Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Майже 13 тис. львів’ян пройшли обстеження на рівень цукру

Впродовж днів профілактики цукрового діабету в поліклініках Львова рівень глюкози (цукру) в крові виміряли 12 620 особам, серед них: жінок – 8 495, чоловіків – 4125. У тому числі обстежено 400 дітей та 240 підлітків. Проведено вимірювання рівня глюкози у крові 365 вагітним, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Вперше виявлено цукровий діабет та взято на диспансерний облік 114 осіб, що становить 0,9% від обстежених: 30 чоловіків, 84 жінки, з яких 2 – вагітні. Обстежено також 1917 медичних працівників, у 2 жінок-медиків виявлено цукровий діабет.

Цукровий діабет належить до числа найбільш поширених захворювань людини. В різних країнах світу кількість хворих на цукровий діабет складає 4-7% від загальної популяції. З віком захворюваність на цукровий діабет збільшується і після 65-ти років досягає 10-15%.

Сьогодні у світі нараховується 382 млн. хворих, а до 2035 року очікується 592 млн. хворих на цукровий діабет (ЦД). Епідеміологічні дослідження ЦД в Україні свідчать про постійне збільшення числа хворих. Зокрема, в 2014 році було зареєстровано 1 197 317 хворих на ЦД. Проте, фактична його поширеність у 3-4 рази вища. Згідно зі звітом Центру медичної статистики МОЗ України, у 2014 році зареєстровано 87 184 хворих, які потребують інсулінотерапії.

Аналогічною є ситуація і у Львові: у 2014 році у місті зареєстровано всього 17 453 особи (17 225 дорослих, хворих на ЦД (2,8% дорослого населення), та 228 дітей). Вперше у 2014 році такий діагноз встановлено 1995 дорослим та 38 дітям. Інсулінозалежним цукровим діабетом страждає 2061 хворий; вперше почали отримувати інсулін у 2014 році – 186 хворих.

Відповідно до даних світової статистики, кожні 13-15 років кількість людей з ЦД подвоюється. Кожних 6 секунд світ втрачає 1 людину, хвору на ЦД; кожних 6 секунд реєструється 2 нові випадки захворювання на ЦД.

З огляду на актуальність питання, управління охорони здоров’я дев’ятий рік поспіль проводить кампанію з профілактики та раннього виявлення цього серйозного захворювання у мешканців міста.

Додамо, що традиційно до Міжнародного дня боротьби з діабетом (14 листопада) у Львові з 2 до 13 листопада 2015 року пройшла акція «Дні профілактики та раннього виявлення цукрового діабету». Акцію організувало управління охорони здоров’я Львівської міської ради. Акція супроводжувалась інформаційною та медійною підтримкою.

Довідка

Цукровий діабет (ЦД) — це група захворювань, що характеризується гіперглікемією (підвищеним рівнем глюкози в крові), яка є наслідком дефектів секреції інсуліну, дії інсуліну або обох цих чинників. Інсулін – це білковий гормон, що виробляється підшлунковою залозою, саме він доставляє глюкозу в клітини організму для задоволення їх потреб. При дефіциті інсуліну або нечутливості до нього тканин, рівень цукру в крові високий, проте в клітини він не надходить. Хронічна гіперглікемія при ЦД супроводжується ураженням різних органів та систем, зокрема очей, нирок, нервової системи, серця та кровоносних судин.

ЦД ділиться на два основні типи: інсулінозалежний (1 тип) і інсулінонезалежний (2 тип). При 1 типі ЦД підшлунковою залозою виробляється недостатньо інсуліну. Тому основним методом лікування є ін'єкції інсуліну. Поширеність ЦД 1 типу становить від 10 до 15% всіх випадків ЦД. Найчастіше виникає в дитячому або підлітковому віці з швидким розвитком ускладнень на тлі декомпенсації вуглеводного обміну.

Діабет 2 типу становить від 85% до 90% усіх випадків ЦД у дорослого населення і найчастіше проявляється серед осіб, старших 40 років, як правило, виникає на тлі ожиріння або нездорового харчування. При ЦД 2 типу інсуліну виробляється достатньо, але клітини організму стають до нього малочутливі. У переважній більшості випадків цей тип діабету терапії інсуліном не потребує.

ЦД – складне хронічне і на сьогодні невиліковне захворювання, має безліч ускладнень. Саме виникнення ускладнень призводить до інвалідності й передчасної смертності.

Відтак, раннє виявлення підвищеного рівня глюкози в крові та вчасно розпочате лікування, здоровий спосіб життя, раціональне харчування та подальший систематичний суворий контроль за показниками глюкози крові знижує ймовірність виникнення, зокрема, таких ускладнень, як ниркова недостатність, сліпота, гангрена нижніх кінцівок.

Шановні львів’яни! Управління охорони здоров’я просить звернутися в поліклініку, виміряти рівень глюкози в крові. Це найбільш інформативний метод діагностики цукрового діабету. Нормальний рівень глюкози в крові – від 3,3 до 5,5 ммоль/л.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ