Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Медведєв заявив, що окрім України в Росії, є й інші труби

Президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що у Росії з Україною є надійна контрактна основа для подальшого газового співробітництва і продовження дискусії, проте партнери повинні розуміти, що є різні можливості для доставки газу до Європи.

"Наші партнери повинні розуміти, що існують різні можливості для того, щоб Газпром постачав газ до Європи", - заявив він на зустрічі з головою ВАТ Газпром Олексієм Міллером, повідомляє Кореспондент.

При цьому російський президент, чиї повноваження закінчуються в цьому році, наголосив,що у Росії й України "є надійна контрактна основа для того, щоб працювати далі з Україною, одночасно продовжуючи дискусії стосовно майбутнього газового співробітництва".

Також Медведєв запевнив, що Росія буде в цивілізованому порядку вирішувати питання з недобором Україною обсягів газу в 2012 році.

"Ми будемо діяти в цивілізованому порядку", - запитав Медведєв,уточнивши у глави Газпрому, які їхні дії.

"Ми будемо діяти в цивілізованому порядку відповідно до умов діючих контрактів", - відповів Міллер.

Раніше глава українського Міністерства палива і енергетики Юрій Бойко в черговий раз заявив, що з 1 січня "у нас відбір буде на рівні 27 млрд.куб. м". Таким чином, Київ різко скорочує закупівлі дорогого російського газу, так і не домовившись з РФ про зниження ціни.

Зазначимо, що українська економіка сильно страждає від високих цін на російський газ, які, серед іншого, істотно погіршують торговельний баланс країни, і вимивають золотовалютні резерви Нацбанку, вимушеного допомагати державній НАК Нафтогаз у розрахунках з Газпромом.

Нагадаємо, що в 2009 році для України була зроблена знижка в 20% від європейської ціни на газ, з початку 2010 року сторони перейшли до ринкової вартості. Згідно з контрактом, ціна газу варіюється в залежності від ціни на нафту.

Після приходу до влади в 2010 році Віктора Януковича був ініційований перегляд ціни на газ для України. У рамках робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєва21 квітня 2010 року в Харкові були підписані доповнення до контракту, що збільшують закупівлю газу Нафтогазом у поточному році до 36,5 млрд. кубометрів,а також передбачають знижку в ціні на величину зниження російським урядом мита для поставок газу в Україну. Мито була обнулене, як наслідок, зниження склало30% від контрактної ціни газу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ