Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Медик, який лікуватиме більше пацієнтів, матиме більшу зарплату, - реформи МОЗ

Сьогодні, 24 квітня, у Львові в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про реформи у галузі медицини, які вже у липні цього року частково мають реалізовуватись, передає кореспондент Гал-інфо.
ЛМР

За її словами, ці законопроекти вже напрацьовані, і їх мають остаточно затвердити на засіданні Верховної Ради. (Йдеться про пакет з чотирьох законопроектів, «Про державні фінансові гарантії», «Про додаткові гарантії для бійців АТО», «Зміни до бюджетного кодексу» і «Зміни до Закону «Про публічні закупівлі»). За попередньою інформацією, перші зміни діятимуть із 1 липня.

"Однією із важливих змін буде те, що кожна людина матиме однаковий доступ до якісних медичних послуг. Ця модель забезпечить якісний рівень захисту громадян - а це державне страхування за кошти, отримані від податків. Також реформа дасть можливість перекваліфікувати медичні заклади у неприбуткові комунальні підприємства. 

Окрім того, кожен українець зможе самостійно обрати сімейного лікаря, не зважаючи на місце прописки. Від цього залежатиме і заробітна плата цього лікаря. Чим більше він має пацієнтів, тим вищу зарплату отримуватиме", - розповіла Уляна Супрун.

"Таким чином ми зможемо забезпечити для громадян стабільність, справедливість та гарантію фінансування медичних послуг", - наголосила в.о.міністра охорони здоров'я.

Також Уляна Супрун зазначила, що перші зміни на первинній ланці очікуються з 1 липня, далі до кінця 2017 буде вирішено, які послуги надаються і за яких тарифів, а у 2019 році Україна має намір стовідсотково перейти на нову систему. 

"Вже є певні напрацювання щодо трьох спеціальних списків з приводу фінансування у 2018 році: зелений  список –  коли держава цілком покриває витрати на лікування синій список – тут фінансування ділитиметься на частини (одна частина фінансується державою, інша - приватним страхуванням чи від роботодавця) та червоний список – коли держава не покриває витрат на лікування", - додала в.о.міністра охорони здоров'я.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ