністративну будівлю у м. Києві по вул. Еспланадна, 42, та об’єкт незавершеного будівництва в м. Бердянську Запорізької області, який тривалий час перебуває в занедбаному стані та непридатний для використання.

Водночас в адміністративній будівлі по вул. Еспланадна, 42 орендарі – юридичні особи – фактично займають приміщення, площа яких значно більша від площі, визначеної договорами, та за які не відшкодовуються комунальні послуги. Це призвело до непродуктивних витрат підприємства на суму 600 тис. грн. Крім того, непередача вільних приміщень у цій будівлі в оренду позбавила спорткомплекс можливості отримати 100 тис. грн доходів.

Про результати аудиту поінформовано Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України та Міністерство молоді і спорту України.

UA-Футбол

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ